İYİ Parti Manisa Ekonomi Politikaları Başkanı Şenol Özkaya, et ve süt üreticilerinin sorunlarına yönelik açıklamalarda bulundu. Özkaya açıklamasında, et ve süt üreticilerinin sesinin yetkililer tarafından duyulmadığını savundu.
İYİ Parti Manisa Ekonomi Politikaları Başkanı Şenol Özkaya, et ve süt üreticilerinin sorunlarına ilişkin açıklama yaptı. Özkaya, yaptığı açıklamada, “Süt üretimi yapan çiftlikler iflasın eşiğine gelmişlerdir.Ulusal süt konseyi, 15 Kasım 2019 ile 31 Aralık 2020 tarihleri arasında yüzde 3,6 yağlı ve yüzde 3,2 proteinli soğutulmuş çiğ sütün tavsiye fiyatını 2,30 TL olarak açıklamıştı, litre başı bakanlığın desteklediği teşvik miktarı 30 kuruştan,10 kuruşa indirmişti,bu günlerde ise teşvikler 15 kuruş civarında uygulanıyor. Küçük üreticilerin süt fiyatları ise 1,80-2,00 TL civarı işletmeler almaktadır. Süt fiyatları uygulamaya geçeli 10 ay oldu, bu sürede fiyatı değişmedi ve 31 Aralık 2020 kadar değişmeyecek, ama bu sürede sadece yem fiyatlarında yüzde 30 zam oldu, kaba yemlerde yüzde 35 civarı zamladı” dedi.
Özkaya, besicilerin durumlarının da sütçülerden hiç farklı olmadığını belirterek, “Besi çiftliklerinde, istikrarlı bir kesim fiyatı olmamasından dolayı büyük zarar etmektedirler. Şuan besilik için çiftliğe canlı hayvan tedarikinde çok zorlanıyorlar. Çünkü canlı hayvan fiyatları aşırı derecede yüksek, ithallerin canlı kiloları 25,00 -30,00 TL, yerli hayvanların canlı fiyatları da 28,00 TL olarak değişmekte. Şuan karkas et fiyatı ise 35,00 TL/Kg civarında kesilmekte. Bu fiyatlar ile bir hayvana 10-15 ay arasında besleme için masraf ediyor,karşılığına almayı bırakın büyük zarar eder” ifadelerini kullandı.
Son olarak hayvancılıkta çözüm için yapılması gerekenleri paylaşan Özkaya, sözlerini şöyle tamamladı:“ Tabi ki et ve süt ürünlerine herkesin ulaşabilmesi için fiyatlarının çok yükselmemesi lazım, Bakanlığın yapması gereken üreticinin gerçek maliyetini hesaplayıp,üreticinin para kazanacak ve yatırımını artıracak çok ciddi miktarda litre başı destek vermelidir. Aynı şekilde ette de kilogram başı teşvik vermelidir. Süt fiyatları aynı kalsın ama litrede 15 kuruş olan destek 75 kuruşa çıkmalıdır. Yem hammaddelerinde sıfır gümrük ve destek sağlanmalıdır. Ette kilogram başı 5,00 TL teşvik verilmeli,ve canlı hayvan alımında da aynı destek verilmelidir. Buzağı ölümlerinin önüne geçilmeli,bunun için Tarım Müdürlükleri eğitim ve ücretsiz mama desteğinde bulunmalıdır. Her yıl 650 bin buzağı ölümü yaşanmakta,eğer kayıpların önüne geçilemezsek devamlı olarak hayvan ithalatı yapmak zorunda kalacağız. Sonuçta yurtdışında ki yabancı üreticiler kazanmaya devam edecek, bizim üreticimiz zarar edecek, vatandaşımızda bu ürünleri almaya gücü yetmeyecek.”
Editör: TE Bilisim