Manisa Meydan Gazetesi'nden Leyla Doğan'ın özel haberinde Manisalıların artan doğal gaz fiyatlarından dolayı sobaya yöneldiğine yer verildi.

8 BİN TL’YE KADAR SOBA VAR

Soba fiyatlarını değerlendiren Manisa Madeni Sanatkârlar Odası Başkanı Halil Kırlı, “Soba fiyatlarında geçen yıla göre, yüzde 50 ile yüzde 120 arasında bir artış oldu. Bu sene daha çok kuzine sobalarını reabet var. Satışlar bu ara arkadaşlarımızın dediğine göre, biraz daha iyi. Bu da doğalgazın yüksek oluşandan kaynaklı bir durum. Vatandaşlar biraz da tedbir amaçlı alıyorlar. Doğalgazın daha çok yükselecek söylentilerinden dolayı. Daha önce sobalarını çıkaran vatandaşlarımız zaman zaman sobalarını geri kurmak zorunda kalıyorlar. Ne olur ne olmaz diye tedbir alıyorlar. Ama şu anda fiyatlarından dolayı da vatandaşlarımız zor durumdalar. Sobalar kalitesine göre 500 TL’den başlıyor bazı özel şömine tipi sobalar var onlar 7-8 bin TL’ye kadar çıkabiliyor. Normal sobalar 2 ile 3 bin TL arasında. Kova ve boru alacakları zaman da mutlaka et kalınlığına bakarak alsınlar. Elleriyle tuttukları zaman ağır olmalarına dikkat etsinler. Piyasa da çok ince saçtan yapılma kova ve borular var. Bunlar haliyle bir dönem dahi çıkarmıyor. Ucuz alacağım derken bu sefer sonunda daha fazla para vermek zorunda kalıyor” dedi. 

BACA TEMİZLİĞİNE DİKKAT ÇEKTİ

Manisa'da Kuvvetli Yağış Etkili Oldu, Salihli Belediye Ekipleri Sahada Manisa'da Kuvvetli Yağış Etkili Oldu, Salihli Belediye Ekipleri Sahada

Baca temizliği konusunda vatandaşlara uyarılarda bulunan Başkan Kırlı, “Vatandaşlarımız, öncelikle bacalarını güzel temizlesinler. Bunu belediyemiz yapıyor ama odamızı ararlarsa yardımcı oluyoruz. Malum rüzgârlı havada Manisa’yı lodos çok vuruyor. Lodoslu havalarda soba yakmamalarını rica ediyorum. Sobanın yakış şekli de çok önemli. Verim alabilmek için sobanın üstten tutuşturulması gerekiyor.  Bu konuya da dikkat etsinler. Bu yıl herhangi bir zehirlenme ve can kaybı yaşamadan atlatmak istiyoruz. Vatandaşlarımız lükten bu uyarılara dikkat etsinler” dedi. 

“SOBA KOVALARI 85- 90 LİRA OLDU”

Manisa’da 70 yıldır esnaflık yapan Doğan Özmen, “70 senedir bu çarşıda esnafım ve halen de mesleğime devam etmekteyim. Soba ve kova satışları yapıyoruz. Her geçen yıl doğalgazdan dolayı satışlarımız düşüyor. Fakat doğalgaz fiyatları yüksek olduğu için kenar semtte oturan, odunla kömürle ısınan vatandaşlar sobayı tercih ediyorlar. Bugün insanlar elektrikle ısınmaya kalksa daha pahalı. Soba fiyatları bin 800’den başlıyor 3 bin 500’e kadar çıkıyor. Kuzine sobalar ise ortalama 3 bin lira. Geçen seneye göre soba fiyatları yüzde 80 arttı. Soba satışlarımız eskisi gibi değil, düştü. Ama biz de burada vaktimizi geçiriyoruz. Geçen sene 45 liraya verdiğimiz bir kova bu yıl 85- 90 lira oldu. Millet şaşırıyor tabi bu kadar fiyatların artmasına. Sanıyorlar ki biz para kazanıyoruz bu fiyatlarda. Halbuki 45 liraya kova satarken karıyla 3 ekmek alınıyordu. Bu sene 2 ekmek alınmıyor” dedi.  

“SOBAYA DÖNÜŞ BAŞLADI”

Erdinç Ödeker de “Bu yıl geçen yıla göre soba fiyatları biraz daha yüksek. Manisa’da doğalgaz yakan yerlerde normalde soba kullanımının arttığını söylüyor müşterilerimiz. Normal halk tipi dediğimiz sobalar, 1250 liradan başlıyor, 3 bin 500’e kadar çıkıyor. Kuzine sobalar ise 1800 ile 3000 bin liraya kadar çıkabiliyor. Geçen sene 800 lira 1000 lira arasındaydı halk tipi sobalarda fiyatlar. Diğer sobalar da 1400 ile 1500 arasındaydı. Bu yıl da bu şekilde oldu fiyatlar. Fiyatların artmasının sebebi doğalgazın yüksek olması ve sobaların bize geliş maliyetlerinin yüksek olması” diye konuştu. 

“EN UCUZ SOBALAR REABET GÖRÜYOR”

Çarşı esnaflarından Osman Yaşar da şöyle konuştu: “Soba fiyatları bu yıl geçen yıla göre, yüzde 50 ile 70 arasında değişti. Fabrikalar fiyatlarda değişikliğe gidince biz de yapmak zorunda kaldık. Soba fiyatları 1500 liradan başlayıp 2 bin liraya kadar çıkıyor. Zaten bu yıl en ucuz sobalar reabet görüyor.   Ama bu yıl geçen yıla göre satışlarımız az. Sobayı, alım gücü düşük olan vatandaşlarımız alıyor genellikle doğalgaza ulaşamadıkları için. Biz de onları fazla üzmemeye çalışıyoruz” dedi.

Editör: Vehbi Gönül