Manisa'nın Soma ilçesinde 13 Mayıs 2014 tarihinde meydana gelen ve 301 madencinin hayatını kaybettiği olayla ilgili olarak Akhisar Ağır Ceza Mahkemesinde görülen dava sonrası taksirle adam öldürme suçundan 15 yıl ceza alan Soma Kömür İşletmeleri A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı Can Gürkan'ın tahliye edilmesi yönünde karar Somalı madenci aileleri tarafından tepkiyle karşılandı.
Manisa'nın Soma ilçesinde 13 Mayıs 2014 tarihinde meydana gelen ve 301 madencinin hayatını kaybettiği facia sonrası Akhisar Ağır Ceza Mahkemesinde yaklaşık 4 yıl süren duruşma sonrası 11 Temmuz 2018 tarihinde Soma Kömür İşletmeleri A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı Can Gürkan'a "taksirle ölüme neden olma" suçundan 15 yıl, Soma Kömür İşletmeleri Genel Müdürü Ramazan Doğru 22 yıl 6 ay, Maden Mühendisi ve İşletme Müdür Yardımcısı İsmail Adalı 22 yıl 6 ay, İşletme Müdürü Akın Çelik 18 yıl 9 ay, Maden Mühendisi Ertan Ersoy 18 yıl 9 ay hapis cezası verildi. Ayrıca Soma Kömür İşletmeleri A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı Can Gürkan'a 3 yıl süreyle madencilik faaliyetlerinde bulunmama cezası verildi.
Manisa'nın Soma ilçesinde 301 madencinin yaşamını yitirdiği faciayla ilgili 5'i tutuklu 51 sanıklı davanın temyiz başvurusu sonuçlanırken başvuruyu inceleyen İzmir Bölge Adliye Mahkemesi 14. Ceza Dairesi, yerel mahkemenin kararını onayıp Soma Kömür İşletmeleri A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı Can Gürkan'a "taksirle ölüme neden olma" verilen 15 yıl hapis cezasını onadı. Can Gürkan'ın hapiste geçirdiği süreyi göz önünde bulunduran İzmir Bölge Adliye Mahkemesi 14. Ceza Dairesi, Gürkan hakkında tahliye kararı verdi. Ayrıca Can Gürkan 3 yıl süreyle madencilik faaliyetlerinde bulunmama cezasından da beraat ettiği öğrenildi.
Verilen tahliye kararının ardından Can Gürkan, tutuklu bulunduğu İzmir 2 Nolu T Tipi Kapalı Ceza İnfaz Kurumundan salıverilecek.
Tahliye kararı Somalı ailelerce tepkiye neden oldu
Dün akşam saatlerinde cezaların onanması ve Soma Kömür İşletmeleri A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı Can Gürkan'a verilen tahliye kararı maden faciasında hayatını kaybeden madencilerin aileleri tarafından tepkiyle karşılandı. Madenci aileleri Soma 5 Yol Meydanındaki Madenci Anıtı önünde eylem yaptı.
Aileler adına açıklama yapan Soma 301 Madenciler Sosyal Yardımlaşma Derneği Başkanı ve hayatını kaybeden Uğur Çolak'ın babası İsmail Çolak, "Yargının yürütmenin adaletin olmadığı bir zamanda bizleri 301 evladın, 301 canın, 301 insanın adaletini 13 Mayıs 2014'ten bu yana hiç usanmadan, yılmadan aradık, bulamadık. Adaletin ezilenlerin, sömürülenlerin, katledilenlerin yanında olmadığını gördük. Adalet sermayenin yanında olmuştur. Bizler böyle organize uyduruk bir kararı tanımıyoruz. Sorumlular yargılansın istedik ama olmadı. Sorumlular bir bir tahliye ediliyor. Önce mahkeme heyetini değiştirdiler gelen mahkeme heyetinin 11 Temmuz 2018'deki karar duruşmasında verdiği karar bizleri ve kamuoyunu vicdanlarını zedeleyerek bizleri ve adaleti göçük altında bırakmıştır. Bizler ve avukatlarımızın karara itiraz ederek bir üst mahkemeye taşıdık. Fakat istinaf mahkemesi yangından mal kaçırır gibi alelacele dosya üzerinden bir kararla Soma maden katliamının bir numaralı sanığı Soma Kömür İşletmeleri A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı Can Gürkan'ı düzmece bir kararla tahliye ederek maden işletebilir ruhsatı da vererek yeni katliamların önünü açmıştır. Biz bu karara itiraz ediyoruz, kabul etmiyoruz. Bu davayı bir üst mahkemeye taşıyacağız. Adaleti göçük altından kömür çıkarır gibi yer üstüne çıkaracağız" dedi.
