Manisa Valisi Erdoğan Bektaş öncülüğünde il genelinde başlatılan "Kodla(Ma)nisa Projesi" kapsamında ikinci atölye Kırkağaç'ta hizmete girdi.
Kırkağaç Atatürk Ortaokulu bünyesinde atıl durumda olan bir binanın restore edilmesi sonucu hayata geçirilen Kırkağaç Kodlama ve Robotik Atölyesi ülke genelinde milli eğitim bazında gerek kodlama gerekse robotik üniteleri bünyesinde barındırması yönüyle bir ilk özelliği olma taşıyor.
Açılışı törenine Manisa Valisi Erdoğan Bektaş, Kırkağaç Kaymakamı Dr. Mehmet Yeşilbaş, Kırkağaç Belediye Başkan Vekili Mehmet Emin Güngör, sivil toplum temsilcileri, daire amirleri, okul müdürleri, öğretmenler ve öğrenciler katıldı.
Saygı duruşunda bulunulması ve İstiklal Marşı'nın okunmasıyla başlayan törende konuşan Kırkağaç Kaymakamı Dr. Mehmet Yeşilbaş, "Kodla(Ma)nisa Projesi"nin önemine değinerek emeği geçenlere teşekkür etti. Kaymakam Yeşilbaş, “İnsanlık tarihinin gelişiminde tarım toplumu, endüstri toplumu ve içinde yaşadığımız bilişim ve hız çağı önemli üç evredir. Tarım toplumunda sahip olduğunuz toprak büyüklüğü ya da beden gücü kimin daha güçlü olduğunu belirliyorken, sanayi toplumunda çark, makine, dişliler ve üretim bantları belirlemiştir. Oysa günümüzde paradan, topraktan ve üretim bantlarından daha önemli bir enstrüman var: yazılım gücü. Dünyanın en zenginler listesinin tepesinde yazılım devi Microsoft’un patronu Bill Gates, 6. sırasında ise sosyal medya devi Facebook’un patronu 31 yaşındaki Mark Zuckerberg var. Ecdadımız Fatih Sultan Mehmet’i çağ açıp kapayan büyük bir lider yapan esas unsur bence onun dahi bir yönetici olmasının yanı sıra son derece nitelikli bir savaş mühendisi olmasıydı. Fatih, havan topunun balistik hesaplarını bizzat kendisi yapmış ve kavisli gülle atan top icat ederek 1.5 tonluk güllelerin 1 kilometre uzaklığa atılmasını sağlayarak savaşın kaderine yön vermiştir. Dolayısıyla Fatih’i büyük yapan çağı iyi okuyabilmesidir. 21 yaşında çağ açan Fatih ile 20 yaşında Facebook’u kuran Zuckerberg’in ortak noktası çağın dinamiklerini yakalayabilme öngörüsüdür. Bu yönüyle kodlama atölyesi çağın gereklerini okumada önemli bir enstrüman olacak.” dedi.
Vali Erdoğan Bektaş ise kodlama okuryazarlığının önemini belirterek ABD ve Avrupa’da kodlama eğitimine 5 yaşında başlanıldığını, gelişmiş ülkelerde kod okuryazarlığı kavramının eğitim sistemine dâhil edildiğini, Ülkemizde ise 5 ve 6. sınıflarda Bilişim Teknolojileri dersi olmasına rağmen kodlama eğitimine yeteri kadar yer verilmediğini belirtti. Dünyadaki gelişmelerin ışığında ülkemize örnek olacak ‘Kodla(Ma)nisa Projesi’ni Manisa’da hayata geçirdiklerini ifade eden Vali Bektaş, bu projenin diğer illere örnek olmasını diledi. Eskiden gizli kabiliyetlerin farkına varılamadığını ve yok olup gittiğini, çağımızda ise bilim ve teknolojideki gelişmelerin sosyal adalet denilebilecek fırsat eşitliği sunduğunu kaydeden Vali Bektaş, "Proje çerçevesinde ilk kodlama atölyesini geçtiğimiz hafta Ahmetli ilçemizde açtık. Bugün de ikinci atölyemizi açıyoruz. Proje kapsamında her ilçede bir kodlama atölyesi açacağız. Bunun için de ilçe kaymakamlıkları, belediyeler, STK’lar her türlü kurumun katkısını bekliyoruz. Atölyelerde, gerek okullarda kodlama yeteneği öne çıkan öğrenciler, gerekse internet kafelerdeki bilgisayar düşkünü gençler, aramızdan öne çıkacak yetenekli gençlerimizle kodlama çalışmaları yapacağız. Kırkağaç ilçemizdeki atölyemizin hizmete girmesinde destek olan herkese teşekkür ederiz" diye konuştu.
Konuşmaların ardından Vali Bektaş başarılı öğrencilere sertifikalarını dağıttı. Daha sonra "Kodla(Ma)nisa Projesi" atölyesi açılış kurdelesi öğrencilerle birlikte kesildi. Ardından kodlama atölyesinde çalışma yapan öğrenciler tarafından yazılımı geliştirilen 4 farklı oyun ve yarışma programı ile tasarlanan robotun gösterileri sunuldu. Vali Bektaş atölyeyi gezerek incelemelerde bulundu ve projede görev alan öğretmen ve öğrencilerle sohbet ederek bilgiler aldı.
Editör: TE Bilisim