İYİ Parti Manisa Kalkınma Politikaları Başkanlığı’ndan sorumlu İl Başkan Yardımcısı Şenol Özkaya, Covid-19 salgınından etkilenen küçük esnafın en az bir yıl süre ile sabit giderleri olan bağkur, stopaj ve belediyelerin aldığı giderlerden muaf olması gerektiğini söyledi.
Ortaya çıktığı günden bu yana yaklaşık 7 aydır tüm dünyayı etkisi altına alan korona virüs (Covid-19) salgını, insan sağlığını olduğu kadar ülkelerin ekonomisini de tehdit ediyor. Pandemi sürecinde alınan tedbirlerden pek çok sektör olumsuz etkilenirken, en başta öğrencilerin okul ihtiyaçlarını karşıladığı, kurum ve kuruluşlarla birlikte bireysel ölçüde de kırtasiye malzemelerinin temin edildiği işletmeler olan kırtasiyecilerle bir araya gelen İYİ Parti Manisa Kalkınma Politikaları Başkanlığı’ndan sorumlu İl Başkan Yardımcısı Şenol Özkaya, yaşadıkları sorunları gündeme getirdi.
Pandemi sürecinin tüm küçük esnafı zora soktuğunu kaydeden Özkaya, “Küçük esnafımız mahallemizin olmazsa olmazlarındandır. O esnaflar bizlerin yeri geldiğinde sırdaşlarımız yeri geldiğinde emanetlerimizi bıraktığımız yerlerdi. Paramız olsun olmasın ihtiyaçlarımızı aldığımız yerlerdir. Onun için bu esnafları yaşatmak için elimizden geleni yapmalıyız. Son yıllarda köy mahallelerine kadar yayılan kurumsal marketler zincirleri küçük esnafımıza çok zararları olmuş bazı esnaflar işyerlerini kapatmak zorunda kalmıştır. Kurumsal marketlerde satılan ürün çeşidinin oldukça fazla olması yüzünden bir market o mahalledeki kasap, manav, pastanene, mandıra, züccaciye, kırtasiye, hırdavat, elektronik eşya, beyaz eşya gibi sayısız esnafın işini etkilemektedir. Bizler ihtiyaçlarımızı mahalle esnafından alarak yaşamalarını sağlamalıyız, unutmayalım ki o esnaf bizim iyi ve kötü günümüzde hep yanımızdadır. Pandemi sürecinde okulların kapanması ve açılış tarihi hakkında net bir bilgi ve uygulamanın nasıl olacağının belirsizliğini koruduğu dönemde kırtasiye esnafımız maddi olarak oldukça zor duruma düşmüştür. Küçük esnaflarımız dan olan kırtasiyelerimiz ya mahalle aralarında yada okul çevrelerinde hizmet vermektedir. Kırtasiye esnafı ara tatil döneminde ikinci dönem için yeni ürünler almıştı. Kırtasiyelerde ürün çeşidi oldukça çok olduğu için stoklarında çok çeşitli ve maddi olarakta yüksek tutar tutmaktadır. Tabi ikici eğitim dönemi başlayınca bu ürünleri satıp ödemelerini yapabilecekti. Pandeminin etkisi başlaması ile okullar kapatıldı ve online eğitime geçildi. Kırtasiyecinin aldığı ürünlerin satışını yapamadı ama borçlandığı için ya kredi çekti ya da zararına devretti. Eğitimdeki belirsizlik devam ettiği için ürün satışları hız kazanmadı. Çoğu esnafımız tekrar borç aldı veya kapattı. Bizlere düşen sorumluluk kırtasiye ihtiyaçlarımızı biraz daha ekonomik diye büyük marketleri tercih etmeyelim tek işi kırtasiye olan esnafımıza destek sağlayalım. Aynı şekilde tek işi olan kasap, züccaciye, mandıra gibi dükkanları yaşatmak için tercih edelim. Küçük esnafımız işyerini kapatmaması için destek olalım. Esnaf kooperatiflerde bu tip esnafımıza sıfır faizle uzun yıl vadeli kredi olanaklarını kullanmasını sağlamalıdır. Genel başkanımız Meral Akşener hanımefendi de esnaf ziyaretleri yaparak esnaflarımızın sıkıntılarını yerinde görerek, esnafımızın sorunlarına çözüm bulunması için TBMM'de soru önergeleri verilmesini için çalışmaktadır. Cumhuriyet tarihinde ilk defa bir engeli olmadığı halde çalışamayan insan sayısı çalışan insan sayısını geçtiği bir dönemde bu kadar işsiz insanımız olduğu bir yılda, ekonomimizi lokomotifler o olan küçük esnafımıza sahip çıkarak, onlardan alış veriş yapılması gerekmektedir” diye konuştu.
Editör: TE Bilisim