Manisa Büyükşehir Belediye Başkanı Cengiz Ergün, internet üzerinden yayın hayatını sürdüren Manisa Büyükşehir Belediyesi Televizyonu’nun canlı yayın konuğu olarak, gündeme ilişkin önemli açıklamalar yaptı. Büyükşehir Belediyesinin yapılanma süreci, projeleri ve ortaya konan hizmetleri ayrıntılarıyla anlatan Başkan Ergün, Uzunburun Katı Atık Bertaraf ve Düzenli Depolama Tesisi ile ilgili söylemleri de canlı yayında çürüttü. Uzunburun’a 52 milyon Avro’luk bir yakma tesisi kurulması için proje çalışması yaptıklarını kaydeden Başkan Ergün, bu tesisin hayata geçmesiyle birlikte İzmir’in çöplerinin de Manisa’da bertaraf edilebileceğini söyledi.
Manisa Büyükşehir Belediye Başkanı Cengiz Ergün, Manisa Büyükşehir Belediyesi Televizyonu ekranlarında Özgür Hancıoğlu ve Yonca Ekmekçi’nin sunduğu ‘Başkanla Baş Başa’ programında gündeme ilişkin konularda önemli açıklamalar yaptı. Manisa Büyükşehir Belediyesinin kuruluş sürecinden başlayarak yapılanma sürecine kadar tüm çalışmaları tek tek ayrıntılarıyla anlatan Başkan Ergün, büyükşehir yapılanma sürecini 9 ay gibi önceden başlattıklarını ve bunun semeresini aldıklarını söyledi. Başkan Ergün, “Dersimize iyi çalıştık. Gerçekten hızlı bir şekilde bu yapılanma sürecini geçirdik” dedi.
“Vatandaşımı 29 yıl özel bir firmaya mahkum edemezdim”
Manisa’nın 40 yıllık sorununu Uzunburun Katı Atık Bertaraf ve Düzenli Depolama Tesisi ile bitirdiklerini belirten Başkan Ergün, bu noktada çarpıcı ifadeler kullandı. Başkan Ergün, “Bildiğim kadarıyla 20’ye yakın büyükşehirin böyle bir tesisi yok. Türkiye’de İstanbul’daki mevcut ayrıştırma tesisinin bir benzeridir. İstanbul’daki yapılan tesiste tamamen yap-işlet-devret sistemli bir tesis. Bizim yaptığımız kamunun yaptığı en büyük yatırımlı tesistir. Seçim döneminde AK Parti’nin adayı olan Sayın Milletvekilim Hüseyin Tanrıverdi Manisa’ya 300 milyon liralık yatırımla tesis kazandıracağını söylemişti. 29 sene Manisa’da yaşayan insanlarımızın inek gibi sağılmasına müsaade etmem. Eğer ben bunu özel bir firmaya yaptırsaydım böyle olacaktı. 29 sene boyunca o firmaya çöpün miktarı kadar para ödüyorsun. Bunun aşağı yukarı rakamı 75-77 milyon civarındadır. 29 sene sen buna mahkum oluyorsun” dedi.
Vahşi Depolama Elektrik Üretmeye Başladı
Turgut Özal Mahallesi’ndeki vahşi çöp depolama alanından elektrik üretiminin başladığını da belirten Başkan Ergün, “Biz şuanda Turgut Özal Mahallesi’ndeki eski vahşi depolama tesisinden elektrik üretmeye başladık. Şu anda GEDAŞ’a satışına başladık. Ayrıca rehabilite ediyoruz. Ağaçlandırma yapacağız. Mevcut yeni tesisimizde de, geri dönüşümden sağlanan gelir, arıtma tesisinden gelecek olan gelir ve 2 sene sonra metan gazından üreteceğimiz yeni elektrikle elde edeceğimiz gelir hep kamuya gelir olarak dönecek. Bu enerji yatırımlarını, işletme yatırımlarını ihale ederek işletmesini sağlayacağız. Yani para vermek yerine para kazanacağız. Artı 3 yıl sonunda yakma tesisi kurulacak. 52 milyon Avro gibi bir yatırım söz konusu. Bu tesis kurulduğu zaman ayrıştırmalar yine yapılıyor, onun dışında kalanları yakmaya gönderiyorsun ve 10 megavatlık bir enerji üretimi söz konusu. Bu yakmadan elde edilecek elektrikten de pay elde edecek Manisa Büyükşehir Belediyesi” diye konuştu.
