Büyükşehir Belediye Başkanı Cengiz Ergün, Uzunburun’daki katı atık bertaraf tesisi inşaat alanını basın mensuplarıyla birlikte inceledi.
Bir yandan alanı inceliyor, diğer taraftan tesisler için harcanacak kaynağın büyüklüğünü düşünüyordum. Çöp sorunu için yaklaşık 100 milyon TL. Büyük yatırım. O kadar ki belediyecilik tarihimizin en büyüğü.
Diğer taraftan atık su arıtma tesisleri için de il bütününde devasa yatırımlar yapılıyor. Herhalde bu yatırımların toplamı, bu yatırımdan daha küçük değildir.
Tabi bu denli büyük yatırımlar gerekli olmasaydı herhalde bu sorun bugünlere kalmaz çözülürdü, diye de düşündüm.
Evsel atıklarımız bu tesislere kamyonlarla çöp olarak girecek, tarımsal gübre olarak çıkacak.Vahşi depolama artık Manisa’da tarih olacak. Eski şehir çöplüğü de doğal yaşam alanına dönüştürülecek.
Bu düşüncelerle çöplerin ayrıştırılacağı, depolanacağı, gübreye dönüşeceği sahaları inceledik.
***
Büyükşehir Belediye Başkanı Ergün, hem belediye, hem de müteahhit firma yetkililerinden çalışmalar hakkında bilgi alıyordu. Bir ara başkanla sohbet şansım oldu.
Cengiz Ergün Manisa’nın üç temel sorununa dikkat çekiyordu. Çöp, atık su ve imar.
Peki yıllanmış bu üç sorunun çözümü için Büyükşehir Belediyesi neler yapıyordu?
Bu soru üzerine Başkan Ergün’ün biraz keyiflendiğini hissettim. Belli ki cevabı hazırdı.
Başkan anlattı. Akgedik’ten sonra Gölmarmara İlçesi’ne de bir katı atık bertaraf tesisi kurulacak. Üstelik bu tesis çok daha büyük olacak. Nede olsa 12 ilçenin çöpü burada ayrıştırılacak.
Başkan Ergün atık su arıtma tesisleriyle ilgili yatırımların da yapıldığını anlattıktan sonra “Şimdi sıra imarda” dedi.
Çünkü Manisa’da çöp sorunu da, doğayı kirleten atık su sorunu da çöpe atılmış, hatta ayrıştırılmaya başlamıştı bile.
İmar sorunu ise büyükşehir meclisinde çözülecek. Ancak Başkan Ergün’ün elinde bu konuyu hızlı bir şekilde çözecek meclis aritmetiği yoktu. Dahası bir yıldır kilitlenmiş bir meclisle hizmet üretiliyordu.
Başkan Ergün bu konuyla ilgili olarak hafta içinde AK Parti İl Başkanı ve Büyükşehir Belediye Meclisi Grup Başkanı Zülfikar Gürcan ile verimli bir toplantı yaptıklarını bildirdi ve imar konusuyla ilgili de ümitli konuştu. Görülen o ki bir yıl önce kilitlenen Manisa Büyükşehir Belediye Meclisi’nde artık düğümler çözülmüş. Anlaşılan o ki komisyonlar çalışacak, meclis daha hızlı hareket edecek. Zaten bütün tarafların Kasım ayı meclis toplantısındaki uyumlu tavırları çok hoşuma gitmiş ve bir şeylerin yolunda gideceği sinyalini almıştım.
***
Uzun sözün kısası; tarım ve sanayiden sonra kendisine turizmi yeni vizyon olarak seçen Manisa’nın öncelikle atık su, çöp ve imar sorunlarını çözmüş olması gerekliydi. Nitekim bu üç temel sorun da il bütününde hızlı bir şekilde çözülüyor.
Görülen o ki Manisa’ya güzel günler geliyor, hem de güneşli günler. Şimdilik sorunlar çöpe atılıyor ve orada ayrıştırılıyor, birkaç yıl sonra da tüm Manisa’ya gübre olarak geri dönecek.
Editör: TE Bilisim