Londra'da açık artırmaya çıkan Fatih Sultan Mehmet'in tılsımlı madalyonu satılamadı. Fatih Sultan Mehmet'in portresini taşıyan 1450 tarihli madalyon için verilen 1,4 milyon sterlinlik (Yaklaşık 57 milyon TL) teklif, rezerv fiyatın altında kaldığı gerekçesiyle kabul edilmedi. Osmanlı padişahının en eski portresinin yer aldığı madalyonun, tılsım amaçlı kullanıldığı iddiası çok konuşulmuştu.

Fatih Sultan Mehmet'in Manisa'daki şehzadelik dönemine ait olduğu düşünülen ve bilinen en eski Fatih portresini taşıdığı değerlendirilen bronz madalyon Londra'daki bir müzayedede satışa çıkarıldı. Bonhams Müzayede Evi'nde çok sayıda İslam ve Hint eserlerinin satışa çıkarıldığı açık artırmada, tüm gözler Fatih'in 'tılsımlı' madalyonundaydı.

Manisa'dan Londra'ya... Fatih Sultan Mehmet'in Tılsımlı Madalyonu Satışta (2)

Açık artırmayla satışa çıkarıldı 

Üzerinde Fatih portresini taşıyan 1450 tarihli madalyon, 900 bin sterlin (yaklaşık 37 milyon lira) başlangıç fiyatıyla açık artırmaya çıktı.

1,4 milyon sterlin teklif kabul edilmedi  

Madalyona, açık artırma sonucunda 1,4 milyon sterlin teklif verildi. Yaklaşık 57 milyon TL'lik teklif, satış için belirtilen rezerv fiyatın altında kaldığı gerekçesiyle kabul edilmedi.

Manisa'dan Londra'ya... Fatih Sultan Mehmet'in Tılsımlı Madalyonu Satışta (3)

Fatih'in en eski portresi 

Müzayedede satışa çıkan büyük ilgi gören madalyonun üzerine işli Fatih'in resminin, Osmanlı padişahının en eski portresi olduğu düşünülüyor.

‘Kent Lokantası’ ve 'Halk Mandıra’ 10 binlerce kişiye ulaştı ‘Kent Lokantası’ ve 'Halk Mandıra’ 10 binlerce kişiye ulaştı

Bonhams, Fatih Sultan Mehmet'in şehzadeliğinde yapıldığı belirtilen ve üzerinde "Büyük Prens, Büyük Emir, Sultan Mehmet Efendi" ifadelerinin yazılı olduğu madalyonu 1450'ye tarihliyor.

Tılsım amaçlı kullanıldığı iddiası 

Üzerinde yer alan delik nedeniyle boyna takıldığı ya da bir yere asıldığı düşünülen madalyonun, tılsım amaçlı kullanıldığı iddiası da Bonhams'tan paylaşılan bilgiler arasında.

Kaynak: MYNET