MANİSA Celal Bayar Üniversitesi (CBÜ) Uygulamalı Bilimler Yüksekokulu tarafından 'Organ bağışında farkındalık' adlı seminer düzenlendi.
CBÜ Uygulamalı Bilimler Yüksekokulu tarafından düzenlenen 'Organ bağışında farkındalık' adlı seminerinde; İzmir Kent Hastanesi Böbrek Nakli Merkezi'nden Üroloji Uzmanı Opr. Dr. Uğur Saraçoğlu ve Nakil Koordinatör Hemşiresi Havva Kara ile Karaciğer Nakli Merkezi'nden Dr. Onur Duygu sunum yaptı. Uygulamalı Bilimler Yüksekokulu Öğretim Üyesi Prof. Dr. Meltem Onay'ın moderatörlüğünde gerçekleşen seminerde; organ yetmezliği nedeniyle nakle gerek duyan hastaların sayısının giderek arttığı belirtildi. Organ bağışının her geçen gün daha da önem kazandığı kaydedildi. Organ yetmezliği olan hastalar için bağışların hayat kurtarıcı olduğu vurgulandı.
Opr. Dr. Uğur Saraçoğlu, kronik böbrek yetmezliğinin dünya nüfusunun ortalama yüzde 10'unu etkileyen ve sinsi seyreden bir hastalık olduğunu söyledi. Hastalığın erken saptandığında önlenebilir ve ilerlemesi durdurabilir bir hastalık olduğunu kaydeden Saraçoğlu, "Türkiye'de yaklaşık 55 bin son dönem böbrek yetmezliği hastası var. Her yıl yaklaşık 10 bin yeni hasta ekleniyor. Böbrek nakli olabilen hasta sayısı ise 2 bin 900'lerde kalıyor. Ülkemizde henüz istenilen seviyede olmayan organ bağışının artırılması için bu konuda farkındalık yaratılması, kampanyalar düzenlenmesi ve sürdürülmesi gerekiyor" dedi.
Uygulamalı Bilimler Yüksekokulu Öğretim Üyesi Dr. Onur Duygu da karaciğer naklindeki tıbbi gelişmelere dikkat çekti. Sağlık Bakanlığı ve Sosyal Güvenlik Kurumu'nun destekleme politikaları ile ülkemizde yapılan nakil sayıları ve başarı oranlarının giderek yükseldiğini söyledi. Dr. Duygu, "Biz de aile bağları güçlü. Ailede biri hasta olduğunda tüm bireyleri seferber, canlı verici oluyorlar. Bu durum canlı vericili karaciğer, böbrek nakillerini artırıyor. Ama kadavradan bağışta aynı duyarlılık yok. Bu da canlı vericisi olmayan hastaları çaresiz bırakıyor. Oysa bir bağış, birkaç hayat demek" dedi.
Editör: TE Bilisim