MANİSA'da iklimin tavukçuluğa ve yumurta üretimine müsait olması kümes sayısını her geçen gün arttırdı. Tavuk ve yumurta üretiminin gözde sektör haline gelmesiyle birlikte Gördes İlçesi'ne Tavukçuluk Organize Sanayi Bölgesi (OSB) kurulması için çalışma başlatıldı.
Manisa'da tavuk ve yumurta üretimine yapılan yatırımlar artmaya başladı. Manisa Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Hasan Çebi, tavuk ve yumurta üretiminin gözde sektör haline geldiğini belirterek, kümes sayısındaki artışa paralel olarak yatırımcı sayısında ciddi artış gözlendiğini ifade etti. İki yılda kümes sayısının 1500'den 1800'lere çıktığını açıklayan Çebi, Gördes'te 15 bin dekarlık alana Tavukçuluk OSB kurulmasının amaçlandığını söyledi. Organik yumurta ve organik tavuk üretimi konusunda da büyük bir ilerleme kaydettiklerini açıklayan Çebi, "Manisa'da yumurta üretiminde marka olan firma sayısı arttı. Tüm Türkiye'ye örnek olabilecek markalar buradan çıkıyor. Yeni yatırımcılar da fason üretime yöneliyor" diye konuştu.
Manisa'da 37 milyon adet tavuk bulunduğunu aktaran Çebi, "2014 yılında 2 milyar 730 milyon yumurta ürettik. Türkiye yumurta üretiminin yüzde 15.5'ini, beyaz et üretiminin yüzde 14.5'ini karşılıyoruz. Bu ürünlerimizden bir kısmı yurtdışına ihraç ediliyor" diye konuştu.
İHRACATTA DA ARTIŞ VAR
Bu yılın ilk 8 ayında yumurta ihracatının 81 milyon 288 bin olduğunu açıklayan Çebi, bu rakamın 2013 yılı genelinde 52 milyon olduğunu hatırlattı. Çebi, yumurta tavuğu işletme sayısının 35, etlik piliç işletme sayısının da 775 olduğunu belirterek, bunların önemli bir bölümünün organik tavuk ve organik yumurta ürettiğine dikkat çekti. Çebi, "Manisa'da 18 işletme organik yumurta ve tavuk üretiyor. Organik yumurta tavuğundaki sayımız 52 bin, etlikte ise 381 bin. Yumurta üretimi ise 14 milyon 600 bin, beyaz et üretimi 877 ton" dedi.
YÜZDE 60 DESTEK CAZİP GELDİ
Yumurta ve tavuk sektörüne ilginin artmasının nedenlerinden birinin Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı ile Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu'nun yüzde 60'a varan hibe destekleri olduğunu aktaran Çebi, "Bu destekler iş kurmak isteyenlere cazip geldi. Projesini yapıp getiren girişimciye tavuk üretimi ve yumurta üretimi konusunda geri ödemesiz ciddi destekler veriliyor. Girişimciler de bunu kullanıyor. Bu da tavukçuluğun gelişmesinde önemli katkılardan biridir" dedi.
Editör: TE Bilisim