Uzmanından "frontotemporal demans" açıklaması

İSTANBUL (AA) - Üsküdar Üniversitesi NPİSTANBUL Hastanesi Nöroloji Uzmanı Dr. Celal Şalçini, "frontotemporal demans" hastalığı hakkında bilgi verdi.

Hastaneden yapılan açıklamada görüşlerine yer verilen Şalçini, hastalığın beynin frontal veya temporal loblarının veya her ikisinin işlev bozukluğu ve de küçülmesi sonucunda, kişilik ve davranış değişiklikleri veya afazi (lisan bozukluğu) ile kendini belli eden bir beyin hastalığı olduğuna dikkati çekti.

Hastalığın 2 türü olduğunu belirten Şalçini, "İlk çeşidi davranışsal varyant dediğimiz, öncelikli olarak davranışlarımızın bozulmasıyla aynen psikiyatrik bir hastalık gibi başlar ve ilerler. Bunun yanında afazi dediğimiz lisan bozukluğu ile başlayan ve nörologların 'Primer Progresif Afazi' olarak isimlendirdiği bir çeşidi vardır." ifadelerini kullandı.

Şalçini, hastalığın diğer demanslara göre daha erken başlangıçlı olduğunu aktararak, hastalığın erken evresinde, hafızanın ve diğer bilişsel işlevlerin göreceli olarak korunmasıyla birlikte dil bozukluğunun kademeli olarak ilerlemesi olduğunu kaydetti.

Hastalığın çok erken dönemde zor fark edildiğini de belirten Şalçini, "Genelde kelime bulma güçlüğü, dilbilgisi hataları, kelime anlam kargaşaları olur. Daha sonra konuşma bozukluğu ilerledikçe, hafıza bozukluğu ve diğer beyin işlevleriyle ilişkili bozukluklar eklenebilir." değerlendirmesinde bulundu.

Şalçini, tanının detaylı muayene, görüntüleme teknikleri ve beyin PET-CT gibi fonksiyonel görüntülemelerle konulduğunu aktararak, "Kesin tedavisi olmayan bu hastalık grubunda hastalığın sürecini modifiye edecek dil ve konuşma terapisi ve de nörolojik ve psikiyatrik destek sağlanmaktadır. Ayrıca rTMS dediğimiz magnetik uyarımın faydaları açısından olumlu çalışmalar bildiriliyor." açıklamasında bulundu.

{ "vars": { "account": "UA-43204872-1" }, "triggers": { "trackPageview": { "on": "visible", "request": "pageview" } } }