Manisa Büyükşehir Belediyesi Manisa Su ve Kanalizasyon İdaresi Genel Müdürü Yaşar Coşkun, Ege Türk Tv’de yayınlanan Manisa Gündemi adlı programa konuk oldu. MASKİ yeni hizmet binasında yayınlanan programda, MASKİ’nin 17 ilçedeki çalışmaları ve Manisa’nın gelişimine katkı sağlayan önemli yatırımlarının yanı sıra, sosyal belediyecilik anlayışıyla yürüttüğü uygulamalar konuşuldu.
Ege Türk Televizyonu tarafından hazırlanan ve Arda Erçi’nin sunduğu Manisa Gündemi adlı programa konuk olan MASKİ Genel Müdürü Yaşar Coşkun, MASKİ’nin il genelinde yürüttüğü faaliyetler hakkında bilgiler verdi. Erçi’nin sorunlarını yanıtlayan Coşkun, henüz 2 yıllık bir kurum olan MASKİ’nin, altyapı, su ve arıtma konularındaki büyük ve önemli projelerinden söz ederek, Manisa halkına layık oldukları hizmeti sunmak için tüm güçleriyle çalıştıklarını belirtti.
Türkiye’nin yükselen yıldızı Manisa
Genel Müdür Coşkun, Manisa’nın, Ege Bölgesi’nin, hatta Türkiye’nin yükselen yıldızı olduğunu belirterek, en fazla proje yapılan il olarak birçok yerden ödül aldığını söyledi. Altyapı hizmetlerinin somut olarak görülmeyen, fakat Manisa’nın geleceği için çok önemli yatırımlar olduğunu belirten Coşkun, söz konusu hizmetlerin en kaliteli biçimde halka ulaştırılması için var olduklarının altını çizdi.
Çarpık kentleşmenin neden olduğu sorunlar ortadan kaldırılıyor
Manisa’nın 2000’li yıllardan itibaren hızlı bir şekilde geliştiğini ve göç aldığını vurgulayan Genel Müdür Coşkun, Manisa Organize Sanayii’nin başka şehirler tarafından kıskanılan bir imkan olduğunu da sözlerine ekledi. Coşkun, “Organize Sanayi Bölge’mizin kurulması ile şehrimiz daha hızlı bir gelişme gösterdi ve bu gelişme o zamanlarda entegre edilemedi. Hal böyle olunca da şehirde konut, beslenme, eğitim, sağlık açıdan sıkıntılar yaşandı. Şehrimiz dar bir alana sıkışmış durumda. Bu hızlı gelişme de, plansız yapılanma ve çarpık kentleşmeyi doğurdu. Tabi bu yapılaşma esnasında altyapının da zarar görmesi söz konusu olabiliyor. Uzun zamandır kullanımda olan ve deforme olan borularda sıkıntı yaşıyoruz. Bizler de sık sık patlaklara neden olan bu eski boruları yenileyerek, daha sağlam bir altyapı inşa etmeyi amaçlıyoruz” diyerek kentleşme konusundaki düzensizliklerin neden olduğu sorunlara değindi.
"Manisa su kaynakları açısından kısıtlı bir şehir"
Manisa’nın su kaynakları açısından kısıtlı bir şehir olduğunu belirten MASKİ Genel Müdürü Yaşar Coşkun, şehrin su ihtiyacının sondajlarla karşılandığını ve bu sondajların çok fazla enerji sarfiyatına sebep olduğunu belirterek, “Manisa’ya su temini konusunda çok daha önceki yıllarda tedbirlerin alınmış olması gerekirdi. İzmir’e, Gördes’te bulunan barajdan içme suyu temin ediyoruz. Bu gibi çalışmaları kendi ilimiz içinde zamanında yapmış olsaydık, halkımız su konusunda şimdi daha rahat olabilirdi. Şuan Manisa için temel su kaynağımız yer altı sularımız. Bunun yanında dağlardan gelen kaynak sularımız var. Sondajlardan elde ettiğimiz sular için içme suyu arıtma tesislerimizde devamlı tahliller yapmaktayız. Bu suların içilebilirlik ölçümleri düzenli olarak yapılıyor. Manisa genelindeki şebekelerimizden birkaç nokta hariç diğer şebekelerimizden gelen su içilebilir durumda. Biz bu suların sağlıklı şekilde depolanması ve vatandaşlarımıza aynı şekilde ulaşması için içme suyu depolarımızın temizliğini gerçekleştiriyoruz. Bunun yanında yeni depolar da inşa ederek, sularımızın buralarda birikmesiyle birlikte kesintilerin de önüne geçmiş oluyoruz” dedi.
