Eskişehir günümüzde var olan bölgenin 6 km uzak noktasında bulunan Dorylaion bölgesinde ilk yerleşim yapıldığı şehirdir. Şehrin isminin Eskişehir olması da buna dayanmaktadır. O kadar eski yıllara ait kalıntılar vardır ki, Eskişehir olarak adlandırılmıştır.

Arkeolojik kazılardaki yapılardan elde edilen bilgiler ışığında Eskişehir tarihi milattan önce 3000 yılına kadar dayandırılabilmektedir. Hititler döneminde (M.Ö 2000) Eskişehir’in konum öneminden dolayı beylik olarak kullanıldığı saptanır.

Yükselen Değer Eskişehir’in Tarihi

Her ne kadar milattan önce çok sayıda bilgi bulunsa da asıl değerini Frigyalılar ile kazanmıştır. Frigyalılar M.Ö 1200 yıllarında Anadolu’da kurulmuş olup Eskişehir’i Frig şehri haline getirmiştir. Kendilerinden sonra paranın icadını bulan Lidyalıların sonra da Perslerin (M.Ö 546) hakimiyeti altına girmiştir.

M.Ö 334 yılında İskender’in hakimiyetine M.Ö 190 yılında ise Bizansların idaresine geçmiştir. Romanın milattan sonra 395 yılında yıkılmasına kadar bu devlet tarafından yönetilmiştir. Büyük Selçuklu dönemindeki Türk boylarının Anadolu’ya girişiyle Eskişehir Türklere ait olmuştur.

Anadolu Selçuklularının hakimiyeti altında olan Eskişehir, dönem içerisinde Bizans ile Selçukluların sık savaşa girmesinden dolayı eserler yapılamamıştır. Öyle ki o dönemlerde Selçukluların uç beyliği olarak Sivrihisar olarak kabul edilmiştir.

Manisa Şehzadeler’de altyapı seferberliği Manisa Şehzadeler’de altyapı seferberliği

Osmanlıların ilk dönemlerindeyken 1289 yılında Eskişehir ve İnönü’yü topraklarına katmıştır. Son olarak şehirdeki asıl nüfus artışının 1877-1878 yılları arasındaki Rus Harbi sonrası yaşanmıştır. Çünkü bu savaş sonrası özellikle Tatar ve Kırımlılar şehre göç etmiştir. Muhacirlerin gelmesiyle şehir yeni bir görünüme kavuşmuştur.

Kaynak: Eskişehir Telgraf

Editör: Deniz Güner