Edirne Belediye Başkanını Manisa’ya Davet Etti
Çöplerin ayrıştırılarak toplanması kültürünün oluşması gerektiğini vurgulayan Başkan Ergün, Edirne Belediye Başkanı’nın açıklamalarına da yanıt verdi. Başkan Ergün, şunları söyledi: “Bu işin püf noktası, sokakta ayrıştırma yapılacak bir kültüre ulaşmamız lazım. Bununla ilgili eğitimi ilkokuldan itibaren vermek lazım. Ancak o zaman bu anlattıklarımın sonuçlarını net bir şekilde görürüz. Çevremizi korumak zorundayız. Hızlı büyüyen şehirlerin en büyük sorunu bu. Bunları aşabilen çok az şehirler var. Çok şükür Manisa’nın 40 yıllık bu sorununu, 8-9 yıllık bir çalışmanın sonucu olarak çözdük. Manisa’nın bana göre bugüne kadar yapılmış en büyük yatırımlarından biridir bu. Edirne Belediye Başkanının açıklamalarına da yanıt vermek istemiyorum, takdiri kamuoyuna bırakıyorum. Buyursunlar Manisa’ya gelsinler, misafirimiz olsunlar ve tesisimizi görsünler. Sadece o makinelerin kurulması bile 6,5-7 milyon Avro. Acaba onun bir tane 1 metresi var mı, sormak lazım. Lotun bir tanesi Edirne’nin tamamına yeter. Biz hem kaynak suların kirlenmemesi, doğal dengenin bozulmaması için önemli çalışmalar yaptık. Dağın başına aldık. Sadece 2 kilometre yolunu açtık. Üstünde 2 kilometre daha yol yaptık. Aylarca hafriyat çıkardık. 40’ın üzerinde kepçenin aynı anda aylarca çalıştığını biliyorum. Bugün düz bir ovada bunu yapmış olsan 20-25 milyon altında yapabilirdin. Ama yeri bulabilmek, çevreden uzak tutmak önemli. Buradan Uzunburun sakinlerine, muhtarlarına da teşekkür ediyorum. Allah onlardan razı olsun.”
“İzmir ve diğer Ege illerinin çöpünü de alabiliriz”
Yakma tesisi yatırımını tamamlamaları durumunda mevcut depolama alanlarının en az 150 yıl dolmayacağına dikkat çeken Başkan Ergün, “Yakma tesisini de tamamladıktan sonra İzmir’in çöpünü de alır yakarım. İzmir boşuna yakma tesisi kurmasın. İnşallah daha önce yaparsak, sadece İzmir’in değil, diğer Ege illerinin de çöplerini alırız. Yakma tesisini de kurduğumuzda muazzam bir enerji geri dönüşümü sağlanacağı için o depolama alanı 150-200 yıl dolmaz. Tabi bu kurduğumuz alanın kapasite artırımına gittik. Tüm ilçelerin çöplerini önümüzdeki yıl içerisinde aktarma istasyonu kurulması için Çevre ve Şehircilik Bakanlığından izinlerini aldık. Diğer ilçelerimizde kuracağımız aktarma tesisleri ve bu çöpleri taşıyacak TIR’ların alımıyla tüm ilçelerimizin çöpünü Uzunburun’a taşıyacağız. Yani Manisa’yı tüm ilçeleriyle birlikte çöp sorunundan kurtarmış olacağız. Mevcut çöp tesisleri de 10-12 yıl kadar bize elektrik üretecek ve sonrasında rehabilite edilerek yeşil alanlar kazandırmış olacağız. Bir kez daha değerli Edirne Belediye Başkanını Manisa’ya davet ediyorum” diye konuştu.
Editör: TE Bilisim