Geçen yıl yaşanan olumsuz hava şartlarından dolayı bağlarda dolu hasarını en aza indirmek için Salihli’de Manisa İl Tarım ve Orman Müdürlüğünce Bağcılık Araştırma Enstitüsü tarafından eğitim verildi. Bu eğitim sonrasında alınan sonuçlar için il müdürlüğü mühendisleri saha çalışması yaptı.

Bağlardaki Dolu Hasarına Karşı Mücadele (6)

Manisa İl Tarım ve Orman Müdürlüğü Bağcılık araştırma enstitüsünden gelen mühendislerin incelemeleri sonucu yapılan açıklamalarda;

“Geçen yıl bir dolu yağışı olmuştu. Burada sürgünden izleri var belli oluyor. Biz demiştik o zaman yoğun zarar gören sürgünleri keselim ki seneye gözlerden yeni sürgünlerimiz oluşsun. Bu bağ bu tavsiyemize uymamış ve gördüğünüz gibi dolu yaraları var. Sürgünler kısa ve düzensiz oluşmuş üzerinde meyve çok az uçlarında zaten kendi kendine kurumuş” ifadeleri kullanıldı.

Bağlardaki Dolu Hasarına Karşı Mücadele (1)

Budamanın yanında sulama, gübreleme ve bitki beslemede önemli

Geçen yıl yaşanan dolu sebebiyle önerilen budama şeklinden bahseden mühendis şu ifadelerle açıklama yaptı:

Yeni yılda çorbaya zam gelmiyor ! Yeni yılda çorbaya zam gelmiyor !

“Geçen yıl 5 Temmuz’da meydana gelen doludan sonra kabaklama dediğimiz budama yapılan bağdayız. Öncelikle çiftçimizi tebrik ediyorum. Geçen yıl hocalarımızla birlikte kahvede yaptığımız toplantıda önermiştik. Doludan zarar gören bağların iki gözden budanmasını göstermiştik. Burada uygulamış şöyle göstere biliriz. İki gözlü dolu yemiş bağdan çubuklar iki gözlün kesilmiş. Yeni doğan çubuklarımız biraz öncede saydığımız şekilde hemen hemen 12-8-12 şeklinde doğuş var. Fakat budamak tabi ki yetmiyor. Budamanın yanında sulama, gübreleme ve bitki besleme kısımlarını da dikkat etmişler ve bunları üreticimizden dinleyelim.”

Bağlardaki Dolu Hasarına Karşı Mücadele (5)

Kaliteli üretim

Bağcılık araştırma enstitüsünden gelen eğitmenlerin verdiği eğitim sonrasında uygulanan budama yöntemi sonuçlarını üretici bize şu şekilde anlatıyor;

“Metin bey budayın iyi olur dedi. 10 dönüm bağımızı budadık iyi ki de oldu. Her yıl bağımızda 600 yüz ve 700 yüz kilo üzüm oluyordu. Bu bağımızda yenice 10-12 yaşında bu yılda 700 kilodan aşağı verim olmaz. Köy ortalamasına göre 100-150 kilo bilemedin 200 kilo nedeni budama yapılmayan bağlar yine 2 gözden budadığımızda aşırı bir sürgün yükü oluyor. Bunu da biraz seyreltip kış budağında 6-8 bayrak bırakarak budamak daha faydalı ve sürgünlerin gelişimini faydalı olur. Daha az ve daha iri ve kaliteli çubuklar yetişmiş oluyor” ifadelerini kullandı.  

Bağlardaki Dolu Hasarına Karşı Mücadele (4)

Bağlardaki Dolu Hasarına Karşı Mücadele (3) 

Kaynak: HABER MERKEZİ