MANİSA'da mısır hasadı yavaş yavaş sona ererken, üretici hasattan umduğunu bulamadı. Şehzadeler Ziraat Odası Başkanı Mustafa Kaçire, mısırın tonunun 670 liraya düştüğünü belirtip, bu fiyatın girdi maliyetlerini karşılamadığını söyledi.
Manisa'da 20 gün önce başlayan mısır hasadında sona yaklaşıldı. Hava şartlarının iyi olması nedeniyle hasadın erken bittiğini açıklayan Şehzadeler Ziraat Odası Başkanı Mustafa Kaçire, üreticinin umduğunu bulamadığını söyledi. Hasadın yapılması için mısırdaki nem oranının yüzde 14'ün altına düşmesi gerektiğini anlatan Kaçire, hasat yapılan mısırların nem oranının yüzde 11-12'lere düştüğünü ifade etti. Mısır üreticisinin yüzünün bu yıl gülmediğini dile getiren Kaçire, "Girdiler yükseldi ama fiyatlar değişmedi. Bakanlık da mısırdaki kilo başına primi 40 kuruştan 20 kuruşa düşürmüştü. Şuan Toprak Mahsulleri Ofisi mısır alımı yapıyor. Ama yeterli değil. Bunun yanında tüccar fiyatları oldukça düşük. Mısırın 740 lira olan tonu 670 liraya kadar indi. Mısır maliyetli bir ürün. İşçilik giderleri yüksek. Bu fiyatlarla mısır üretiminin sürmesi mümkün değil. Bu fiyat girdi maliyetlerini karşılamıyor" dedi.
MISIR TOPRAĞI ÇORAKLAŞTIRIYOR
Pamuğa alternatif olarak ekilen mısır ayrıca Manisa topraklarını çoraklaştırmaya başladığına da dikkati çeken Kaçire, "Mısır çok fazla su isteyen bir ürün. Çok ekildiği zaman toprakları çoraklaştırıyor, yer altı kaynaklarına zarar veriyor. Onun için çok uzun süre ekilen bir ürün olarak tercih edilmiyor. Bunun için artık Manisa ve bölgemizden mısır ekimi kaldırılıyor. Pamuğa doğru yönlendiriliyor. Bakanlığın bu konuda çalışması var. Daha önce vazgeçilmiş pamuğa tekrar yönelim başladı. Bu nedenle havza bazlı ekime geçiyoruz. Bununla ilgili 8 ilçede mısır yerine pamuk ekimi teşvik ediliyor. Yavaş yavaş mısırı bölgemizden kaldıracağız" diye konuştu.
Editör: TE Bilisim