ANA MANŞET

İkinci el araçlarda yüzde 20 düşüş! Tarih belli oldu

Türkiye'de ikinci el ve sıfır otomobillerin fiyatları son yıllarda yükseliyor. Yapılan son açıklamaya göre destek paketiyle ikinci el otomobil fiyatları yüzde 20 düşecek.

Son yıllarda Türkiye’de otomobil fiyatlarında yaşanan hızlı artış, özellikle ikinci el araç piyasasında dikkat çekiyor. Vatandaşların alım gücündeki düşüş ile birlikte, ikinci el otomobil sahibi olmak her geçen gün zorlaşıyor. En eski araçların bile 300 bin TL'ye yaklaşan fiyatları, vatandaşları zor durumda bırakırken, otomotiv sektörü yetkilileri ve hükümet yeni çözümler arıyor.  Bu kapsamda, otomotiv sektörüne yönelik yeni bir destek kampanyasının detayları ortaya çıktı. Kampanyanın amacı, hem araç fiyatlarını düşürmek hem de çevresel sorunların önüne geçmek. Özellikle 13 yaş ve üstü otomobillerin piyasadan kaldırılması ve bu sayede hem yeni hem de ikinci el otomobil fiyatlarının aşağı çekilmesi planlanıyor. Otomotiv Sanayii Derneği (OSD) Başkanı Cengiz Eroldu, yaptığı açıklamada, Türkiye’de kayıtlı olan yaklaşık 10 milyon eski aracın, çevre kirliliğinin yüzde 95’ine neden olduğunu vurguladı. Eroldu, "Bu araçların bertaraf edilmesi, çevre ve yakıt ekonomisi açısından büyük fayda sağlayacak" dedi.

 

“Sektörde hareketlilik artacak”

Özellikle çevresel kirliliğin azaltılması için Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği  Bakanlığı bünyesinde bir fon oluşturulması ve eski araçların belli bir bedelle hurdaya ayrılması gündemde. Böylece, araç sahiplerine hurda teşviki sağlanarak, eski araçların trafikten kaldırılması teşvik edilecek. Bu adım, hem çevre kirliliğini azaltacak hem de piyasadaki araç sayısını dengeleyerek fiyatların düşmesine katkı sağlayacak.

Yapılan değerlendirmelere göre, söz konusu destek kampanyası ile birlikte ikinci el otomobil fiyatlarının yüzde 20 oranında düşmesi bekleniyor. Bu indirim, hem tüketicilerin daha uygun fiyatlarla araç sahibi olmasına olanak tanıyacak hem de sektördeki hareketliliği artıracak. Kampanyanın 2024 yılı sonu ya da 2025 yılının başında hayata geçirilmesi planlanıyor.

 

Sıkı denetimler geliyor

Öte yandan, geçmişte benzer kampanyalarda yaşanan suistimallerin önlenmesi için çeşitli tedbirler de alınacak. Eroldu, bu konuda daha sıkı denetimlerin ve düzenlemelerin yapılacağını belirterek, "Bu kampanyanın yalnızca ekonomik değil, çevresel ve enerji tasarrufu açısından da büyük bir önemi var" dedi. Sonuç olarak, Türkiye’de otomotiv sektörünü ve tüketicileri yakından ilgilendiren bu kampanya, ikinci el araç piyasasında önemli bir hareketlilik yaratabilir. Beklenen fiyat düşüşü ile birlikte, vatandaşların tekrar otomobil sahibi olabilme umudu artmış durumda.

{ "vars": { "account": "UA-43204872-1" }, "triggers": { "trackPageview": { "on": "visible", "request": "pageview" } } }