Düşük vergi ve dolar bazlı yüksek kira getirisi için rotayı yurt dışına çeviren gayrimenkul yatırımcıları, en çok Amerika, İngiltere ve Dubai'yi tercih ediyor. Peki yatırımcının yurt dışına çıkış sebebi ne? Yurt dışından ev almanın avantajları ve kira getirisi nedir? İşte detaylar...
Yüksek ev fiyatları, kira artışlarındaki yüzde 25 sınırı derken; gayrimenkul yatırımcısı rotayı yurt dışına çevirdi. Özellikle büyükşehirlerdeki konut fiyatlarındaki fahiş artışları gören yatırımcı, aynı fiyata yurt dışından ev almaya başladı. Döviz bazlı kira getirisi de yurt dışından ev almayı avantajlı kılarken; uzmanlardan ise uyarı geldi.
Özellikle lüks semtlerde ev sahibi olanlar bu kısıtlamadan zarar görmemek, etkilenmemek için cazip fırsatlar ararken; gayrimenkul yatırımcısı rotayı yurt dışına çevirdi.
Kimi vatandaşlık, oturum izni almak için kimi de düşük vergi ve döviz bazlı yüksek kira getirisinden faydalanmak için yurt dışında ev alıyor.
Son zamanlarda Türklerin ciddi anlamda yurt dışına yöneldiğini belirten İstanbul Emlak Kooperatifleri Başkanı Ulvi Özcan, Show Haber'e yaptığı açıklamada "Amerika'nın yanında son zamanlarda İngiltere ve Dubai çok ön planda." diye konuştu.
Yüzde 25 zam sınırı etkili
Uzmanlara göre özellikle kira artışına getirilen yüzde 25 zam sınırının, yatırımcıların yurt dışına yönlenmesinde etkili oldu.
Kadıköy’de 1+1 fiyatına Amerika’da 2 katlı ev
Amerika'dan bir ev alan bir vatandaş da yaptığı açıklamada şöyle konuştu:
"2023 yılında Şubat ayında ev almaya karar vermiştim. Kadıköy'de 1+1 ev fiyatları 200 bin dolar civarındaydı. Amerika'da 220 bin dolara iki katlı bir ev aldım.
2500 dolar kira getiri
Türkiye'de aldığım evin kirası 700-800 dolarken, Amerika'daki evin kirası 2 bin, 2 bin 500 dolar civarındaydı."
Uzmanlar uyarıyor dolandırıcılara dikkat
Her ne kadar karlı gözükse de yurt dışından ev alırken dolandırılanlar da oldu. O mağdurlar arasında yer alan bir vatandaş "Aracı firma vasıtasıyla Amerika Birleşik Devletleri'nden bir ev aldım. Kira gelirleri bir müddet devam etti sonra durdu. Araştırıyorsunuz ki eviniz kirada değil" dedi.
Uzmanlar, mağdur olmamak için satın almadan önce evlerin görülmesi konusunda uyarıyor.