Yunusemre Belediye Başkanı Mehmet Çerçi’nin Muradiye Mahallesi’nin imar planlarıyla ilgili Manisa Büyükşehir Belediye Başkanı Cengiz Ergün’ü hedef alan sözleri üzerine Manisa Büyükşehir Belediye Genel Sekreteri Halil Memiş, basın toplantısı düzenledi.
Muradiye Mahallesi’nin imar planlarıyla ilgili geçtiğimiz Pazartesi günü Yunusemre Belediye Başkanı Mehmet Çerçi’nin Manisa Büyükşehir Belediye Başkanı Cengiz Ergün’ü doğrudan hedef alan açıklamaları üzerine Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri Halil Memiş basın toplantısı düzenledi. Toplantıya, Genel Sekreter Yardımcısı Aytaç Yalçınkaya ve Büyükşehir Belediye Meclisi İmar Komisyonu Üyesi Mehmet Palabıyık da katıldı.
Açık, şeffaf, dürüst ve ilkeli yönetim anlayışımız gereği, doğruları paylaşmak için basın toplantısını düzenlediklerini vurgulayarak sözlerine başlayan Genel Sekreter Halil Memiş, “Bilindiği üzere, 6360 sayılı Kanun uyarınca 30.03.2014 tarihi itibari ile Muradiye Beldesi kapanarak Yunusemre ilçe belediyesi sınırlarına dahil olmuş ve mahalleye dönüşmüştür. 5216 sayılı Büyükşehir Belediyesi Kanunu kapsamında söz konusu alanda 1/5.000 ölçekli Nazım İmar Planını yapma veya yaptırma yetkisi ile onama yetkisi Büyükşehir Belediye Meclisinde, 1/1.000 ölçekli planları yapma veya yaptırma ile onama yetkisi de ilçe belediye meclisindedir. Bu kapsamda Büyükşehir Belediyesi tarafından hazırlanarak Büyükşehir Belediye Meclisine sunulması gereken Muradiye 1/5.000 ölçekli Nazım İmar Planı Yunusemre Belediyesince hazırlanarak Büyükşehir Belediye Meclisine sunulmak üzere idaremize 09 Kasım 2015 tarihinde iletilmiştir” diye konuştu.
Yetkisi Olmadığı Halde İmar Planı Hazırlandı
Genel Sekreter Memiş, “Belirttiğimiz üzere, aslında Büyükşehir Belediyesi tarafından hazırlanması gereken söz konusu 1/5.000 ölçekli planlar hiçbir kanuni yetkisi bulunmamasına rağmen ilçe belediyesi tarafından hazırlanmış ve idaremize sunulmuştur. İdaremiz beldenin sorunlarının bir an önce çözülmesi için söz konusu planları incelemeye almış, yapmış olduğu değerlendirmelerde ise kanun gereği olması zorunlu olan fakat Yunusemre Belediyesinin iletmiş olduğu dosyada bulunmayan eksiklikleri tespit etmiş ve 18 Kasım 2015 tarihli yazı ile ilçe belediyesine bu eksiklikler bildirilmiştir” dedi.
‘Eksikler Giderilmedi’
Memiş, “ 8 Ocak 2016 tarihinde Yunusemre ilçesinde yapılan toplantıda ilçe belediyesi bazı eksikliklere ilişkin bilgi ve belgeleri idaremize iletmiş ancak; Jeolojik Etüt Raporunun Çevre ve Şehircilik Bakanlığınca onaylandığına dair belge ile alanın Tarım Gıda ve Hayvancılık Bakanlığınca tarım dışı amaçla kullanılabileceğine ilişkin görüş ekinde bulunan haritanın onaylandığına dair belgeleri Büyükşehir Belediyesi ne iletmemişlerdir. Bu kapsamda 09 Şubat 2016 tarihinde ilçe belediyesine yazı yazılarak söz konusu eksikliklerin giderilmesi istenilmiş ancak bugüne kadar söz konusu eksiklikler giderilmemiştir” diye ifade etti.
