Celal Bayar Üniversitesi Beyin ve Sinir Cerrahisi Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Cüneyt Temiz, omurga rahatsızlıklarının tedavisinde kullanılmak üzere geliştirilen ve patenti alınan "akıllı vida"nın, 100'ün üzerinde hastada uygulandığını ve memnuniyet oranının bir hayli yüksek olduğunu açıkladı.
Prof. Dr. Temiz, yaptığı açıklamada, omurga rahatsızlıklarında kullanılan vidalarda yaşanan sorunları gidermek üzere başlattıkları ve yaklaşık 4 yıl süren çalışma sonunda ortaya koydukları "akıllı vida"nın, bazı hastalar üzerinde yapılan denemelerde olumlu sonuçlar verdiğini, bunun üzerine patentini aldıklarını belirtti.
Temiz, akıllı vidanın seri üretimine başladıklarını ve omurga rahatsızlığı bulunan hastaların ameliyatlarında sıkça kullandıklarını söyledi.
Eski yöntem vidaların ameliyat sırasında omurgaya yerleştirilirken yanlışlıkla farklı yöne kayabildiğine işaret eden Temiz, "Bunun sonucunda felç olan, yatalak kalan hastalar bulunuyor. Geliştirdiğimiz akıllı vidalar, omura yerleştirilirken dış kısımdaki sert kemiğe dayandığında, içindeki yumuşak kemiğe doğru yön değiştirebiliyor. Böylece dışındaki sert kemiği kırmıyor ve çevresindeki sinir dokularına da zarar vermiyor" diye konuştu.
Hastaların, ürünü kendi imkanlarıyla karşıladığına değinen Temiz, şunları söyledi:
"Sağlık Uygulama Tebliği için gereken başvurular yapıldı. O sürecin tamamlanmasını bekliyoruz. Süreç tamamlanınca 4-5 ay içerisinde Türkiye'de büyük oranda kullanılabilir. Sistemin, Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) tarafından karşılanan tedavi yöntemleri arasına girmesi için destek bekliyoruz."
- Yurtdışında da ilgi uyandırdı
Türkiye'de hastalar üzerinde kullanılması ve yüksek memnuniyet dönüşleri üzerine, yurtdışından da ürüne ilgi ve talebin oluştuğunu vurgulayan Prof. Dr. Temiz, "Bu malzeme dünyaya Manisa'dan gidecek. Kullanan ülkeler Türkiye'ye belli bir patent hakkı ödeyecek. Bu kapsamda bir Ar-Ge şirketi kurduk" dedi.
Temiz, geliştirdikleri sistemin, İzmir Genç İş Adamları Derneğince bu yıl düzenlenen İnovasyon Ödülleri'nde "İnovatif Ürün" dalında birinciliğe ulaştığını sözlerine ekledi.
Sistemi Prof. Dr. Temiz ile geliştiren Celal Bayar Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Enver Atik ise tıp ve mühendisliğin birlikte çalışmasıyla büyük bir başarıya imza atmanın gururunu yaşadıklarını aktardı.
Atik, bu tip çalışmalara TÜBİTAK aracılığıyla fon sağlanmasının motive edici olacağını da sözlerine ekledi.
- Geçen yıl açıklanmıştı
Prof. Dr. Cüneyt Temiz geçen yıl yaptığı açıklamada, dünyada yıllardan beri omurga hastalıkları ve kırıklarda "transpediküler vida fiksasyonu" yönteminden yararlanıldığını ancak bunun bazı eksikleri olduğunu, ameliyatlarda bu malzemelerin kullanılmasında yaşanan sıkıntılardan yola çıkarak giriştikleri yeni ürün geliştirme arayışı sonunda "akıllı vida"yı ortaya koyduklarını açıklamıştı.
Temiz, "Literatürde örneklerine rastlanılmayan bu vidalar omura girerken, dış kısımdaki sert kemiğe dayandığında içindeki yumuşak kemiğe doğru yer değiştirebiliyor. Böylece dışındaki sert kemiği kırmayarak, çevredeki sinir dokularına da zarar vermiyor. Geliştirdiğimiz vida ve rotlar, ulusal ve uluslararası bütün akreditasyon testlerinden geçti. Gerekli izinler alındı ve şu anda hastalarda da uygulanmaya başlandı. Bizim yaptığımız elastik sistemde, istediğimiz ölçüde omurgayı sabitlerken aynı zamanda hastanın hareketine istendiği ölçüde izin verilebiliyor" açıklamasında bulunmuştu.
Editör: TE Bilisim