MANİSA'nın maden faciasıyla sarsılan Soma İlçesi'nde, aralarında ölen madencilerin eşlerinin de bulunduğu yüzlerce kadın baretli yürüyüş düzenledi. Kadınlar, işten çıkarılan madencilerin tazminatlarının ödenmesini talep ederken, ölen madencilerin eşleri ise Soma Davası'nın bir an önce başmasını istedi.
Çeşitli sivil toplum örgütleri, dernek ve siyasi partilere üye kadınların yanı sıra Soma'daki faciada yaşamını yitirenlerin ve diğer madencilerin eşleri, 8 Mart Kadınlar Günü'nde düzenlenen yürüyüşe katıldı. Gazi Osman Paşa Caddesi Beşyol Mevkii'nde toplanan yaklaşık 300 kişilik grup, Atatürk Caddesi üzerinden "Kadınız haklıyız kazanacağız", "Yaşasın 8 Mart kadın dayanışması" sloganları eşliğinde yürüyüşe geçti. 'Yaşasın 8 Mart Dünya Kadınlar Günü', 'Yaşasın kadın dayanışması', 'Faşizme ölüm kadınlara yaşam' ve 'Sokakta, evde, işte, her yerde kadın' yazılı dövizler taşıyan gruptaki çoğu kadın baret taktı. Cengiz Topel Meydanı'nda son bulunan yürüyüş sonrası basın açıklamasını Somalı Emekçi Kadınlar Platformu Sözcüsü Ayşegül Ersoy, yaptı. Geçmiş yıllarda yaşanmış kadın ölümlerinden örnekler vererek konuşmasına başlayan Ersoy, önümüzdeki dönemde kadınlara yönelik şiddetin önlenmesi için çeşitli isteklerde bulunarak taleplerini şöyle sıraları:
"Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı'nın yerine Kadın Bakanlığı kurulsun. Tüm kadınlar için 8 Mart, resmi tatil ilan edilsin. Kadın istihdamında tek seçenekmiş gibi tekrar ısıtılarak önümüze sürülen esnek, güvencesiz, kayıt dışı çalışma yerine güvenceli iş güvenli gelecek için, sendikalaşma ve örgütlenme önündeki yasal ve fiili engellerin kaldırılması için sokaklardayız. Devletin tüm kadınlara çalışma süresine ve prime bağlı olmayan işsizlik maaşı ve prim ödemesiz sağlık güvencesi sağlaması için sokaklardayız. 7/24 açık, erişilebilir, ücretsiz ve anadilde kreşler açılması için, işyerinde baskı, şiddet ve mobbingin son bulması amacıyla gerekli yasal düzenlemelerin yapılması için sokaklardayız. Başta İstanbul sözleşmesi olmak üzere kadına yönelik şiddetin önlenmesine dair imzalanan uluslararası sözleşmelerin gereğinin yerine getirilmesi için sokaklardayız. Sokaklarda katledilmemize neden olacak iç güvenlik paketinin geri çekilmesi, savaşa karşı barışı örgütlemek için alanlarda olacağız. Örgütlü kadınla özgür bir toplum yaratmak için sokaklardayız."
TAZMİNATLARIN ÖDENMESİNİ VE DAVANIN BAŞLAMASINI İSTEDİLER
Yürüyüşe katılan kadınlar, işten çıkarılan madencilerin tazminatlarının ödenmesini talep ederken, Soma'daki faciada eşi Ali Kavas'ı yitiren Türkan Kavas, "Benim eşim toprak olalı 10 ay oldu. Doğmamış çocuklarımız hiç baba yüzü görmedi. Ben çocuklarımın hakkını istiyorum. Ben eşimi nasıl o toprağa koyduysam, iki çocuğumun da hakkını devletten söke söke alacağım. Mahkemenin bir an önce başlamasını istiyorum" dedi. Faciada ölen Mustafa Kocabaş'ın eşi Nursel Kocabaş ise, "Davanın biran önce başlamasını istiyoruz. Sadece şirkette çalışanlar sorumlu değil. Denetmenler ve müfettişlerinde yargılanmasını istiyoruz" diye konuştu. Kocabaş, 13 Mayıs'ta 'Madencileri Anma Günü' adlı yürüyüş düzenleyeceklerini söyleyip destek istedi.
Editör: TE Bilisim