YAŞAM

SOKAK HAYVANLARI İÇİN 117 DÖNÜM ALANDA 70 MİLYONLUK DEV PROJE

Manisa Yunusemre Belediyesi, 70 milyon TL’lik dev yatırımla 117 dönüm alanda Türkiye’nin en modern ve en büyük Sokak Hayvanları Doğal Yaşam Parkı ve Rehabilitasyon Merkezi’nin temelini atarak, önemli bir beklentiye ve ihtiyaca daha yanıt verdi. Yunusemre Belediye Başkanı Başkan Dr. Mehmet Çerçi, “Yaratılanı severiz, yaratandan ötürü!” diyen Yunus Emre’nin adını taşıyan bir belediye olarak sahipsiz hayvanların huzur içerisinde, doğal yaşam alanlarında sıcak ve güvenli bir şekilde yaşamlarını

Yunusemre Belediyesi’nin bir süredir üzerinde çalıştığı Doğal Yaşam Parkı ve Rehabilitasyon Merkezi Projesinde çalışmalar başladı. İnşasına başlanan merkez ile sokak hayvanları doğal yaşam alanında veteriner hekim eşliğinde yaşamlarını sürdürebilecek. Merkezde hasta hayvanlar tedavi edilecek. Yaşamına bir can ile devam etmek isteyen vatandaşlar da bu merkezden hayvan sahiplenebilecek. Hayvanseverler de bu merkezi ziyaret edip yapılan çalışmalara destek verebilecek. Manisa Valiliği, Manisa Büyükşehir Belediyesi, Manisa Organize Sanayi Bölgesi (MOSB), Muradiye OSB, Milli Parklar 4. Bölge Müdürlüğü, Manisa Ticaret ve Sanayi Odası, Manisa Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği’nin desteklediği proje için temel atma töreni düzenlendi. Yağcılar Mahallesi Celal Bayar Üniversitesi İlhan Varank Yerleşkesi üstünde inşa edilen Yunusemre Belediye Başkanı Dr. Mehmet Çerçi’nin ev sahipliğini yaptığı temel atma törenine Manisa Valisi Yaşar Karadeniz, AK Parti Manisa Milletvekilleri Murat Baybatur, Tamer Akkal, İsmail Bilen, M. Ali Özkan, Yunusemre Kaymakamı Atilla Kantay, Manisa Büyükşehir Belediye Başkanvekili Mehmet Güzgülü, İl Jandarma Komutanı Tuğgeneral Zafer Tombul, MCBÜ Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Ramazan Gökbunar, AK Parti Yunusemre İlçe Başkanı Fatih Katıöz, İl Emniyet Müdürü Ömer Uslusoy, İl Tarım ve Ormancılık Müdürü Metin Öztürk, daire müdürleri, meclis üyeleri, belediye başkan yardımcıları, sivil toplum kuruluşu temsilcileri, muhtarlar ve çok sayıda vatandaş katıldı.

‘HEM İNSANIMIZI HEM DE HAYVAN DOSTLARIMIZI DÜŞÜNÜYORUZ’

Törende açılış konuşmasını yapan Yunusemre Belediye Başkanı Dr. Mehmet Çerçi, yaklaşık 2 yıldır üzerinde özveriyle çalıştıkları bir projeyi daha paydaşları ile birlikte hayata geçireceklerini ifade etti. Projeyi haziran ayına kadar tamamlamayı planladıklarını söyleyen Belediye Başkanı Çerçi, “Güzel bir projeyi başlatmanın mutluluğunu yaşıyoruz. Projenin 1 buçuk yılı bulan çalışma döneminde Başta Sayın Valimiz, OSB, Milli Parklar 4. Bölge Müdürümüz bu işe çok önem verdiler, destek oldular. Yine kendisi burada yok ama Manisa Büyükşehir Belediye Başkanı Cengiz Ergün de bu konuda arayış içerisindeydi. Barbaros Mahallesi’nde ilin ihtiyacını karşılayamayan küçük bir hayvan bakım merkezi bulunuyor. Bu konuda kendisiyle de görüştük. O da ‘Bu işi birlikte yapalım’ dedi. Diğer önemli paydaşlarımız başta Manisa Organize Sanayi Bölge Müdürlüğümüz, Muradiye Organize Sanayi Bölgesi, Manisa Ticaret ve Sanayi Odası, kamu kurumları, bu işi sahiplendiler. Türkiye’nin bir derdi. Manisa’nın da kanayan bir yarası. Proje üzerinde ekibimiz ciddi bir şekilde çalıştı. Türkiye’ye örnek bir çalışmaya imza attı. Projemiz tüm aksamları ile birlikte 117 bin metrekarelik alanda inşa edilecek. En az 100 bin metrekare hayvanların rahatlıkla dolaşabileceği bir alan söz konusu. Biz hayvanseveriz, insanseveriz. Dolayısıyla hem insanlarımızı hem de hayvan dostlarımızı düşünüyoruz. Vatandaşlarımız aileleri ile birlikte merkezimizi ziyaret ederek aşılı, kısırlaştırılmış, bakımlı bir yaşam süren hayvanları sevebilecek, dilerlerse sahiplenebilecek. Projemizi Haziran ayına kadar tamamlamayı planlıyoruz. Yine birlikte yaşayacağız ama sağlıklı bir ortamda. Bunun altyapısını hazırlıyoruz. Projemize destek veren sahiplenen tüm paydaşlarımıza bir kez daha teşekkür ediyorum.

