Geçen yıl 22-24 lira arasında sattığı pamuk fiyatının bu yıl 16 liraya kadar düşmesine isyan eden üretici yaşadığı sıkıntıyı CHP Manisa İl Başkanı Semih Balaban ve il yöneticilerine anlattı.

“MALİYETİ 18 LİRA OLAN PAMUĞA 16 LİRA FİYAT VERİYORLAR”

Şehzadeler ilçesine bağlı Yeniköy mahallesinde pamuk üreticiliği yapan bir çiftçi, bu yıl artan girdi maliyetlerinin altında ezildiklerini, maliyeti yaklaşık 18 lira olan pamuğu 16 liraya piyasada satıldığını ifade etti.
Üretici, Türkiye’de çiftçiliğin artık giderek öldüğünü belirterek yaşanan sıkıntıyı şu ifadelerle dile getirdi: “Girdi maliyetleri çok yüksek. Şuanda maliyeti 17-18 lira olan pamuğumuzu 16 liraya vermek zorunda kalıyoruz. Bu nedenle bize para kalmıyor. Çifçi artık zararına çalışır hale geldi. Geçen sene pamuk pahalıydı: Bu sene herkes pamuğa yöneldi. Şimdi pamuk çok, fiyat yok. Bunun sebebi yanlış tarım politikaları. Tarım ve Orman Bakanlığı bu işi tamamen planlaması lazım. Seneye artık toprağımızı ekemeyecek durumdayız. Çocuklarımız bile çiftçilik yapmak istemiyor. Çiftçilik yapmak yerine fabrikalarda çalışmayı tercih ediyor. Çünkü en azından eline geçecek parayı biliyor. Böyle giderse çiftçilik yapacak nesil olmayacak.”

“ÜZÜMDEKİ GİBİ PAMUKTA DA TÜCCARIN ELİNE BIRAKIYORLAR”

Üzümde olduğu gibi pamukta da fiyatın yüksek gösterildiğini, ancak açıklanın altında mahsulün satıldığını dile getiren bir başka pamuk üreticisi ise şöyle konuştu: “Çiftçiyi iştahlandırıyorlar. Yüksek fiyat gösteriyorlar. Ama tam hasat geldiği zaman üzüm, pamuk, mısır olsun fiyatı düşürüyorlar. Girdiler yükselirken, sattığımız para yapmıyor. Bu işin içinden nasıl çıkacağız. Devlet pamuk için 22-23 lira fiyat açıklamasına rağmen, açıklanan fiyata alan yok. Üzümü 27 lira dediler, 22 liradan yukarı üzüm yok. Alan olmadığı için tüccarın eline mahkum kalıyoruz. Üzüm de olduğu gibi pamukta da üretici tüccarın önüne itiliyor.”

Manisa’da Okul Sporları: Voleybol Gençler İl Birinciliği Sona Erdi Manisa’da Okul Sporları: Voleybol Gençler İl Birinciliği Sona Erdi

“AKP SİYASİ İRADESİNİ ÜRETİCİDEN YANA KULLANMIYOR”

Pamuk üreticilerini sıkıntılarını dinleyen CHP Manisa İl Başkanı Semih Balaban, girdi maliyetlerinin artışının ve ürünlerdeki fiyat belirsizliğinin tamamen AKP iktidarının uyguladığı yanlış politikalardan kaynaklandığını belirterek, tek çözümün üreticiye destek vermek olduğunu dile getirdi.

CHP Manisa İl Başkanı Balaban yaptığı açıklamada şu ifadelere yer verdi: “Daha önceleri dönüm başına 200 lira pamuk toplanırken, şimdi 800 lira oldu. Yani pamuk toplamanın maliyeti dekar başına 4 kat artmış durumda. Mazot, gübre, sulama, elektrik gibi çiftçinin önemli girdi maliyetlerinde 4-5 kat artış var. Üretici geçen yıl 22-24 lira arasında sattığı pamuğu bu yıl 16 liraya zor satıyorlar. Hatta kimi üretici satamıyor bile. Çözüm çok basit. Birincisi üreticinin ürettiği tüm ürünlere alım garantisi vermesi gerekiyor. Bu alım garantisini köprülere, havalimanlarına, şehir hastanelerine değil, üreticiye verilmesi gerekiyor. İkincisi, bir yıl önceden ne kadar fiyat olacağını devletin belirlemesi gerekiyor. Böylece üretici ne kadar kazanacağını net bir şekilde öğrenmiş olur. Eğer ürünün fiyatı açıklanan fiyatın altında kalırsa devletin destek vermesi gerekiyor. Yıllardır söylüyoruz. Üreticinin en büyük girdi maliyeti olan mazotta KDV ve ÖTV’nin kaldırılması gerek. Böylece üreticiye ekonomik bir şekilde mazotu verebilirsiniz. Bunları yapmak çok basit. Ama AKP’nin siyasi iradesi üreticiden yana değil. AKP’nin tercihi beşli çeteler, yandaşlarından ve sermayeden yana. Her zaman söylediğimiz gibi üretici üretmezse, ürettiğinin karşılığını almazsa tarım biter. Üretici artık, ‘Böyle giderse bu toprağı ekemeyiz’ diyor. Bu sözü üreticiye söyletmenin kimsenin hakkı yok. Eğer üretici desteklenmez ve ürettiğinin karşılığını almazsa Türkiye 10 yıl içinde açlık tehlikesiyle karşı karşıya kalacak. Artık üreticinin sesine kulak verin.”

Editör: Vehbi Gönül