Manisa Valiliği öncülüğünde, Manisa Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü tarafından düzenlenen ‘Manisa’da Bağcılık’ konulu toplantı Manisa Valiliği Toplantı Salonu’nda gerçekleştirildi.
Manisa Valisi Erdoğan Bektaş’ın başkanlığında düzenlenen toplantıya, Manisa Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Hasan Çebi, Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü’nde görevli konu uzmanları, üzüm ihracatı yapan firma temsilcileri, özel teknik danışmanlar, Alaşehir ve Sarıgöl İlçelerindeki sektör temsilcileri, zirai ilaç bayileri ve üreticiler katıldı.
Ülkemizde bağcılığın merkezi olan Manisa’yı, bugünkünden daha ileri noktalara taşıyabilmek adına yapılması gerekenlerin tartışıldığı toplantıda, sektör temsilcileriyle yüz yüze konuşarak atılması gereken adımlar belirlendi.
Manisa Valisi Erdoğan Bektaş bir tarım kenti olan Manisa’da, tarımı daha ileri noktalara taşıma konusunda çalışmaların yapıldığını ifade ederek, “Şu anda ülkemiz bağcılığının önderi konumunda olan ilimizde, bağcılığı daha ileri noktalara taşıyabilmek adına elimizden gelen çabayı gösteriyoruz. Bu amaçla bir dizi farklı çalışmalara başladık. Bunlardan biri de Zafer Kalkınma Ajansı ile yürütmüş olduğumuz Manisa İli Organik Tarım ve Organik Hayvancılık Stratejisi ve Eylem Planı Projesi. Bu proje ile Manisa’da organik tarıma yönelik üretimin yapılabilirliği konusunda adım atmış oluyoruz” dedi.
Organik üzüm konusunda son günlerde bir dizi ziyaret ve incelemelerde bulunduğunu belirten Vali Bektaş, “Gerek pazar, gerekse çiftçi gelirini arttırabilmek için organik yetiştiricilik çok önemli. Bu konuda farklı yönlerde çalışmalar yapmak gerekiyor. İlimizde organik tarım yapılan sahaları 500 bin dekar gibi büyük rakamlara ulaştırmayı hedefliyoruz. Bu kapsamda bir tarım kenti olan Manisa’yı daha ileri noktalara taşıma konusunda bir ortak akıl toplantısı düzenledik. Katılımcıların da konuyla ilgili görüşleri bizler için çok önemli. Sektörün de sorunlarını öğrenmeliyiz ki, geleceğe dönük neler yapabileceğimizin farkına varalım” diye konuştu.
Pazar sorununun daha rahat çözülebilmesi amacıyla üzümde ağır metal ve pestisit kalıntısı ile aflatoksin oluşumunun engellenmesi konusunda hep birlikte adım atılması gerektiğini ve böyle bir bilincin süratle geliştirilmesinin her şeyden önemli olduğunu vurgulayan Vali Bektaş, “Kamu kurum ve kuruluşları da dahil olmak üzere herkesin üzerine farklı görevler düşmektedir. Her kesimde gerekli bilincin oluşturulması bu anlamda çok önemli. Gediz Ovasında sulama suyunun ve sulama alt yapısının iyileştirilmesi yönünde özel sektörle birlikte adım atılması gerekmektedir. Bu konuyla ilgili gerekli inceleme ve araştırmalarımız da devam etmektedir” dedi.
Manisa Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Hasan Çebi ise, toplantıya katılan kişilerin bölgemizde bir anlamda bağcılığa yön veren kişiler olduğuna değinerek, “Düzenlemiş olduğumuz bu toplantı bağcılığın bugünkü durumunu ortaya sererek, gelecekte yapılması gerekenleri gün yüzüne çıkardı. İlimizin sembolü olan üzümde organik yetiştiricilik şu an tarımda en önemli konumuz. Konuyla ilgili kamu görevlileri, akademisyenler ve sivil toplum kuruluşları ile de çalışmalarımız sürüyor” şeklinde konuştu.
Toplantıya davet edilmelerinden dolayı çok memnun olduklarını söyleyen katılımcılar, bazı yıllarda yaşanan ekonomik sıkıntıların tüm sektör paydaşlarını olumsuz etkilediğini belirterek; bağ üreticilerinin, bağcılara girdi temin edenlerin, müstahsillerin ve ihracatçı firmaların bir zincir ile birbirlerine bağlı olduklarını ve bu bağlamda ortak bir çözüm yolu dahilinde hep birlikte adım atılmasının çok önemli olduğu dile getirdiler.
Editör: TE Bilisim