Son günlerde TMO eksperlerinin kuru üzüm alımlarında, üreticilerden alımların zorlaştırdıkları hatta çoğu ürünün değerleri uygun olmadığını belirtip geri çevirdikleri haberleri üzerine , İYİ Parti Manisa Ekonomi, Hayvancılık ve Tarım Politikaları İl Başkanı Şenol Özkaya ve Tarım Komisyon üyeleri ile birlikte Çobanisa Mahallesindeki TMO alım merkezini ziyaret etti.
İyi Partili Özkaya, konu ile ilgili açıklamalarda bulundu. Özkaya, “TMO önceki yılda olduğu gibi ,bu yılda üretici kuru üzüm alımı yapmaktadır. Tüccar fiyatlarından daha yüksek fiyata TMO ürün almaktadır. TMO, dokuz numara kuru üzümün kilosunu 12,5 TL’den alım yaparken , tüccar fiyatı 11,0 TL civarında. TMO da hamal ücreti, çuval firesi düşüldükten sonra üreticinin eline 12,0 TL civarında ücret geçmektedir” dedi.
Manisa’da kuru üzümün ihracat şampiyonu olduğunu belirten Özkaya, “Geçen yıla göre bu yıl , yüzde yirmi verim kaybı oldu. Üreticimizin maliyeti geçen yıla göre yüzde otuz artmışken, aldığı ürün miktarında , yüzde yirmi civarında düşüş olması, zor günler geçiren üreticimizi daha zor duruma sokmuştur. Üreticimiz müdahale alımı yapan TMO’ya yönelmiştir. TMO ürün alımda kriterleri yükselmesi ve ürün teslim etmeye gelen üreticiye karşı sert tavır sergilemesi üreticimiz tarafından tepki ile karşılanmıştır. Üreticini TMO getirdiği numunenin fire oranının yüzde yedi olduğu TMO da bu ürünü alamayacağını söylemesi üzerine , üretici aynı ürünü tüccara götürdüğünde tüccar 9,25 numaradan, Tariş ise 8,5 numaradan sınıflandırdığını söyledi. Üretici TMO ürünü ıskarta olarak görmesi üretici tarafından moral bozukluğu ve maddi kayba yol açmıştır. Bu olayın üzerine TMO da ürün alan ekspertiz yetkilileri ile görüşüp , konunu daha doğru ve ilk elden bilgi almak için görüşmemizi yaptık. TMO yetkilileri bize oldukça detaylı bilgi verdiler. TMO ekspertizleri devlet memuru olduklarını, her yıl Türkiye’de değişik bölgelerden ürün alımı yaptıklarını, bir alım yaptığı bölgeye diğer yıllar gelmediğini, farklı bölgelerde olduklarını, hiçbir ürününü aldıkları üreticiler ile hiçbir şekilde ilişkilerinin olmadığını, sadece kriterlere uyarak ürün alımı yaptığını söylediler. 13 Ekim’e kadar üründe yüzde beş fire varsa alabildiklerini, TMO da gelen yazı ile 13 Ekim’den sonra ürün alınımda fire oranı yüzde ona çıkarıldığını açıkladılar. Böyle olunca fireden geri dönen ürünlerin tekrar getirmeleri halinde fire yüzde onu geçmiyorsa alımın yapılacağını söylediler. Tabi ki fire göre bir kesinti oranı oluşacaktır. Yüzde 5,1 ile 6,9 arası firede kesinti oranı yüzde bir ve bu şekilde orantılı olarak kesinti miktarı yüzde ikiye kadar ulaşılacak olduğunu söylediler. Gerçekten TMO eksperleri ürün alımında çok hassas davranıp başarılı bir çalışma yaptıklarını gördük. Gelen faklı çuvallardan 100 gr numune alıp, içinde ki ölü üzümleri ayırıp hassas terazide tartıyorlar, eğer beş gram ve üzerinde ki seviyelerde çıkarsa kesinti oluyor, şayet ölü ürün on gram çıkarsa ürün ret oluyor. Bizde bu detayları öğrenip üreticiler ile paylaştık. Üreticilerin diğer sıkıntısı tüccar kendi aldığı ürünü başkalarına ait ÇKS belgesi ile TMO satarak gerçek üreticinin mağdur olması, çünkü TMO depolarının depoların dolduğu ve üreticinin ürününe yer kalmayacağı sıkıntısıdır. TMO yetkilerinin böyle bir uygulama olmadığı ÇKS belgesi şartı arayıp, ödemeler on gün içinde direk ÇKS belge sahibine havale edildiğini söylediler. Depolarının dolmak üzere olduğunu, üreticilerinin biran önce ürünlerini teslim etmeleri gerektiğini söylediler. Depoların dolması ile depo olan başka bir yerde alım yapacaklarını söylediler” diye konuştu.
Editör: TE Bilisim