MESİR FESTİVALİ NEDEN YAPILMADI?
İki yıldır pandemi dolayısıyla saçılamayan mesir Festivalinin toplantısı Video konferans sistemiyle yapıldı. Mesir Derneği Başkanı Ufuk Tanık toplantıya davet edilmedi. Tanık, Mesir Festivali’...
İki yıldır pandemi dolayısıyla saçılamayan mesir Festivalinin toplantısı Video konferans sistemiyle yapıldı. Mesir Derneği Başkanı Ufuk Tanık toplantıya davet edilmedi. Tanık, Mesir Festivali’nin neden iptal edildiği sorusuna da “Futbol sahalarında binlerce kişi maçları izlerken, ülkenin birçok yerinde festivaller öyle veya böyle yapılıyor iken neden Mesir saçım töreni yapılamadı onu da anlamış değiliz” cevabını verdi.
HABER: AHMET ÜNSAL
Tüm dünya ülkelerinde yaşayan ve insanları iki yıl süresince evlerine hapseden Covid 19 salgını nedeniyle dünyanın en köklü geleneğinin başında yer alan Manisa’nın Şifalı Mesir Macunu festivali iki yıldır yapılamıyor. Bu yıl da festival iptal edilince tepkiler de beraberinde geldi.
Yasaklar gevşerken, tüm Türkiye hatta dünyada her türlü etkinlik yapılırken Manisa Mesir Festivali’nin, saçım töreni de dışarıda olmasına rağmen iptal edilmesi eleştirilmeye devam ediyor. Mesir Komitesi’nin başındaki isim Vali Yaşar Karadeniz’in katılımıyla “Mesir Macunu Festivali” nin güncel durumunun değerlendirildiği istişare toplantısı tartışmayı alevlendirdi.
Mesir Macunu Festivali’nin UNESCO İnsanlığın Somut Olmayan Kültürel Mirası Temsili Listesine kaydının 10. yılı vesilesiyle bir istişare toplantısı gerçekleştirildi. Video konferans sistemiyle yapılan toplantıya; Vali Yaşar Karadeniz, UNESCO Türkiye Milli Komisyon Başkanı Prof. Dr. Öcal Oğuz, Büyükşehir Belediye Başkan V. Mehmet Palabıyık, Manisa Celal Bayar Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ahmet Ataç ve ilgililer katıldı.
Toplantının açılış konuşmasını yapan UNESCO Türkiye Milli Komisyonu Başkanı Prof. Dr. M. Öcal Oğuz, komisyonun yürüttüğü çalışmalara ilişkin katılımcılara bilgi verdi. Büyükşehir Başkan Vekili Mehmet Palabıyık ve MCBÜ Rektörü Prof. Dr. Ahmet Ataç’da birer konuşma yaparak Mesir Macunu Festivali’nin Manisa ve Ülkemiz açısından önemine değindi.
Göreve geldiği günden buyana mesir saçımı göremeyen Manisa Valisi Yaşar Karadeniz ise yaptığı konuşmada; “Mesir Macunu Festivali’nin Manisa ve Ülkemizin önemli ve uzun süredir devam eden kadim bir şifa geleneğidir. Dünya üzerinde festivale dönüşen böylesine köklü bir şifa geleneği yoktur. Bu uzun soluklu merhamet, şifa ve beraberlik geleneğini devam ettirmenin önemli bir sorumluluktur. Mesir Macunu Festivali’nin 2012 yılında UNESCO İnsanlığın Somut Olmayan Kültürel Mirası Temsili Listesine alınmasıyla birlikte uluslararası bir boyuta taşınan ve insanlığın ortak kültür miraslarından birisi haline gelmiştir” dedi.
Vali Karadeniz sözlerine şöyle devam etti:
“UNESCO tarafından verilen bu kıymetli unvan festivalin daha geniş kitlelerce tanınmasına, güçlenmesine ve coşkusuna katkı sağlamıştır. Bu vesile ile UNESCO sürecinde çalışmaları yürüten, katkı sağlayan, emeği geçenlere ayrıca teşekkür ederim.Bizler de bu kıymetli değeri en iyi şekilde muhafaza edip gelecek nesillere aktarmaya ve ülkemizle birlikte tüm dünyaya tanıtmaya devam edeceğiz. Geçtiğimiz yıllarda pandemi sebebi ile ara verilen festivalimizi önümüzdeki yıl daha coşkulu ve daha geniş katılımlı olarak gerçekleştireceğiz” ifadelerini kullandı. Toplantı, Kültür ve Turizm Bakanlığı Araştırma ve Eğitim Genel Müdürlüğü ile UNESCO Türkiye Milli Komisyonunun Somut Olmayan Kültürel Miras çalışmalarına ilişkin sunum yapılması, katılımcıların görüş ve önerilerinin alınması ile sona erdi.
UFUK TANIK NEREDE?
Video Konferans sistemiyle 50’ye yakın kişinin katılıp görüşlerini ifade ettiği toplantıdan haberdar edilmediğini, olup bitenlere bir anlam veremediğini dile getiren Manisa'yı Mesir'i Tanıtma ve Turizm Derneği Başkanı Ufuk Tanık ise; “Mesir denince akla tabiî ki bu yükü yıllarca omuzlarında taşıyan imkanları doğrultusunda da tanıtımını yapmaya çalışan bir derneğin akıllardan çıkarılmış olmasını doğru bulmadığım gibi etikte bulmamı bizden kimse beklemesin. Eğer konuşulan Mesir ve onun Uluslar arası boyutu masaya yatırılıyorsa bizlerinde o masa etrafından olması kadar doğal bir durum olamaz. Pandemi dolayısıyla iki yıldır Mesir’in saçılamamış olmasının faturasını bize soruyorlar. Bizde kendi ölçeğimizde bunu vatandaşlarımıza anlatıyoruz. Tabiki gönül isterdi ki Mesir bu yıl halka saçılsın. Futbol sahalarında binlerce kişi maçları izlerken, ülkenin birçok yerinde festivaller öyle veya böyle yapılıyor iken neden Mesir saçım töreni yapılamadı onu da anlamış değiliz. Nimet de külfet de paylaşılmalı. Külfeti birilerinin üzerine yıkarak sadece nimetlerden yola çıkarsak bu doğanın ruhuna aykırı olur. Keşke Mesir’in tartışıldığı masada olsaydık” dedi.
Bunlar da ilginizi çekebilir