MASKİ Genel Müdürü Yakup Koç, Kasım ayı içerisinde gerçekleştirilen 2. Olağan Genel Kurul ve son dönemde bazı mahallelerde yaşanan program dışı su kesintilerinin sebepleri ile ilgili konularda açıklama yaptı.
MASKİ Genel Müdürü Yakup Koç, ilk etapta MASKİ’nin 150 Milyon TL’lik borçlanma yetkisi hakkında bilgiler verdi. Koç, “MASKİ Genel Kurulu’nun 19.08.2014 Salı günü yapılan 1. Olağanüstü Genel Kurul Toplantısına ait gündemin 9. Maddesini teşkil eden “MASKİ’nin görev alanına giren her türlü yatırım ve işletme konularında harcama yapabilmesi için İller Bankası veya yurtiçi/yurtdışı finans kuruluşlarından 150 milyon TL kredi kullanılması hususunda MASKİ Yönetim Kurulu’nun yetkilendirilmesi” hakkındaki teklifin müzakeresi neticesinde; Manisa (Merkez), Turgutlu, Alaşehir, Gördes, Sarıgöl, Demirci, Kavaklıdere-İlyaslar’a ait tatbikat projesi mevcut olan atık su arıtma tesislerinin inşaat ihalelerinin yapılması, Manisa ve ilçelerinde mevcut olan 11 adet atık su arıtma tesislerinin bakım, onarım ve işletme ihalelerinin yapılması, ayrıca yeni alt yapı projeleri ve yapılarına ait ihaleler ile Manisa ve ilçeleri kapsamında malzeme, araç ve ekipman alımları için MASKİ Yönetim Kurulu yetkilendirilmiştir” dedi.
Harcama süreci 3 yılı kapsıyor
Genel Kurul’da MASKİ Genel Müdürlüğü’nün stratejik planı ve bütçesinin uygun görülerek onaylandığını da belirten Koç, “Bu bağlamda 150 milyon TL’lik yatırımların borçlanma müracaatlarına ait ilgili bürokratik işlemlerin başlatılması için start verilmiştir. Ancak, Genel Kurulumuzca verilen 150 milyon TL’lik yetki, MASKİ Genel Müdürlüğü’ne nakit olarak aktarılan bir ödenek olmayıp, ilgili kurumlara borçlanmak suretiyle kredi şeklinde talep edilen bir ödenektir. Bu ödeneğin kullanılması da yukarıda belirtilen işlerin ihale edilerek, inşaatının başlamasına müteakip hak ediş bazında harcanması ile mümkün olabilecektir. Bu harcama süreci de işlerin başlamasından itibaren 3 yıllık bir süreci kapsamaktadır” dedi.
Su Kesintileri Hakkında
Manisa merkezinin yaklaşık 8’de birine su sağlayan Gürle kaynak suyu ile ilgili yapılan içme ve kullanma suyuna ait çalışmalar hakkında da bilgi veren MASKİ Genel Müdürü Yakup Koç, şunları söyledi: “Gürle kaynak suyu cazibeli olarak bugüne kadar depolarımıza yılda 2-3 ay su verilebilmekteydi. Manisa’nın çok önemli olan Gürle su kaynağından sürekli olarak su temin edilebilmesi için MASKİ Genel Müdürlüğümüz tarafından yapılan revizyon projesinin akabinde, bu kaynağın Bozköy Depolarına aktarılması için yapılan çalışmalar esnasında zorunlu olarak şehre 7-8 saat su verilememiştir. Ana isale hattındaki söz konusu çalışmalar Manisa halkına daha iyi hizmet verilebilmesi amacıyla yapılmakta olup, programlı olarak yapılan tamirat ve tadilatların duyuruları halka önceden yapılmaktadır. Ancak, ani oluşan arıza ve tamiratlar öngörülemediği için oluştuğu anda duyurulabilmektedir. Bu konudaki bilgilendirmenin kamuoyu ile de paylaşılması ihtiyacı hasıl olmuştur.”