‘Düzenli Şehirleşmenin Garantisi Başkan Cengiz Ergün’dür’
Düzenli bir şehirleşmenin garantisinin Büyükşehir Belediye Başkanı Cengiz Ergün ve Büyükşehir Belediyesi olduğunu vurgulayan Memiş, “Belediye Başkanımız Sayın Cengiz Ergün ve Belediyemizin imar planlamasına bakış açısı kamuoyunun malumudur. Geçmiş dönemde, hazırlanan planların şu an planlar noktasında rahatsızlığını ifade eden taraflarca nasıl sekteye uğratıldığı da malumunuzdur. Bu çerçevede açıklıkla söyleyebiliriz ki, düzenli bir şehirleşmenin garantisi Büyükşehir Belediyemiz ve değerli Belediye Başkanımızdır. Bu manada ilçelerimizde yaptığımız bazı planlama çalışmalarını da bilginize sunmak isterim. Selendi, Köprübaşı, Gördes, Ahmetli, Sarıgöl, Kula, Turgutlu, merkezde ise Yunusemre ve Şehzadelere bağlı Akgedik, Gülbahçe ve Yağcılar dahil olmak üzere bütün kapanan beldelerin imar planlama çalışmaları programa alınmış, ilçe belediyeleri ile varılan mutabakat sonucu çalışmalara başlanmıştır. Ayrıca, kent merkezinin imar planı çalışmalarına da başlanmıştır” dedi.
‘Çalışmalarımızı Yanlış Lanse Etmeyin’
Yunusemre Belediye Başkanı Mehmet Çerçi’nin yaptığı açıklamalara da değinen Memiş, “Tabi belki farklı açıdan da değerlendirmek lazım bu açıklamaları. ‘Büyükşehir’i AKP’nin alması lazım’ diye bir açıklama yapılmıştır. Bir dahaki seçim 2019 yılında yapılacaktır. Manisa halkı yetkiyi Manisa Büyükşehir Belediye Başkanı Cengiz Ergün’e bu süre içinde vermiştir. Bizim taraflara çağrımız halkın iradesine saygı göstermesi, Büyükşehir Belediyesi tarafından yapacağı çalışmalara destek vermesi ve engellememesi, kamuoyuna yanlış lanse etmemesi noktasında olacaktır” diyerek sözlerini noktaladı.
‘İmar Planlarını Kimin Bozduğu Meclis Kararlarında’
Basın mensupların Manisa’nın imar sorununun ne zaman biteceği hakkındaki soruları üzerine söz alan Genel Sekreter Yardımcısı Aytaç Yalçınkaya,” Aslında imar sorunu geçmişte çözüm için çok güzel bir noktaya getirilmişti. Meclislerden geçirilmiş ve onaylanmıştı. Sonrasında ne yazık ki meclis verdiği kararların iptaline gitmişti. Kimin hangi tavrı sergilediğini geçmiş meclis kararlarından ulaşılabilir. Bu saatten sonra ne yapılabilir diye baktığınızda 2019 seçimlerine kadar Manisa’nın bütün imar planlarının bitmesi gerekiyor. Bu kapsamda Yunusemre, Şehzadeler, merkez ve beldeleri, Selendi, Sarıgöl, Kula, Turgutlu, Köprübaşı, Ahmetli, Gördes’in imar planı çalışmalarına başlanmıştır” diye konuştu.
‘İmar Planı 2019’a kadar tamamlanacak’
2019 seçimleri geldiğinde imar sorunu yine kullanılacak mı diye sorusunu cevaplayan Büyükşehir Belediye Meclisi İmar Komisyonu Üyesi Mehmet Palabıyık, “ 2014 seçimlerine geldiğinizde biz imar planı yapmaya çalıştık. Onlar da bunu kullandılar, bizim de merkez belediye başkanlığı seçimlerinde haksızlığa uğrayarak oy kaybettik. 2019 yılına kadar biz Manisa’nın tüm imar planlarını yaparsak onlarda 1/1000 ölçekli imar planlarını hazırlamak durumundadır. Onlar da hazırlamazsa biz de onlara hesap soracağız” dedi.
Editör: TE Bilisim