MANİSA Büyükşehir Belediyesi, yapısal olarak Kula ilçesinin en karakteristik özelliklere sahip olduğu belirtilen Emir Dedeler Evi’ni satın aldı. Tapu işlemlerinin tamamlandığı tarihi evin restorasyonunun Büyükşehir Belediyesi tarafından yapılacağını belirten Emlak ve İstimlak Dairesi Başkanı Taner İçöz, sokak sağlıklaştırması için de ihaleye çıkıp, tarihi yapıyı turizme kazandıracaklarını söyledi.

18. Yüzyıl sonlarında yaptırılan Kula’nın en karakteristik özelliklere sahip tarihi evlerden biri olan Tarihi Emir Dedeler Evi, Manisa Büyükşehir Belediyesi tarafından satın alındı. Manisa Büyükşehir Belediyesi adına tapu devir işlemlerini gerçekleştiren Emlak ve İstimlak Dairesi’ne bağlı Kamulaştırma Şube Müdürlüğü çalışanı Ali Eroğlu, tarihi yapının anahtarını Kula Belediye Başkanı Hüseyin Tosun’dan teslim aldı. Kula’nın turizm potansiyeli oldukça yüksek bir ilçe olduğunu kaydeden Kula Belediye Başkanı Hüseyin Tosun, “İnanıyorum ki ilçemize Büyükşehir’in maharetli elinin değmesiyle birlikte kaybolmaya yüz tutmuş zenginliklerimizi gün yüzüne çıkaracağız. Bu anlamda hem tarihimiz hem de ilçemiz kazanacak” dedi.

Kula turizmi canlanacak

Kula’daki tarihi yapıların restorasyon sürecinin Beyler Evi ile birlikte başladığını hatırlatan Emlak ve İstimlak Dairesi Başkanı Taner İçöz, hali hazırda projesi bulunan 120 tarihi ev için de çalışmaları Büyükşehir Belediyesi olarak devam ettirdiklerini söyledi. Anahtarı teslim alınan Emir Dedeler Evi’nin de restorasyonunun yapılacağını belirten İçöz, “Büyükşehir Belediye Başkanımız Cengiz Ergün’ün talimatıyla tarihi evin satın alma işlemini tamamladık. Evin restorasyonunu gerçekleştirerek, yeniden hizmete kazandıracağız. Ayrıca sokak sağlıklaştırmaları için de ihaleye çıkacak. Emir Dedeler Evi’ni uzlaşma usulü ile Büyükşehir Belediyesi olarak satın aldık ve kısa süre içinde restorasyon çalışmalarına başlanacak” dedi.

Emir Dedeler Evi özellikleri

Kula’da 18. yüzyıl sonlarında yaptırıldığı düşünülen ev, Kula’nın en karakteristik ev örneklerinden birisidir. Kula merkezde yer alan yapı, Kula evlerinin morfolojik, planimetrik ve tipolojik özelliklerine sahiptir. Kendine has karakteristikleri taşımasıyla özgünlük değeri ve bu değerlerin bugüne ulaşabilmesiyle sürdürülebilirlik değeri, örnek oluşturması nedeniyle öğretim ve katkı değeri gibi değerleri halen bünyesinde barındırmaktadır. Evin ana girişi, doğu cephede yer almaktadır. Bu giriş, Kula’nın işlek akslarından birine açılmaktadır. Yapının bu sokağa açılan ahşap avlu kapısından iç avluya ulaşılır. Üst katlar cumbalarla sokağa hâkim pozisyonda bulunup, alaturka kiremitle örtülü çatısı bir saçak ile biter. Günlük yaşam, yazları avluda, bahçede ve hayatta; kışları ise üst katlarda geçer. 62 ada 13 parselde yer alan evde baş ve köşk odaları vardır. Bunlar daha özenle süslenmişlerdir. Hayat, sofa ve misafirlerin ağırlandığı köşk veya baş oda, Kula evlerinde en önemli unsurlardır.

Editör: TE Bilisim