Bunun yanında, emekli olmayı bekleyen vatandaşlar için emeklilik tarihi, prim şartları ve avantajlı seçenekler gündemde. Mali müşavir İsmet Çetinkaya, bir canlı yayında emeklilik tarihleri ve avantajları hakkında açıklamalarda bulundu.

Çetinkaya, “7 yıl kuralı” olarak bilinen düzenlemenin, emeklilik prim günleri ve emeklilik şartlarını nasıl etkilediğini açıkladı. Bu kuralın, Ekim 2008’den önce sigorta girişi olan vatandaşlar için geçerli olduğunu belirten Çetinkaya, Ekim 2008 sonrası sigorta başlangıcı olanlar için bu durumun farklı olduğunu vurguladı.

Manisa’da Okul Sporları: Voleybol Gençler İl Birinciliği Sona Erdi Manisa’da Okul Sporları: Voleybol Gençler İl Birinciliği Sona Erdi

7 Yıl Kuralı Nedir?

Çetinkaya’nın açıklamasına göre, emeklilikte son 2520 gün (yani son 7 yıl) içinde hangi sigorta koluna daha fazla prim ödendiği, emekli olunan kurumu belirliyor. Örneğin, son 7 yılda 1261 gün ve daha fazla Bağ-Kur primi ödeyen biri, o süreler SGK’dan da olsa, Bağ-Kur üzerinden emekli olacak ve daha fazla prim ödemesi gerekecek. Bu durumda vatandaş, SGK’da sağlanan avantajları kaçırarak 9000 gün primle Bağ-Kur’dan emekli olmak zorunda kalabilir.

Örneğin, EYT kapsamında 5975 prim günü ile emeklilik hakkı kazanan bir vatandaş, son 7 yılda 1261 gün ve üzerinde SGK’ya prim ödemişse, erken emeklilikten yararlanarak ekstra prim ödemeksizin emekli olabilir. Ancak Bağ-Kur’a prim ödemişse, 9000 gün prim zorunluluğuna tabi olup, yaklaşık 8 yıl daha geç emekli olur.

7 Yıl Kuralının Geçerli Olmadığı Durumlar

Çetinkaya, Ekim 2008 ve sonrası sigorta başlangıcı olanlar için bu kuralın geçerli olmadığını belirtti. Örneğin, toplam 7700 gün prim ödemiş bir vatandaşın en fazla primi hangi kurumda ödediyse o kurumdan emekli olacağı vurgulandı.

Kaynak: HABER MERKEZİ