Gediz’in temizlenmesi konusunda önemli adımlar
Manisa’nın ve özellikle de Gediz Nehri’nin temizlenmesi noktasında MASKİ’nin attığı önemli adımlar olan atıksu arıtma tesisleriyle ilgili bilgiler veren Coşkun, “Gediz nehrimizin temizliğine verdiğimiz önem doğrultusunda Manisa’mızda atıl durumda olan 11 tesislerimizi faal duruma getirdik. Bunlara 2 tesis daha ekleyerek toplam atıksu arıtma tesisi sayımızı 13’e çıkardık. Nehirlerimiz boyunca yer alan ilçelerimizde kurulu olan tesislerimizle Gediz ve diğer nehirlerimizi temizlemek açısından önemli işler yapıyoruz” şeklinde konuştu.
"Kartlı sayaç konusunda bilgi eksikliği ve önyargı mevcut"
Program sunucusunun kartlı sayaç konusunda yönelttiği soruya cevap veren Genel Müdür Coşkun, “Elektronik kartlı sayaç konusunda sistemi yeterli bir şekilde tanıtarak, vatandaşlarımıza gerekli bilgiyi tam olarak veremediğimizi düşünüyorum. Ahmetli ilçemizde 2 yıldır bu sistem kullanılmakta. Orada hiçbir sorun yaşanmıyor. Uzak ilçelerimizde yaşayan vatandaşlarımız hafta sonu yükleme yapma konusunda sorunlar yaşıyorlar. Bunun içinde mobil hizmet araçlarımızı devreye sokuyoruz. Biraz bilgi eksikliği ve önyargı var sanırım. Zamanla bu konular yerli yerine oturacaktır. Biz de bu amaçla yürüttüğümüz çalışmaları hızlı bir şekilde sürdürüyoruz. Akıllı sayaç doldurma üniteleri, mobil araçlarımız, SMS ile bilgilendirme hizmetlerimiz sayesinde halkımızın bu konuda hem bilinçleneceğine, hem de işlemlerinde büyük kolaylık sağlayacağına inanıyoruz” diye konuştu.
MASKİ’nin il genelinde sunduğu altyapı hizmetlerinin yanında, sosyal belediyecilik anlayışına sahip bir kurum olduğunu ifade eden Genel Müdür Coşkun, “Ülkemiz su kaynakları açısından çok zengin yataklara sahip bir coğrafi konumdadır. Şunu da ifade etmeliyim ki su yakın bir zaman sonra petrol kadar önemli bir duruma gelecektir. Çünkü su, insan yaşamının devamını etkileyen en önemli unsurdur. Bu sebeple su kaynaklarımızı da korumamız ve ekonomik olarak kullanmamız gerekmektedir. Bu bağlamda biz Manisa’da bu yıl içinde içme suyu için 457 bin 615 metre, kanalizasyon için de 357 bin 621 metre boru döşedik. Ne kadar önemli olduğunu, ancak bir şeyin yokluğunda farkediyoruz. Bizler de bunun bilincinde olarak çalışmalarımıza devam ediyoruz. MASKİ Genel Müdürlüğümüz bu konuda gerçekleştirdiği altyapı çalışmalarının yanı sıra sosyal projeler ve eğitim konusunda da özel hassasiyete sahip bir kurumdur. Özellikle geleceğimiz olan çocuklarımızın 'Su hayattır' bilincini sonsuza dek taşımaları için 17 ilçemizde su tasarrufu konusunda eğitimler veriyoruz. Su kaynakları kazandırmak kadar önemli bir proje olduğuna inandığımız bu sosyal projelerimizin üzerinde de çok ciddi bir şekilde çalışıyoruz.” dedi.
Genel Müdür Coşkun’dan Başkan Ergün’e teşekkür
MASKİ’nin il genelindeki faaliyetleri ve yaptığı önemli yatırımlar konusunda Manisa Büyükşehir Belediye Başkanı Cengiz Ergün’ün büyük katkıları ve desteği bulunduğunu ifade eden Coşkun şunları söyledi: “17 ilçemizden, bu ilçelere bağlı tüm mahallelerimize kadar yaptığımız çalışmalar neticesinde önümüzdeki yılın sonuna kadar Manisa’da su sorunu yaşanacak tek bir yer kalmaması için çabalıyoruz. Bu çalışmalarımızı sürdürürken Büyükşehir Belediye Başkanımız Cengiz Ergün’ün bizlere verdiği sonsuz desteklerden dolayı kendisine buradan bir kez daha teşekkür etmek istiyorum. Temel vazifemiz daha güzel, daha yaşanır bir şehir inşa etmek ve hemşerilerimizde 'İyi ki Manisa’da yaşıyorum' dedirten algıyı oluşturmaktır. İlimizdeki sevgi ve hoşgörünün bütün ülkemize yaygınlaşmasını temenni ederek, barış ve huzur dolu günlere bir an önce kavuşmamızı arzu ediyorum.”
Editör: TE Bilisim