ANA MANŞET

Akaryakıt Alımında Yeni Dönem: Çipli Sistem Geliyor

1 Ocak 2024’ten itibaren Türkiye’de akaryakıt alımında yeni bir dönem başlıyor. Ulusal Taşıt Tanıma Sistemi (UTTS) kapsamında, akaryakıt alımlarında elle plaka girişi yapılmayacak; araçlar ve istasyonlar çip ile tanımlanacak. Böylece plaka bilgisi otomatik olarak sisteme yansıtılacak ve farklı plaka kullanımı engellenecek.

Sistem Nasıl Çalışacak?

 Araçların yakıt deposu dolum ağzına ve akaryakıt istasyonlarındaki pompa tabancalarına yerleştirilecek çipler sayesinde, akaryakıt alımı sırasında hangi aracın ne kadar yakıt aldığı otomatik olarak kaydedilecek. Enerji Petrol Gaz İkmal İstasyonları İşveren Sendikası (EPGİS) Genel Başkanı Fesih Aktaş’ın açıklamalarına göre, plaka elle girilmeyeceği için işlemler daha güvenli ve hızlı olacak.

 

Araç ve İstasyonlara Çip Takma Maliyeti

 Yeni sistemin maliyeti hem araç sahipleri hem de akaryakıt istasyonları için önemli bir yük getirecek. Araç sahipleri, depo ağzına takılacak çip için 1810 TL + KDV ödeyecek. İstasyonlar ise her pompa adası için ortalama 210 bin TL, toplamda ise 800 bin TL ila 1 milyon TL arasında yatırım yapacak. Türkiye genelinde 23 milyon aracın ve 12.458 akaryakıt istasyonunun bu sisteme geçişi ile toplam maliyetin 84 milyar TL’ye ulaşacağı öngörülüyor.

Zorunluluk ve Uygulama Takvimi

 UTTS kapsamında, 1 Temmuz 2025’ten itibaren trafiğe yeni kayıt yaptıracak tüm araçlar Taşıt Tanıma Birimi (TTB) takmak zorunda olacak. Ayrıca, akaryakıt istasyonları da en az bir pompa ünitesinde 31 Aralık 2024’e kadar Taşıt Tanıma Okuyucusu (TTO) bulundurmak zorunda. Çip montajı için yetkili servisler görevlendirildi ve mobil montaj hizmetleri de sağlanacak.

 

Yeni sistemle vergi kayıplarının azaltılması ve denetimin artırılması hedefleniyor.

{ "vars": { "account": "UA-43204872-1" }, "triggers": { "trackPageview": { "on": "visible", "request": "pageview" } } }