EKONOMİ

Karmod Avrupa pazarını büyütmeyi hedefliyor

- Karmod Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Çankaya: - "Özellikle Avrupa pazarındaki payları artırmaya yönelik çalışmaları ön planda tutuyoruz. Yapı standartlarımız, Avrupa ve ABD'nin taleplerine uygun özellikte" - "Yurt dışı satış hedeflerimizde ağırlıklı olarak bayi ağımızı geliştirme ve genişletme yönünde çalışmalarımız bulunuyor"

İSTANBUL (AA) - DOĞA KIRMIZIOĞLU - Karmod Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Çankaya, yurt dışı hedeflerinde Avrupa'nın ayrı bir öneme sahip olduğunu belirterek, "Avrupa pazarı yurt dışı satışlarımızın yüzde 35'ini oluşturuyor. Bu rakamı, 5 yıllık süreçte yüzde 60'a yükseltme yönünde hedefimiz var." dedi.

Kahramanmaraş merkezli 6 Şubat 2023'te yaşanan büyük depremler sonrasında bölgeye gönderdiği binlerce prefabrik çelik bağımsız yapı ile bölgedeki yaraların sarılmasında önemli pay sahibi olan şirketlerden Karmod, yurt dışındaki çalışmalarıyla da pazar payını büyütmeyi hedefliyor.

AA muhabirinin sorularını yanıtlayan Karmod Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Çankaya, yaşanan depremler nedeniyle geçen yıl odaklarını bölgenin ihtiyaçlarını karşılamaya yönelttiklerini, bu sene ise yurt dışı çalışmalarına daha fazla hız vereceklerini vurguladı.

Özellikle Avrupa pazarındaki paylarını artırmaya yönelik çalışmaları ön planda tuttuklarını kaydeden Çankaya, "Yapı standartlarımız, Avrupa ve ABD'nin taleplerine uygun özellikte. Ancak buralarda temel sorun, bu ülkelerin yapı mevzuatlarına çok iyi hakim olabilmek. Teknik ofisimize ve dış ticaret ekibimize, bu yönde takviyeler yaptık. Gelen talepleri daha iyi analiz edebilmek adına Avrupa'nın farklı ülkelerindeki yapı statiği, yalıtım gibi öne çıkan detayları çözümleyen bir ekip oluşturduk." ifadelerini kullandı.

- "Almanya, Fransa ve İngiltere'de doğrudan satış ofislerimiz var"

Çankaya, yurt dışı satış hedeflerinde ağırlıklı olarak bayi ağlarını geliştirme ve genişletme yönünde çalışmalarının devam ettiğine işaret ederek, "Yurt dışı satış hedeflerimizde ağırlıklı olarak bayi ağımızı geliştirme ve genişletme yönünde çalışmalarımız bulunuyor. Afrika'da Nijerya, Kenya, Gana ve Cibuti, bayi ağını geliştirdiğimiz ülkeler arasında. Yine ABD'de satış ofisimiz var. Avrupa'da Almanya, Fransa ve İngiltere'de doğrudan satış ofislerimiz var. Çekya, Portekiz ve İspanya'da bayilik sistemiyle çalışıyoruz." şeklinde konuştu.

Yurt dışı hedeflerinde Avrupa'nın ayrı bir öneme sahip olduğunun altını çizen Çankaya, "Deprem nedeniyle sektöre getirilen üç aylık yurt dışı satış yasağı, 2023 ihracat artış hızını azalma yönünde etkiledi. Avrupa pazarı yurt dışı satışlarımızın yüzde 35'ini oluşturuyor. Bu rakamı, 5 yıllık süreçte yüzde 60'a yükseltme yönünde hedefimiz var." değerlendirmesinde bulundu.

Mehmet Çankaya, Karmod'un yurt dışı büyüme hedefine ulaşmak için birçok projeyi sürdürdüğünü bildirerek, şunları kaydetti:

"Özellikle Avrupa ülkeleri ve ABD'ye yönelik nitelikli villa çelik konut satışını artırmaya yönelik çalışmalarımız bulunuyor. Bu ülkelerde, okul ve yönetim ofisi gibi projelerimizde son yıllarda artış var. Bu artışta, Avrupa'daki satış ofislerimizin katkısı oldukça büyük. Avrupa ülkelerinin yapı mevzuatlarını araştırıyoruz ve bu mevzuatlara göre yapılar üretiyoruz. Teknik detay talepleri anlaşıldığında, bu ülkelere satış yapmak çok daha kolaylaşıyor. Afrika'daki projelerimizde sosyal konut projeleri öne çıkıyor. Yine petrol, doğalgaz ve altın madeni şantiye yapı grubu, Afrika'da gerçekleştirdiğimiz projeler arasında önemli paya sahip."

- "Ülkenin her yerinde çelik evlere yönelik ciddi talep artışları var"

Son bir yılda Türkiye'deki yapı taleplerinin değişmeye başladığını dile getiren Çankaya, "Depremler sonrası, acil konaklama ihtiyacı kaynaklı 3x7 deprem konteyner talepleri geldi. Ardından 25 metrekarelik ticari dükkanlar yapıldı. Üretimini yaptığımız hafif çelik prefabrik evlere talep, son dönemde ise çok arttı. Bunun temel nedeni, vatandaşın deprem gerçeğine bağlı olarak çok katlı binalardan kaçışı ve daha güvenli konut arayışı. Bugün, sadece deprem bölgesinde değil, ülkenin her yerinde çelik evlere yönelik ciddi talep artışı var." diye konuştu.

Çankaya, deprem bölgesinde cami ve okul talebinde artış gözlemlediklerine dikkati çekerek, "Deprem sonrası bölgedeki cami inşası tercihlerinde de bir değişim görüyoruz. Firma olarak bölgede 4 ayrı cami projesi gerçekleştirdik. Kamu yatırımlarının dışında bölgeden özel okul talepleri de geliyor. Özel okul olarak 13 derslikli bir projeyi bir ay gibi kısa bir sürede tamamlayarak teslim ettik." dedi.

Deprem bölgesinde çelik köy evleri projesinin devam ettiğini kaydeden Çankaya, "Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığımız köy evlerinde hafif çelik yapı sisteminin kullanılması yönünde bir adım attı. Bölgede kamu tarafından toplu konut projeleri planlanmakta ve ihaleler açılmakta.  Bu taleplere cevap vermek üzere, iş planımızı kurgulamaktayız." ifadelerini kullandı.

{ "vars": { "account": "UA-43204872-1" }, "triggers": { "trackPageview": { "on": "visible", "request": "pageview" } } }