Manisa Halk Sağlığı Müdürü Dr. Ziya Tay, hacdan dönen Manisalı bin 100 hacının iki hafta süreyle MERS virüsü şüphesiyle takip edileceğini bildirdi. Dr. Tay dünyada Ebola ve MERS virüsünün gündemde olduğunu söyledi.
Ebola virüs hastalığının yüksek ateş ve kanamalarla seyreden viral bir hastalık olduğuna dikkat çeken Manisa İl Halk Sağlığı Müdürü Dr. Ziya Tay, şöyle konuştu: “Özellikle son yıllarda Gine, Liberya, Sierra Leone başta olmak üzere batı Afrika ülkelerinde görülmekte. Sonra Avrupa ve Amerika'da oradan giden insanların yoluyla gerçekleşmiştir. Dünya sağlık örgütü tarafından bugüne kadar en son bildirilen rakam 4 bin 493 kişi ebola virüsünden hayatını kaybetmiştir. Ancak ülkemizde ebola ile ilgili yapılan çalışmalarda şüpheli vakaların incelemelerinde 26 şüpheli vaka bildirilmiş. Bunların hiçbirinde ebola virüsü görülmemiştir. Hatta bunlardan 11'i sıtma virüsü olarak görülmüştür. Yani bugüne kadar ülkemizde ve Manisa’da ebola virüsüne yakalanmış herhangi bir vaka görülmedi. Sağlık Bakanlığı havaalanında incelemeler yapmakta. Özellikle batı Afrika ülkelerinden gelen şüphelilerin özel ambulansla özel hastanelere sevki sağlanmaktadır.”
Alınan tedbir çerçevesinde Manisa’da da herhangi bir şüpheli vaka görüldüğünde tedavilerin nerede görüleceği çalışmalarının yapıldığını kaydeden Dr. Tay, Merkez Efendi Devlet Hastanesi’nde bu amaçla bir alan tahsis edildiğini söyledi.
26 şüpheli vaka ilgili Manisa’da herhangi bir şüpheli vakaya rastlanmadığını anlatan Dr. Tay, “Sağlık Bakanlığı bu ülkelerden gelen vatandaşları aile hekimliği tarafından gittiği illerde 3 hafta süreyle takibini ön görmektedir. Bu şekilde vakalar ilimize de geldiğinde onları 3 hafta '21 gün' süreyle takipleri yapılmaktadır” dedi.
MERS virüsüne de değinen Dr. Tay, sözlerini şöyle sürdürdü: “Tabi bu arada son günlerde bununla birlikte MERS dediğimiz Orta Asya Solunumsal Sendromu virüsü gündemde. Özellikle Suudi Arabistan’da yaygın görülen hac mevsimi içinde ülkemiz için sorun oluşturan MERS virüsü geçen hafta Hatay’da bir vatandaşımız bu virüs nedeniyle hayatını kaybetti. Bakanlığımız bu çerçevede Manisa’da hacdan dönen hacılarımızın iki hafta süreyle takibini istedi. Biz de ilimizde bin 100 hacı adayımızı aile hekimleri tarafından takibini sürdürüyoruz. İki hafta boyunca herhangi bir bulgu ve rahatsızlık çıkmayanların takibi bırakılıyor. Yine bu hacı adaylarımızın hacca gittiği vakit MERS virüsüne karşı sürekli eğitimleri yapılmaktadır.”
Ebola ve MERS hastalıklarının Türkiye’de çok gündemde olduğunu söyleyen Dr. Tay şunları söyledi:
“Her gün tartışılıyor ancak söylediğim gibi ebola virüsü tanısı konmuş hiçbir vaka yok ülkemizde. MERS’ten sadece bir hacımız vefat etti. Ancak mevsimsel grip hastalığından Dünya Sağlık Örgütü verilerine göre her yıl dünyada 250-300 bin kişi hayatını kaybediyor. Türkiye’de de 10 binlerle ifade edilen kişinin mevsimsel grip hastalığından öldüğünü biliyoruz. Böyle olmasına rağmen ebola ve MERS virüslerinin dünyadaki salgının bu kadar konuşulmasını anlamlı bulmuyorum. Biz mevsimsel grip aşısına karşı önlemleri alarak. Birçok insanımızın ölmesini engelleyebiliriz. Onların hayatını kurtarabiliriz. Ebola içinde kesin bir tedavisi olmadığı için korkutucu bir durum ortaya çıkıyor. Aşı çalışmalarında ciddi mesafe alındı. İleri ki dönemlerde aşısı uygulanacak. Şuan ülkemiz ve Manisa açısından bir tehlike değil. Bu bir kesin tedavisi olmayan hastalık. Gelen viral hastalıkların genel tedavisi ile tedavi edilmeye çalışılan bir hastalık. Buradaki temel amaç kişinin tedavisini yapmanın yanı sıra o hastalığın kişilere bulaşmasını engellemek. İzole amaçlı oda ayrılıyor. Odada tüm solunum yollarını veren cihaz bulunuyor. Amaç zaten başka vatandaşlara bulaşmasını engellemek. Tüm dünyada uygulanan tedavi yöntemi de bu.”
Editör: TE Bilisim