MANİSA İl Halk Sağlığı Müdürü Engin Yıldırım, toprakta bulunan radon gazının kolayca evlere girebildiğini belirterek, 724 eve radon gazı ölçüm dedektörü yerleştirip, iki ay boyunca ölçüm yaptıklarını söyledi.
Yaydığı radyasyonla insan sağlığını tehlikeye sokabilen radon gazının etkileri için çalışma başlatıldı. Manisa İl Halk Sağlığı Müdürü Engin Yıldırım, Manisa genelinde 724 eve radon gazı ölçüm cihazının yerleştirildiğini ve iki ay boyunca evlerde ölçüm yaptığını açıkladı. Radon gazının renksiz, kokusuz, gözle görülemeyen ve topraktan gelen doğal radyasyon türlerinden biri olduğunu kaydeden Yıldırım, "Radon gazı ev, işyeri, okul gibi insanların yaşadığı kapalı ortamlarda mevcuttur. Radon gazı bölgenin toprak yapısına, evin kaçıncı katta olduğuna, ne sıklıkla havalandırıldığıa, kullanılan yapı malzemelerine göre farklılık gösterir. Toprakta bulunan radon gazı kolayca evlere girebilmektedir. Radon solunum yoluyla akciğerlere ulaşır ve biyolojik hasarlara neden olur. Radon gazı zemindeki çatlaklardan, tesisat girişlerinden, duvar çatlaklarından ve asma kat girişleri gibi toprakla bağlantısı olan herhangi bir yerden eve sızabilir" diye konuştu.
Radon gazının insan sağlığına etkilerinin ölçülmesi için çalışma yapıldığını da belirten Yıldırım, 'Ulusal Radon Kontrol Programı' geliştirilmesi için Manisa'da ölçümler yapıldığını söyledi. Ülke genelinde 62 bin 320 hanede yapılan ölçümlerin Manisa'da 724 evde iki ay boyunca yapıldığına dikkati çeken Yıldırım, toplanan ölçüm cihazlarının Türkiye Atom Enerjisi Kurumu'na gönderildiğini ve sonuçların beklendiğini kaydetti.
Yıldırım, özellikle akciğer hastalıklarına neden olabilecek radon gazına maruz kalmamak için evlerin havalandırılması gerektiğine dikkat çekti.
Editör: TE Bilisim