Türkiye’de kendi evi olmayan milyonlarca kişi var. Kira ödemekten sıkılan ve kredi çekerek ev sahibi olmak isteyen kişiler için tüm bankalar kapılarını açmaktadır. Peki konut kredisi başvuru şartları nelerdir? Ülkemizde ev sahibi olma yolları arasında oldukça ilgi duyulan bir yöntem olan konut kredisi son dönemler içerisinde uygun faiz oranlarına sahip olsa da son aylar içerisinde bir miktar artış gösterdi. Kredi faiz oranlarında indirime gidilen şu son günler içerisinde tekrardan konut kredisi için talebin artacağına yönelik belirtiler var. Peki, konut kredisi kullanmak için aranan şartlar neler? Konut kredisi kullanmak için bankalar tüketicinin bazı koşulları yerine getirmesini istemektedir. Bu sözünü etmiş olduğumuz koşullar bankadan bankaya göre farklılık gösterebilmektedir. Bu durum neticesinde de bir bankaya yapmış olduğunuz kredi başvurusu için ret cevabı almanıza karşın bir başka bankaya başvuru yapmanız halinde olumlu geri dönüşler alabilirsiniz. Detaylar İçin >> https://emlaktahaber.com/5-maddede-konut-kredisi-basvuru-sartlari/7072 Konut kredisi başvurusu yapmadan önce bilmeniz gereken en önemli hususu, her konut için bankalardan konut kredisi çıkmamasıdır. Son dönemler içerisinde sürekli olarak artış gösteren markalı konut projeleri ve konut kredisi kullanımına uygun olan konut üretim sayısında artış gözlemlense de bazı konutlar için konut kredisi kullanımı yapılamaması da mümkündür. Konut Kredisi Başvurusunda Bankaların Dikkat Ettiği Şeyler Neler? Konut kredisi kullanımı noktasında tüketiciden aranan şartlar arasında konut kredisi başvurusunda bulunan tüketicinin sağlayacağı bazı koşullar önem arz etmektedir. Konut kredisi kullanımı noktasında kredi kullanılacak evin krediye uygunluğu hususunun yanı sıra alt kısımdaki maddeler de oldukça önem arz etmektedir.

1 - ) Kredi Başvurusu Yapan Kişinin Kredi Notu

Tüm kredi kullanımlarında olduğu gibi konut kredisi kullanımı noktasında da bütün bankaların en dikkat ettiği şey kredi başvurusu yapan kişinin mevcut kredi not durumudur. Kredi özgeçmişi olarak ta bilinen kredi notu doğrultusunda geçmiş dönem içerisinde başvuru sahibinin bir kredi borcunun olup olmadığı, kredi borç taksitlerinin düzenli bir şekilde ödenip ödenmediği, başvuru sahibinden herhangi bir karşılıksız çek düzenleme işleminin gerçekleşip gerçekleşmediği gibi bazı noktalar dikkatle incelemeden geçirilir. Bu hususların yanı sıra başvuru sahibinin büyük miktarlarda bir borca sahip olup olmadığı gibi hususlar da incelenmektedir.

2 - ) Kredi Başvuru Sahibinin Gelir Durumu

Yine tüm kredi başvurularında olduğu gibi konut kredisi başvurusunda da kredi başvurusu yapan kişinin aylık olarak elde etmiş olduğu net gelir dikkate alınmaktadır. Düzenli olarak elde edilen aylık gelire ek olarak kira geliri gibi ek gelirlerin elde edilmesi durumu da konut kredisi kullanma talebiniz üzerinde olumlu olarak karşılanmaktadır.

3 - ) Konut Kredisine Konu Olan Konutun Özellikleri

Bankalar aracılığı ile kullanılan konut kredileri için bankalar kredi teminatı olarak kredi çekilen konutu temel alırlar. Bu sebepten ötürü kredi verilecek olan konutun özellikleri önem arz etmektedir. Bu noktada ise ekspertiz raporları önemli olmaktadır. Elde edilen ekspertiz raporu içerisinde ilgili yapının inşaat kalitesi, bina içerisinde yer alan teknik detaylar, tapu kaydı, hisse payı ve gayrimenkul alanı üzerindeki ortalama maddi değeri gibi özelliklere dikkat edilmektedir.

Konut Kredisi Başvurusunda İstenilen Belgeler Nelerdir?

Bir konut satın almak için bankalara yapacağınız konut kredisi başvurusu için tüm bankalar sizden bazı belgeleri temin etmenizi talep ederler. Konut kredisi için istenen belgelerin ne olduğu ise alt kısımda maddeler halinde sıralanmıştır. Bankadan alınacak başvuru formu
  1. C. Kimlik Numaralı Nüfus Cüzdanı, Pasaport ya da Ehliyet belgesi
Gelir belgesi beyanı Konut kredisi için başvuruda bulunan kişinin adına kayıtlı olan elektrik, su, doğalgaz ya da telefon gibi hizmet aboneliklerine ait bir ayın faturasının fotokopisi Serbest meslek grubunda iş faaliyeti yürütmekte olan kişiler için ise bağlı oldukları meslek grubuna ait bir üyelik belgesi ya da fotokopisi Bir şirket üzerinde ortaklık sahibi olan kişiler için ise şirkete ait ana sözleşmenin yayınlanmış olduğu ticaret sicil gazetesinin bir fotokopisi Başvuru yapılan bankanın isteyebileceği ek belgeler

Konut Kredisi Başvurusunda Peşinat İstenir mi?

Kredi kullandırmakta olan bankaların tümü konut kredisi başvurusu esnasında talep edilmekte olan kredi tutarının yüzde 5 oranı ila yüzde 15 oranı arasında bir miktar peşin para talebinde bulunabiliyorlar. Talep edilmekte olan peşinat tutarı kredi başvurusunda bulunulan bankaya göre değişkenlik göstermektedir.

Konut Kredisi Başvurusunda Kefil İstenir mi?

Kredi kullanımlarının tamamında olduğu gibi konut kredisi başvurusu sırasında da kefil istenir mi sorusu tüketicinin aklına geliyor. Şimdi bu kefil sorusuna cevap vermek gerekirse tüm bankalar genellikle konut kredisi kullanımı noktasında kredi kullanılan konutu teminat olarak almasından dolayı herhangi bir kefil talebinde bulunmamaktadır. Bu durum ise Tüketici Koruma Kanunu kapsamı altında konut ipotek işlemi neticesinde kefil aranmaması gerektiği şeklindeki madde ile sağlanmıştır.

Konut Kredisi Başvurusu İçin Yaş Sınırı Var mı?

Konut kredisi kullanımı noktasında aranan koşullar arasında kredi başvurusu yapan kişinin yaş sınırı konusu da bulunmaktadır. Konut kredisi kullanmak için aranan en üst düzey yaş sınırı 65 yaş şeklindedir. Fakat başvuru yapan kişinin yaşı ve kredi vadesi toplamı hususunda bu sözü geçen 65 yaş sınırı 70 yaş sınırına kadar dayanmaktadır. Bu hususu kısa bir şekilde daha anlaşılır olarak özetlemek gerekirse konut kredisi kullanımı noktasında kredi vadesi 5 yıl olacak şekilde ayarlandığı takdirde sınır olacak yaş 65 olmaktadır. Bu yaş sınırının üzerine çıkan kişilere konut kredisi verilmektedir. Kaynak: Emlak Haberleri Buna da Bakabilirsiniz >> https://emlaktahaber.com/10-maddede-tapu-iptali-ve-tescil-davasi/7460

Editör: TE Bilisim