Amerikan Haber Ajansı Associated Press’in (AP), geçtiğimiz günlerde aralarında Manisa’nın Valisi, Belediye Başkanları ve bürokratlarının yanı sıra milyonlarca vatandaşın TC Kimlik bilgilerini paylaşması üzerine sosyal medya ayağa kalktı.
MANİSA’DAKİ ÖNEMLİ İSİMLERİN DE KİMLİK BİLGİLERİ SIZDIRILDI
Önceki gün Amerikan haber ajansı Associated Press (AP) tüm dünyaya şu haberi geçti: ”Türkiye’deki 50 milyon kişinin kimlik bilgileri internette yayınlandı.” Bu açıklama üzerine ise sosyal ağlardaki kullanıcılar deyim yerindeyse ayağa kalktı. Aralarında Manisa’nın Valisi Erdoğan Bektaş, Büyükşehir Belediye Başkanı Cengiz Ergün, Şehzadeler Belediye Başkanı Ömer Faruk Çelik, Yunusemre Belediye Başkanı Mehmet Çerçi, AK Parti, CHP, MHP milletvekillerinin yanı sıra milyonlarca Manisalının kimlik bilgilerinin sosyal ağlarda paylaşılması gündeme bomba gibi düştü. Bir kimlikte yer alan hemen hemen tüm bilgilere sahip olan bilgiler ile bir kişi adına birçok işlem yapabilmek mümkün. Örneğin, kredi ve kredi kartı alınabilir, sahte kimlik çıkarılabilir, e-devlet hesabı açarak kişi adına tüm işlemler yapılabilir. Milyonlarca vatandaşın tedirgin olmasına neden olan olayda paylaşılan bilgilerin ise 2009 yılında düzenlenen yerel seçimlerde test aşamasında kullanılan veri tabanındaki kişilere ait olduğu öğrenildi. İnternet korsanları diye tabir edilen Hacker’lar yaklaşık 50 milyon Türkiye vatandaşının kimlik bilgilerinin yer aldığı iddia edilen bir veri tabanı, internete koydu.
AP'nin haberine göre Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Başbakan Davutoğlu’nun da isimlerinin yer aldığı veri tabanında Manisa’nın Valisi, Belediye Başkanları ve bürokratlarının yanı sıra milyonlarca Manisalının da kimlik bilgileri yer alıyor. Kimlik bilgilerinin çalınması, dolandırıcılık ve kimlik hırsızlığı gibi pek çok tehlikeyi de beraberinde getiriyor. Hackerlar paylaştığı kimlik bilgilerinin yanında şöyle bir not düştü: “Gerici ideolojiler, adam kayırma ve artan dini aşırılıkçılığın Türkiye'nin teknik altyapısını savunmasız ve dağılır hâle getireceğini kim hayâl edebilirdi?”
“GEREKLİ TAHKİKAT BAŞLATILDI”
Konunun sosyal ağlarda yayılması ile vatandaşlar endişeye kapıldı. Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, Türk vatandaşlarının kimlik bilgilerinin internete sızdırıldığı iddiası üzerine şunları söyledi: "Nereden, nasıl sızdı bilmiyorum ama rakamlara baktığınız zaman 50 milyon civarında. Bu, Türkiye'deki seçmen sayısına yakın. Bildiğiniz gibi YSK, seçmenlere ilişkin bilgileri siyasi partilerle de paylaşıyor. O nereden sızdı, nasıl sızdı bunun araştırılması, tahkik edilmesi, üzerinde durulması lazım. Öyle zannediyorum ki dün bu haberlerin çıkmasından sonra gerekli tahkikat hem adli boyutuyla hem idari boyutuyla başlatılmıştır." “BU, BİLDİĞİMİZ BİR KONUDUR” Daha sonra Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım da konuya ilişkin yaptığı açıklamada, "Bu haber çok eski bir haber. 2010 yılında da böyle bir iddia ortaya atılmıştı. Şimdi bu, zaman zaman ısıtılıp ısıtılıp gündeme getiriliyor, yeni bir haber gibi servis yapılıyor. Şu an ortaya çıkan haberlerin güncel bir değeri yok. Bu, bildiğimiz bir konudur, geçmişte yaşanmış bir hadisedir" değerlendirmesinde bulundu.
Bu haberin tekrar gündeme gelmesi vatandaşları tedirgin etmeye yetti. Peki bu bilgiler kimleri kapsıyor? Sizin bilgileriniz de internette paylaşılıyor mu? Veya bu bilgilerle neler yapılabilir? Merak edilen tüm soruları mercek altına alarak cevaplarını bulduk.
HANGİ KİMLİK BİLGİLERİ VAR? - Türkiye vatandaşlık bilgilerinde, TC Kimlik No, ad, soyad, anne adı, baba adı, yaş, doğum yeri, doğum tarihi, nüfusa kayıt olunan il ve açık adres bulunuyor. Kısaca bir kimlikte bulunabilecek tüm bilgiler veri tabanında yer alıyor. KİMLİK BİLGİLERİMİ NASIL ELE GEÇİRDİLER? - 2008 Mart ayında yerel seçimler için test veritabanı oluşturuldu. Ancak oluşturulan veri tabanı sızdırıldı. Bunun ardından 2010 yılında kimlik bilgileri DVD’ler halinde satıldı. Emniyet güçleri yaptığı operasyonlarda bu bilgileri satan kişileri yakaladı. Ancak bu bilgiler internet ortamında paylaşılmaya devam edildi. En son geçtiğimiz şubat ayında da bu bilgiler tekrar internet ortamında paylaşıldı.
KENDİ BİLGİLERİMİ SİLEBİLİR MİYİM? - Oluşturulan veri tabanından bilgilerinizi silebilmek imkânsız. Çünkü oluşturulan veri tabanındaki bilgiler bir kez ele geçirilmiş ve daha sonra kopyalanarak çoğaltılmış durumda. Bu yüzden bilgilerinizi silemezsiniz. PAYLAŞILAN BİLGİLERLE NELER YAPILABİLİR? - Bir kimlikte yer alan hemen hemen tüm bilgilere sahip olan veri tabanı ile bir kişi adına birçok işlem yapabilmek mümkün. Örneğin, kredi ve kredi kartı alınabilir, sahte kimlik çıkarılabilir, e-devlet hesabı açarak kişi adına tüm işlemler yapılabilir.
Editör: TE Bilisim