Manisa İl Tarım ve Orman Müdürlüğünde görevli Ziraat Mühendisi Dr. Güneş Kaçar, kalıntısız asma yaprağı elde etmek için dikkat edilmesi gerekenleri açıkladı.
Kalıntısız asma yaprağı elde etmek için dikkat edilmesi gereken konularla ilgili üreticiyi uyaran Ziraat Mühendisi Dr. Güneş Kaçar,
"Manisa'mızın ihracata konu olan coğrafi işaretli asma yaprağında kalıntısız asma yaprağı elde etmek için harekete geçme zamanı. Üzüm mü, yaprak mı? Önce buna karar vermek gerekiyor.
Üzüm elde etmek amaçlı ilaçlama yapıldıysa asma yaprağı toplanmamalı satılmamalı ve asla tüketilmemelidir. Üzüm amaçlı üretim yapıyor yaprakta satmak istiyorsak yaprak toplama döneminde asma yaprağında kalıntıya sebep olmayacak tüketim amaçlı asma yaprağında kullanımına izin verilen bitki koruma ürünlerine izin verilmeli. İlaçlama yapılacaksa yaprak ne zaman toplanmalı diye sorarsanız. İlaçlamadan evvel bağdan yaprak toplanmalı daha sonra ilaçlama yapılmalıdır. ilaç yapılması zorunlu hale geldiyse fakat yaprakta toplanıyorsa asma yaprağında belirlenmiş Emerald desteği bulunan ve Emerald değeri yüksek olan ilaçlar tercih edilmeli.
Yaprakta kullanımında sorun olmayan organik tarımda kullanımına izin verilen insan sağlığına zararsız bio ilaçlar tercih edilmeli. Kullanılan ilacın etiketinde yazan bekleme süresi geçtikten sonra yapraklar toplanmalı. Etiketinde tüketim amaçlı asma yaprağında kullanılamaz ibaresi olan üzümde ruhsatlı ilaçlar kesinlikle sarmalık yaprak kullanılan bağlarda kullanılmamalı.
Üzüm üretiminde kullanılmak üzere ruhsat almış her ilacın tüketim amaçlı asma yaprağında iznin olmaya bileceği unutulmamalı. İhracat amaçlı yaprak toplanan bağlarda AB mevzuatı ile uyumlu ilaçlar kullanılmalı. Bağda kullanılan ilaçların etiketleri mutlaka okunmalı bilinçsiz rastgele reçetesiz tarım ilaçları kullanılmamalıdır. Kullanılan ilaçların bekleme sürelerine mutlaka uyulmalıdır" ifadelerini kullandı.