ANA MANŞET

Soğuklarla birlikte zamlar da geldi

Türkiye'de havaların soğumasıyla yeni zam haberleri peş peşe gelmeye başladı. Odun ve kömür fiyatlarına yapılan zam duyuruldu. Manisa’da odun, kömür ve soba fiyatlarında tarihi bir artış yaşandı.

Kış mevsiminin yaklaşmasıyla birlikte Türkiye genelinde sıcaklıklar hızla düşmeye başlarken, yakıt fiyatlarındaki artışlar vatandaşların ısınma masraflarını zorlaştırıyor.Manisa’da,geçen yıl yaz döneminde doğalgaz ve elektriğe yapılan yüzde 38’lik zammın ardından, kış aylarının gelmesiyle odun, kömür ve soba fiyatlarında da yüzde 30-40 oranında bir artış görüldü.

Manisa’da bu durum farklı işliyor!

İstanbul Planlama Ajansı’nın (İPA) araştırmalarına göre İstanbul’da birçok hane yeterince ısınamıyor. Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK) 2023 verileri ise düşük gelirli hanelerde ısınma sorunlarının arttığını ortaya koyuyor. Manisa’da ise bu durum farklı işliyor. Çoğu mahallede doğalgazın olmaması vatandaşların kömür ve odunla ısınma ihtiyaçları karşılamasına neden olunuyor. Buna göre, zayıf kesimde yer alan ve ısınma ihtiyacını karşılayamayanların oranı yüzde 43,2’ye yükseldi. Ayrıca vatandaşlar, yaşadıkları eski yapıların çürümüş pencere çerçeveleri, sızdıran çatıları ve nemli duvarları nedeniyle evlerini ısıtmakta zorluk çekiyor.

"Kömürden battaniyeye dönüş"

İzmir Kömür Satıcıları Derneği Başkanı Mustafa Düzyol, kömür fiyatlarındaki yüksek artış nedeniyle vatandaşların kömür bile alamadığını belirtti. Geçen yıl tonu 5 bin lira olan kömürün bu yıl 6 bin 500 liraya yükseldiğini, soba fiyatlarının ise 6 binden 8 bin 500 liraya çıktığını ifade eden Düzyol, pek çok ailenin kömür almaktansa battaniyeye yöneldiğini belirtiyor. Vatandaşlar giderek artan yakıt maliyetleri nedeniyle doğalgazdan kömüre, kömürden ise battaniyeye yönelmek zorunda kalıyor. Isınma masrafları ağırlaşırken, birçok kişi evlerinin soğuk hava koşullarına karşı korunmasını sağlayamıyor. Uzmanlar, bu durumda özellikle dar gelirli kesimin zorlu bir kış geçireceğine dikkat çekiyor.

{ "vars": { "account": "UA-43204872-1" }, "triggers": { "trackPageview": { "on": "visible", "request": "pageview" } } }