"Bu sanıklara verilen cezalar ödül niteliğindedir"
Eyleme destek veren Soma davası avukatlarından ve Halk Evleri Hukuk Dairesi Üyesi Avukat Seçil Ege Değerli, "Bu davanın İzmir Bölge Adliyesi 14. Ceza Dairesinden tarafımıza duruşma gününü tebliğ etmesi beklerken bir anda onama kararı ve beraberinde tahliye kararıyla şok olduk. Bu karar alelacele verilmiş iktidarla sermayenin birlikteliğini onaylayan bir karardır. Bağımsız ve tarafsız adil bir karar olmaktan kesinlikle uzaktır. Bu sanıklara verilen cezalar ödül niteliğindedir. Mahkeme öncelikle bu şirketin büyük patronu Alp Gürkan'ı beraat ettirerek arkasından da İzmir bölge adliye mahkemesi Can Gürkan'ı tahliye ederek sermayeyi ödüllendirmiştir. Artık işçi sağlığının, halk sağlığının, insan sağlığının hiç bir önemi olmaksızın sermayenin önünü açan bir anlayışı tescillemiştir. Biz bu kararı elbette ki hukuki süreç içerisinde üst mercilere taşıyacağız. Ancak bu düzeni de biz yıkacağız. İnsan sağlığını, işçi sağlığını önemsemeyen sermaye yanlısı bu adalet anlayışını da hep beraber de biz yıkacağız" ifadelerini kullandı.
Eyleme katılan hayatını kaybeden madenci Uğur Çolak'ın annesi Gülsüm Çolak, duruma tepki göstererek "Can Gürkan salındı. Ödül verdiler ona. Zaten ödülü 11 Temmuz 2018 günü vermişlerdi. Verdikleri karar 301'e böldüğünüz zaman 6 gün bile yapmıyordu. Gene eline kına sürdüler. 'Sen adam öldürebilirsin. Maden ocaklarını yine sana devrediyoruz' dediler. Yine Soma'ın başına aynısı gelecek. Bizimkiler gitti de adalet nerede. 5 yıldan beri adalet arıyoruz. Burada paran varsa adalet. Paran yoksa sürüneceksin" diye konuştu.
Madende hayatını kaybeden Muhammet Girgin'in eşi Derya Girgin ise ilahi adaletin tecelli edeceğine inandıklarını belirterek, "Biz sağ oldukça ilahi adaletten kaçamayacaklar. Mutlaka gözümüz de görecek. İlahi adalet sağlanacak. Devlet kendi alsın kendi çalıştırsın madeni. Kimse kimseyi zengin etmesin. Çocuklar yetim kaldı. Anneyi babayı eşi geçtim yetim çocukların hakkını Allah soracak. Benim çocuğum karnımda kaldı manevi sıkıntımız çok. Bir şey yapamayacağımızı düşünüyorlar ama bu dünyanın altı da var" diye konuştu.
Madenci aileleri basın açıklaması sonrası slogan attı. Eylemin sona ermesi sonrası aileler dernek binasına geçti.
Editör: TE Bilisim