“Bağlarda, zeytinliklerde ve meyve bahçelerinde yüzde 100’e varan kayıplar var” diyen Bakırlıoğlu, çiftçilerin devletten faizsiz borç ertelemesi, hibe, fide ve fidan desteği beklediğini belirtti.

“Çiftçinin Borcu 935 Milyar Lira, Ödeyecek Gücü Kalmadı”

Ziraat Bankası, Tarım Kredi Kooperatifleri ve özel bankalara olan çiftçi borçlarının 935 milyar liraya ulaştığını hatırlatan Bakırlıoğlu, “Bu yük artık taşınamıyor. Borçlar yapılandırılmalı, faizsiz ötelenmeli. Ancak sadece borcu ertelemek yetmez; üretici hasadı olmayan bağ için hâlâ masraf yapıyor, bu yüzden finansman şart” dedi.

Elektrik Zammı Tepkisi ve TARSİM Eleştirisi

Yıpranma Payı Düzenlendi! Bazı Meslekler Erken Emeklilik Hakkını Kaybetti Yıpranma Payı Düzenlendi! Bazı Meslekler Erken Emeklilik Hakkını Kaybetti

Bakırlıoğlu ayrıca, elektrik fiyatlarındaki artışın üreticiyi zorladığını belirterek, yüzde 12,5'lik zammın iptal edilmesini ve elektrik borçlarının 2026 mahsulüne kadar ertelenmesini önerdi. TARSİM sistemine de tepki gösteren Bakırlıoğlu, “Bağlarda sigorta yaptırma oranı hızla düşüyor çünkü primler yüksek, ekspertiz hizmeti yetersiz” dedi.

“Gıda Krizi Kapıda” Uyarısı

Tarım ve Orman Bakanı’nın “gıda arzında sorun yok” açıklamasına da tepki gösteren Bakırlıoğlu, “24 milyon hektarlık tarım alanının 14 milyon hektarında zarar var. Bu durumun etkileri önümüzdeki süreçte gıda fiyatlarına yansıyacak” dedi.

“Çiftçimiz Sadaka Değil, Anayasal Hakkını İstiyor”

Tarım Kanunu’nun 21. maddesi gereği GSYH’nin yüzde 1’inin çiftçiye destek olarak verilmesi gerektiğini hatırlatan Bakırlıoğlu, “Bu oran 2025 için 615 milyar lira olmalıydı, ancak sadece 135 milyar lira ayrıldı. Aradaki 480 milyarlık fark, çiftçinin hakkıdır” ifadelerini kullandı.

“Komisyonlar Var, Sonuç Yok”

İklim değişikliğiyle ilgili kurulan komisyonlardan somut bir sonuç alınamadığını da belirten Bakırlıoğlu, konuşmasını “Çiftçimiz lütuf değil, hakkını istiyor” sözleriyle tamamladı.

Kaynak: manisameydangazetesi.com.tr