CHP Manisa Milletvekili Hasan Ören, Turgutlu’da 200.000 ağacın kesildiği Çaldağı’ndaki maden şirketinin, ağaç kesimini meşru hale getirmek için Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumundan (TÜBİTAK) 2.8 milyon lira destek aldığını iddia etti.
HABER MERKEZİ
CHP Manisa Milletvekili Hasan Ören, Turgutlu’da 200.000 ağacın kesildiği Çaldağı’ndaki maden şirketiyle ilgili olay yaratacak iddialarda bulundu. CHP’li Hasan Ören, “Yıllardır “Vahşi Madenciliğe” karşı verdiğimiz mücadelede sülfürik asit kullanılarak açık yığın liçi usulünün artık dünyanın hiçbir yerinde uygulanmadığı konusunda yeterince bilgi sahibi olduk. Çünkü İngiltere menşeili bu şirket, gittiği ülkelerde maden çıkarma izni alamayınca en sonunda Turgutlu’ya gelmiştir. Ülkemizde ise hükümet tarafından şirkete her türlü destek verilmiştir. “Dünyada ilk kez Manisa Çaldağı’nda yığın liçi yöntemini oksitli nikel cevherinde kullanarak satılabilir ürün haline getirilmesinin hedeflendiği” gerekçesiyle TÜBİTAK’tan 2.8 milyon lira para aktarılmıştır. TÜBİTAK’tan bilimsel AR-GE projesi yapıyorum diyerek parayı alan Bosphorus Nickel Madencilik Tic. A.Ş. daha sonra şirketi Sardes Nikel şirketine devrederek Türkiye’den ayrılmıştır. Çaldağı’ndaki maden işletmesi üçüncü kez el değiştirmiş ve TÜBİTAK’ın 2.8 milyon lira destek verdiği açık yığın liçi usulünden vazgeçilmiştir. Proje uygulanmadığı için TÜBİTAK’ın parası uçup gitmiştir. Ülkemizde bilimsel gelişmeye, AR-GE projelerine büyük destek veren en önemli kurumun kaynaklarının bu şekilde heba edilmesi kabul edilemez bir durumdur” diye konuştu.
Tüm yasal hakları kullanacağız
CHP’li Ören son olarak şunları söyledi: “ TÜBİTAK gibi önemli bir kurumun hiçbir bilimsel geçerliliğe sahip olmayan, dünyanın terk ettiği vahşi madencilik yöntemi olan bir projeye destek vermesini anlamak mümkün değildir. Çaldağı’ndaki maden şirketleri kestikleri 200.000 ağaca, yaratacakları çevre felaketine kılıf olarak, TÜBİTAK’ın projelerine destek verdiği propagandasını yaparak herkesi kandırmışlardır. Parayı alan ve 200.000 ağacı katleden şirketler ortada olmadığı için bunların hesabının sorulması da mümkün olmamıştır. Bölgede faaliyet yürüten son şirketin hazırladığı yeni ÇED raporunun Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından onaylanması ile onbinlerce zeytin ağacı ile birlikte yüzbinlerce ağacın kesilmesinin yolu açılmıştır. Çaldağı ormanlarını, zeytinliklerini, ülkenin en önemli tarım bölgesi olan Gediz ovasını korumak için tüm yasal haklarımızı kullanacağız. Vahşi madenciliğe karşı mücadele mücadeleye devam edeceğiz.”
Editör: TE Bilisim