İYİ Parti Manisa İl Başkanı Av. Ali Zafer İksir, İYİ Parti Gölmarmara İlçe Başkanı Fevzi Düzövüt, Salihli İlçe Başkanı Ulvi Murat Tunca, Akhisar İlçe Başkanı Halil Korkmaz, ,İl Gençlik Kolları Başkanı Av.İsmet Faruk Arslan, il ve ilçe yöneticileri ile birlikte Ekonomi Politikaları Başkanı Şenol Özkaya ve Kalkınma Politikaları Başkanı Ahmet Can Çay’ın hazırladıkları program dahilinde, Gölmarmara ilçesine bağlı Ozanca, Taşkuyucak, Çamköy ve Ayanlar mahallelerini ziyaret ederek, tütün üreticilerinin sorunlarını dinledi.
“TÜTÜN ÜRETİCİMİZİN HALİ PERİŞAN”
Yapılan ziyaretlerde konuşan Başkan İksir, “ Geçtiğimiz aylarda, kuruyan Marmara gölünü gündeme getirmek için Genel Başkanımız Sayın Meral Akşener Gölmarmara’ya gelmişti. Bizler de tütün üreticilerinin sorunlarını dinlemek için sahadayız. Genel Başkanımız en kısa sürede grup toplantısında tütün üreticilerinin sorunlarını dile getirecektir, genel merkezimizin bu konuyla ilgili çalışmalarının olduğunu biliyoruz. Tütün üreticimizin durumu perişan. 2000'li yılların başında ülkemizde tütün üretici sayısı 400 bindi, günümüze gelindiğinde bu sayı maalesef 45 binlere kadar düşmüş durumda. Tütüne önce kota getirildi, üretemezsin dediler. Daha sonra yurt dışından gelen ürüne fon vardı onu sıfırladılar. Sonra Tekel özelleştirildi. Sonra dediler ki sözleşmeli üretim yapacaksınız. Üreticiyi sözleşme yapmaya zorladılar ve böylece tütüncüyü bitirdiler. Türkiye’de tütün üretiminin kalelerinden biri olan şehrimizde Gölmarmara, Selendi, Kırkağaç, Kula, Akhisar, Gördes ve birçok ilçemizde tütün ile uğraşan çiftçilerimiz aynı sorunları yaşamakta. Özellikle Tekel’in özelleştirilmesinden büyük yara alan tütün üreticilerimiz son dönemde birde artan girdi maliyetleriyle boğuşmakta” dedi.
“EN ÖNEMLİ SORUNLARDAN BİRİ DE SÖZLEŞMELİ ÜRETİM MODELİ”
Sözlerine devam eden Başkan İksir, “ Üreticinin en önemli sorunlardan birisi de sözleşmeli tarımdaki tütün üretim sözleşmeleri. Türkiye’de tütün üretimi sözleşmeli üretim modeli ile gerçekleştirilmektedir. Yaprak tütün firmaları ile üreticiler arasında düzenlenen “Tütün Alım-Satım Sözleşmesi” nin özel şartlar ve fiyatların hazırlanmasında firmalar söz sahibi olurken, tütün üreticileri bu sözleşmelerin önemli bir kısmına müdahil olamamakta, verilen fiyatı ve miktarı kabullenmek zorunda kalmaktadırlar.
Eskiden bir kilo tütün 2 karton sigaraya eşdeğerdi. Günümüzde ise bir kilo tütünle ancak 1,5 paket sigara alınabiliyor. Maliyetlerin yüksekliğinden zor günler geçiren tütün üreticilerimiz bu yıl tütün için en az 94 lira fiyat bekliyorlar” dedi.
“TÜTÜN BAŞ FİYATI EN AŞAĞI 94 LİRA OLMALI”
Başkan İksir’den sonra söz alan Ekonomi Politikaları Başkanı Şenol Özkaya, “ Tütüncü zor durumda İYİ Parti Kırsal Kalkınma Politikaları Başkanlığınca yapılan analizler sonucu bu sene tütün baş fiyatının en aşağı 94 lira olması gerekmektedir. Sizler bu fiyatın altında ürününüzü firmalara kesinlikle vermeyin, emeğinizi yedirmeyin. Yapılan sözleşmeler tek taraflıdır. İYİ Parti Manisa olarak tütün üreticilerinin sorunlarını genel merkezimize iletiyoruz. Her zaman yanınızda olmaya devam edeceğiz” dedi.