Manisa Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü 2013 yılında başlattığı Çiftçi Tarla Okulları Projesi’ne bu yıl da devam ediyor. 2015 yılındaki ilk eğitiminin Ahmetli’nin Gökkaya Mahallesindeki kadın çiftçilere yönelik olması kadının tarımdaki önemini bir kez daha ortaya çıkarttı.
Bağda ölükol mücadelesi ve budama eğitiminde çiftçi kadınlarla bir araya gelen Manisa Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Hasan Çebi, Ahmetli Kaymakamı Necmi Akman, Ahmetli Belediye Başkanı Ahmet Alhan, Ahmetli Ziraat Odası Başkanı Adnan Üstün ve İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdür Vekili Burçin Kısa uygulamalı eğitimlere katılarak, bağları yerinde inceledi.
Eğitimin açılışında konuşan Manisa Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Hasan Çebi, Manisa’da yapılan tüm tarımsal faaliyetlerin yönlendirilmesi ve belli bir yöne doğru kanalize edilmesinin Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığının talimatları kapsamında gerçekleştirildiğini belirterek, İl Müdürlüğümüzce geliştirilen projelerde eğitim ve yayım çalışmalarına ağırlık vermekteyiz. İlimizde, başlangıçta 2013 yılında pilot olarak 2 okulda 32 Çiftçi Tarla Okulu ile başlayan proje, 2014 yılında, 12 ilçede, 571 öğrenci ile 6 farklı konuda ve 29 Çiftçi Tarla Okulu ile devam etti. Bu yıl ise hedefimizi daha da artırarak 17 ilçemizde 2 tarla okulu açmaya karar verdik ve bunun da çalışmalarını sürdürüyoruz” dedi.
Hangi konularda eğitimlerin gerçekleştirileceğine ve bu eğitimlerin kapsamlarına da değinen Çebi, “Eğitimler 8 farklı konuda gerçekleştirilecektir. Bunlar; zeytincilik, bağcılık, kiraz, çilek, kavun, karpuz, mısır ve bunlara ilave olarak ülkemiz üretiminin üçte birini karşılayan tütün konusunda olacaktır. Bu kapsamda 8 farklı konuda 48 çiftçi tarla okulu açtık. Bu durum ilimiz için çok önemli. Üreticilerimizi kendi tarlalarının uzmanı yapma yolunda, bahçelerindeki zararlı ve faydalı böcekleri tanıtarak, meydana gelebilecek hastalıkları, sulamanın ve gübrelemenin nasıl yapılması gerektiğini, toprak tahlili için numunenin nasıl alınmasını, bunun yanında ilaç kullanmasını gerektirecek bir durum oluştuğunda hangi ilaçların ne zaman ve nasıl kullanılması gerektiğini öğreteceğiz” dedi.
İlaç kullanımı konusunda da üreticileri uyaran Çebi, “Bizim için entegre mücadele yönteminde en son başvurulacak çare ilaçtır. Bütün tedbirler uygulandıktan sonra hiçbir sonuç alamazsanız Bakanlığımızca ruhsatlandırılmış ve ilgili Ziraat Mühendisleri tarafından reçetesi yazılmış ilaçları uygun dozda ve uygun zamanda kullanmak gerekiyor” diyerek sözlerini noktaladı.
Konuşmaların ardından bağda ölükol mücadelesi ve budama eğitiminin sunumunu gerçekleştiren Ziraat Mühendisi Özden Aypar, hastalıkla mücadelede dikkat edilmesi gereken noktalara ve budamanın inceliklerine değinerek, bağlarda ilaçlama konusunun son derece önemli olduğunu vurguladı.
Sunumun ardından Ziraat Yüksek Mühendisi Osman Sarı tarafından kadınlara bağda uygulamalı budama eğitim verilerek, pratikte bilgilerin pekiştirilmesi sağlandı. Bağlarda budamanın, bağlamanın ve yeşil budamanın aynı kişiler tarafından yapılması gerektiğinin önemine de değinen Ziraat Yüksek Mühendisi Osman Sarı, “ Budama işlemleri yapılırken bırakılan çubuğun neden bırakıldığı bağlayıcı tarafından anlaşılmaz ne anlama geldiği bilinmezse onu terse bağlayabilir. Bu durum sürgünlerin zarar görmesine ve budamacının emeğinin boşa gitmesine neden olur” dedi.
Yapılan eğitim hakkında bilgi veren Ahmetli İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdür Vekili Burçin Kısa, 26 kadın çiftçi ile beraber Gökkaya Mahallesi’nde bu tarla okulunu başlattıklarını söyleyerek, “Gökkaya Mahallesi’nde düzenlediğimiz Kadın Çiftçiler Tarla Okulu ile kadın çiftçilerimize daha bilinçli üretim yaptırmayı, daha sağlıklı ürünler üretmeyi ve ürettikleri ürünün verim ve kalitesinin daha yüksek olmasını amaçlamaktayız. Kadınlarımız zaten her alanda olduğu gibi tarım sektöründe de varlar. Bu eğitimleri düzenlememizdeki amaç, kadınlarımızın bu alanda da aktif rol almalarını sağlamaktır. Hem teorik hem de pratik eğitimlerle kadınlarımızı bu konularda daha da bilinçlendirmekteyiz” dedi.
Editör: TE Bilisim