17 Ağustos depreminde yaşanan kayıplarla birlikte binalarda yapı denetim faaliyeti büyük önem kazandı. Deprem kuşağında olan Manisa’da da yapı denetim çalışmalarına dikkat çekmek amacıyla Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlüğü tarafından sahada denetim faaliyeti gerçekleştirildi. İl Müdürü Melih Melik Kara, müdür yardımcıları ve denetim ekipleri ile birlikte inşaat gitti. Ekipler tarafından binada incelemeler yapıldı, inşaat alanı gezildi. Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürü Kara, Manisa’nın deprem kuşağında bir il olduğunu hatırlatarak, yapı denetime dikkat çekmek istediklerini söyledi. Kara, “Yapıda can ve mal güvenliğini sağlamak, yapıların kalitelerinin artması, ekonomik ömürlerinin uzaması, bakım ve onarım giderlerinin azaltılması, depreme dayanıklı çağdaş norm ve standartlarda yapı üretmesi, yapı kalitesi konusunda tüketici bilincinin gelişmesi amacıyla güvenli yapıların yapımı hedeflenmektedir. Bunun için elde gelen tüm çabanın gösterilmesi gerekmektedir.  Sistemin bütün aktörlerinin görevini harfiyen yerine getirmesi gerekmektedir. Yapı Denetim Kanununda yapı denetim kuruluşları denetçi mimar veya mühendisleri ile proje müellifleri, laboratuar görevlisi ve yapı müteahhitlerinin kusurları oranında sorumluluk getirilmiş, yapının taşıyıcı sistemi için sorumluluk süresi 15 yıl, taşıyıcı olmayan kısımlarda sorumluluk süresi 2 yıldır. Yapı Denetim Kanunu kapsamında şantiye şefi çalıştırma yükümlülüğü vardır. Yapı ruhsatı alınması sırasında yapı sahibi ile yapı müteahhidi, yapı müteahhidi ile şantiye şefi, yapı denetim kuruluşu ile yapı sahibi arasında sözleşme yapılması zorunludur” dedi. 

Dolarda son durum nedir? 27 Kasım Çarşamba döviz fiyatları Dolarda son durum nedir? 27 Kasım Çarşamba döviz fiyatları


Manisa’da toplamda 26 yapı denetim firmasının bulunduğunu açıklayan Melik Kara, “Bugün itibariyle toplam denetlenen aktif iş sayısı 5 bin 225 adettir. Toplamda denetlenen aktif inşaat alanı 6 milyon 792 bin 664 metrekaredir. 2022 yılı içinde 924 adet işin sözleşmesi imzalanmıştır. İl Müdürlüğünce bir takvim yılı içinde en az iki kez büro ve 6 kez şantiye denetimi yapılmak suretiyle yapı denetim kuruluşlarına denetimler yapılmaktadır. 2011 yılında başlayan denetimlerde bu yıl içinde 122 adet şantiye ve 52 adet büro denetimi yapılmıştır. 2021 yılında ise bu rakam 162 adet şantiye ve 59 adet büro denetimi şeklindedir. Bu denetimler sonucu tespit edilen proje ve uygulamalara aykırılıklara yönelik yapı denetim kuruluşlarına idari yaptırımlar uygulanmaktadır” diye konuştu.

Aksan İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Abdullah Taşkan, yapı denetimin inşaatlarda her zaman önemli olduğunu belirterek, bu tür denetimlerin sürekli yapılması gerektiğini kaydetti, Çevre ve Şehircilik İl Müdürü ve ekibine de denetime verdiği destekten dolayı teşekkür etti.