VETERİNER HEKİMLERİ ODASINDAN ÇOK ÖNEMLİ UYARILAR!
Manisa Bölgesi Veteriner Hekimleri Odası Başkanı Hasan Eryılmaz, son zamanlarda meydana gelen tavuk zehirlenmeleriyle ilgili önemli açıklamalarda bulundu. Eryılmaz,marketlerden alınan çiğ tavuğu pişir...
Ferdi UZUN
Manisa Bölgesi Veteriner Hekimleri Odası Başkanı Hasan Eryılmaz, son zamanlarda meydana gelen tavuk zehirlenmeleriyle ilgili önemli uyarılarda bulundu. Eryılmaz,marketlerden alınan çiğ tavuğu pişirmeden önce yıkamanın gıda zehirlenmesi riskini arttırdığı konusunda uyardı. Başkan Eryılmaz, “Tavuğun yıkanmasıyla etrafa sıçrayan sular aracılığıyla ellere, mutfak tezgâhına, pişirme kaplarına kampilobakter bakterisi bulaşıyor. Gıda zehirlenmesi vakalarının çoğu da tavuklardaki mikroplardan kaynaklanıyor. Zehirlenmenin belirtileri, ishal, mide krampları ve mide bulantıları, ateş ve halsizlik olarak ortaya çıkıyor. Çoğu hastanın rahatsızlığı yalnızca birkaç gün sürüyor fakat gıda zehirlenmesi uzun vadede, bağırsak sendromu ve sinir sistemini etkileyen Guillain-Barre sendromu gibi sağlık sorunlarına da yol açabiliyor” dedi.
Yaş grupları
Bu tip rahatsızlıkların ölüme de neden olabileceği belirten Eryılmaz, en büyük risk grubunun beş yaş altı çocuklar ve ileri yaştaki yetişkinler olduğunu belirtti. Eryılmaz, “Bu nedenle halka, çiğ tavuk etini yıkamamaları çağrısında bulunuyor ve çiğ tavuğun yıkanmasının çapraz kontaminasyon sonucu kampilobakter enfeksiyonuna yakalanma riskini arttırdığı konusunda bilinçlenmesi gerektiğini ifade ediyoruz” şeklinde konuştu.
Neler yapılmalı?
Genel besin zehirlenmelere de değinen Başkan Eryılmaz son olarak şunları söyledi: “Besinlerin satın alınmasından tüketilmesine kadar olan aşamalarda bir dizi tedbirler vardır. Gıdaların dayanıklılığını ve güvenirliliğini artırmak için öncelikle hijyene ve gıdaların mikroorganizmalarla bulaşmasının engellenmesine dikkat edilmelidir. Sütün uygun pastörizasyonu, donmuş et-balık ve tavuğun pişirilmeden önce tamamen çözülmesi ve bu çözülme işleminin oda ısısında değil de soğuk suda veya buzdolabında bekletilerek yapılması, gıdaların iyice pişirilmesi, konservelerin önerilen şekillere uygun hazırlanması, çapraz bulaşma riskinin ortadan kalkması için çiğ ve pişmiş gıdaların birbirleriyle temas etmemesi, pişmiş gıdaların hemen tüketilmesi ve oda ısısında uzun süre bekletilmemesi, pişirilen gıdalar hemen tüketilmeyecekse, sıcak olarak değil de tam olarak soğuduktan sonra buzdolabına konulması dikkat edilmesi gereken hususlardandır.”
Bunlar da ilginizi çekebilir