MANİSA İli Köy Kalkınma ve Diğer Tarımsal Amaçlı Kooperatifler Birliği (Köy-Koop) Başkanı Nurettin Dingaz, tarımsal kalkınma kooperatiflerinin borçlarının torba yasa içerisine girmemesine sitem etti. Kooperatif tesislerinin çürümeye terk edildiğini kaydeden Dingaz, yeni bir ek torba yasayla kooperatif borçlarının yapılandırılması ve faizlerinin silinmesini talep etti.
Kooperatiflerin zor durumda olduğunu söyleyen Köy-Koop Başkanı Nurettin Dingaz, sıkıntıları dile getirdi. Köy-Koop Başkanı Nurettin Dingaz, birçok kooperatifin maddi imkansızlıklar nedeniyle borçlarını ödeyemediğini ve tesislerini kapattığını söyledi. Torba yasayla birçok kişi ve kurumların borçlarının faizlerinin silindiğini kaydeden Dingaz, bu yasa içine tarımsal kalkınma kooperatiflerinin dahil edilmemesine sitem etti. Dingaz, "6552 sayılı yasayla kamuya olan borçların bir kısmından vazgeçildi. Bir kısmı da faizleri kaldırılarak taksitlere bağlandı. Vergi, sigorta, motorlu araçlar vergileri, tarımsal elektrik borçları bu af kapsamına girdi. Ama ne yazık ki tarımsal kalkınma kooperatiflerinin borçları yasaya girmedi. Manisa'da 20 tarımsal kalkınma kooperatifinin borçları ve bunların faizleri bulunmaktadır. 20 kooperatif devletten destek alarak tesis kurmuş, binlerce ortağına hizmet sunmuştur. Bölgelerinde önemli katma değer sağlamışlardır. Torba yasaya bu kooperatiflerin girmemesi büyük bir haksızlıktır" dedi.
FAİZLERE DİKKATİ ÇEKTİ
Faizlerin yüksekliğine vurgu yapan Dingaz, zor şartlarda faaliyetlerini sürdürmeye çalışan tarımsal kalkınma kooperatiflerinin bu borçları ödeyemeyeceğini söyledi. Örnekler veren Dingaz, "Bir kooperatifin 95 bin lira ana para borcu var. Ancak 200 bin lira faiz koymuşlar. Böyle bir borcu bu kooperatiflerin ödemesi mümkün değildir. 5 bin lira anapara borcu olup 60 bin lira faiz borcu olan kooperatifler var. 20 kooperatifin çalışmaması insanların işsiz kalması ve ortakların mağdur olması anlamına gelir" diye konuştu.
BORÇLAR YAPILANDIRILSIN TALEBİ
Tarımla uğraşan kişilerin desteklenmesi gerektiğine dikkat çeken Dingaz, köylerin her geçen gün boşaldığını söyledi. Dingaz, "Köyde geçimini sağlayamayanlar kentlere göç ediyor. Bunu önlemenin yolu kooperatiflerin aktif hale getirilmesidir. Kooperatiflerin borçlarının yeni bir yasa ile yapılandırılmasını on katı faiz borçlarının silinmesini istiyoruz. Manisa'nın 10 milletvekiline sesleniyoruz. Bu tesisler çürümesin, buralara sahip çıkın. Kooperatiflere yapılan bu ayrımcılık düzeltilmelidir" dedi.
TESİSLER ÇÜRÜMEYE TERK EDİLDİ
Kredi alan kooperatiflerin piyasa koşulların değişmesi ile zor duruma düştüğünü ve çıkmaza girdiklerini ifade etti. Borç içinde yüzen kooperatiflerin en az 3 bin üyesi bulunduğunu dile getiren Dingaz, kooperatif tesislerinin çürümeye terk edildiğini söyledi. Dingaz, "Kooperatifler şuanda atıl durumdadır. Buralarda zeytinyağı işleniyordu. Süt toplama merkezleri, hayvancılık, halıcılık merkezleri vardı. Ama borçlar nedeniyle bu tesisler çürüyor. Bunun Manisa ekonomisine büyük bir zararı var" diye konuştu.
Editör: TE Bilisim