‘GÜZEL BİR HİZMET’

Tesis ile büyük bir sıkıntının ortadan kalkacağını aktaran Manisa Büyükşehir Belediye Başkanvekili Mehmet Güzgülü de konuşmasında, “Mehmet Güzgülü, “Manisa dendiğinde ilk otopark, ikinci sokak hayvanları konusu öne çıkıyor. İnşallah imar planıyla bu sorunun bir kısmını çözeceğiz. Bu sorunun çözülmesinde de ufak da olsa katkı sağlayabileceksek ne mutlu. Çok büyük bir yatırım ve güzel bir hizmet olacak. Bu tesisle inşallah büyük bir problemi de tarihe gömeriz” ifadelerini kullandı.

BÜYÜK BİR İHTİYACA CEVAP VERECEK

Kendisinin de bir hayvansever olduğunu dile getiren AK Parti MKYK Üyesi Manisa Milletvekili Tamer Akkal, yaptığı konuşmada projenin büyük bir ihtiyaca cevap vereceğini belirterek, “Çok güzel bir hizmetin temel atma töreninde bulunmaktan son derece mutluyum. Tesisimizin hayırlı olmasını diliyorum. Destek veren tüm kurumlara ayrı ayrı teşekkür ediyorum. Belediye başkanımızın bu konuda gösterdiği çaba ve gayrete bunun bir şahidi olarak ayrıca teşekkür ediyorum. Bir tane evinde baktığım Golden cinsi köpeğim var. 4 tane de sokakta bakımını üstlendiğim köpek var. Manisa’ya da tüm bölgeye de büyük bir ihtiyaç olan tesisin hayırlı olmasını diliyorum. Tüm paydaşlara da bir kez daha teşekkür ediyorum” dedi.

 

HEYECAN VERİCİ PROJE

Manisa Valisi Yaşar Karadeniz ise konuşmasında projenin önemini şu sözlerle anlattı: “Yaklaşık 2 yıl önceydi. Yunusemre Belediye Başkanımız böyle bir projesi olduğu bahisle mekanı göstermek üzere bu alana gelmemizi istedi. O zaman buranın planlama süreci başlamamıştı. Geldiğimizde yapmak istediklerini anlattı. Gerçekten heyecan verici bir projeydi. Hepimiz hayvanseveriz elbette, onlar bizlere emanet ama şunu da biliyoruz ki sokakta hayvanlarla ilgili yaşanabilecek her türlü tehlikede hem onların güvenlikleri hem sağlıklı ortamda yaşaması, hem de insanların sokakları rahat kullanması açısından devlet belirli kurumlara görevler yüklemiştir. Barınaklar daha önce belediyelerimiz tarafından o günün ihtiyaçlarına göre yapılmış ama bugün hayvanlara bakış açımızla hayvanların doğasına orada bulunduğu ortam uygun değil. Zaten orada sürekli kalması söz konusu olmaz. Çünkü hem kapasitelerinin üzerinde bir yüke sahipler hem de o ortam doğalarına uygun değil. Bu projeye belediyemizin ev sahipliğinde tüm kurumlarımızla destek verildi. El birliği ile bu noktaya gelindi. Bittiğinde şunun garantisini veriyorum daha önce gördüğünüz barınakların yapısından çok daha farklı hayvanların yaşaması açısından çok daha güvenli ortamlar oluşmuş olacak. Tabi ki bunu yapmakla iş bitmiyor. Tüm hayvanların kısırlaştırma işleminin yapılması, hayvanların da bu tip tesislerden sahiplendirilmesi gerektiği kanaatindeyim. Geldiğimiz bu süreçte destek veren tüm kurumlara teşekkür ediyorum.” Konuşmaların ardından dualar eşliğinde projenin temeli atıldı.

PROJE HAKKINDA

 

Her hayvan için etolojik ihtiyaçlarına göre yeterli büyüklükte kapalı ve açık bölmeler, ilk kabul bölümü, tehlikeli tür birimi, karantina, hasta bakım, yavrulu anne, hayvan müşahede, kuş evi, kedi evi, mama üretim evi, büyükbaş operasyon bölümü, hayvanların bulunduğu birimden ayrı olarak muayene odası, ameliyat odası, bakıcı evi, işçi odası, depo, tuvalet, veteriner hekim odası ve idare odası bulunuyor.

{ "vars": { "account": "UA-43204872-1" }, "triggers": { "trackPageview": { "on": "visible", "request": "pageview" } } }