Manisa Tarım İl Müdürlüğü’nden Ziraat Mühendisi Ozan Gürkan, Manisalı çiftçilere toprak analizi ve buğdayın yetişme aşamasındaki gübreleme hakkında bilgiler verdi.
Ülkemizden buğday bir gıdadan daha fazlası diyen Ziraat Mühendisi Ozan Gürkan,
“Anadolu topraklarında buğday berekettir nimettir gelenektir. Özellikle kırsal kesimlerde buğday hem beslenme hem yem ihtiyacının karşılanması ve hem de gelir kaynağı olarak değerlendirilmelidir. Bu denli öneme haiz olan buğdayda birim alandan en yüksek verimi alabilmek temel hedefimizdir. Bu hedefe ulaşmak için aşamalarımızdan biride doğru bitki besleme yani gübrelemedir. Şunu da belirtmek isterim ki gübreleme yapmadan evvel mutlaka toprağımızı analiz ettirmeliyiz” dedi.
Toprak analizinin gübrelemedeki önemini vurgulayan Gürkan,
“Toprak analizi neticesinde yapacağımız gübreleme doğru ve bilinçli bir gübreleme olacaktır. Buğday, dekara 7 ile 8 kilogram saf fosfor ihtiyacı duyar. Bu ihtiyacı üreticiler tarafından ekim öncesi ve ekim sırasında kompoze gübreler servis edilmek suretiyle karşılanır. Bunun haricinde buğday fosfora ihtiyaç duymaz. Yine buğday dekara 15 kilogram kadar saf azot ihtiyacı duyar. Bunu da üreticilerimiz tarafından servis edilen kompoze gübreler ile üst gübreleme şeklinde yapmaktayız. Azot elementi, toprakta mobil yani hareketli bir element olması münasebetiyle üst gübreleme iki şekilde yapılır. Birinci üst gübreleme kardeşlenme döneminin sonunda, ikinci üst gübreleme sapa kalkma döneminde uygulanmaktadır” ifadelerini kullandı.
Ziraat Mühendisi Ozan Gürkan,
“Bir hususu da altını çizerek belirtmek gerekirse aşırı ve fazla gübrelemeden kaçınmalı diğer tüm ürünlerde olduğu gibi buğdayda da bitkinin ihtiyacı kadar gübreleme yapmalıyız. Fazla gübreleme fazla verim demek değildir. Ürününüz bol kazancınız bereketli olsun” diyerek konuşmasını tamamladı.