Yurtdışından Mesir’e talip son yıllarda fazlalaşıyor
Manisa'yı Mesir'i Tanıtma ve Turizm Derneği Başkanı Ufuk Tanık, dernek olarak yıl boyunca üretimini sürdürdükleri Mesir'le ilgili bilgi verdi. Bu yıl 120 ton Mesir macunu ürettiklerini belirten Başkan...
"YIL BOYUNCA MESİR ÜRETİMİMİZ DEVAM EDİYOR"
Manisa'yı Mesir'i Tanıtma ve Turizm Derneği Başkanı Ufuk Tanık bu yıl Uluslararası Manisa Mesir Macunu Festivali'nin 478'incisi düzenleneceğini belirterek, "Mesir çalışmaları, toplantıları komite olarak şu anda başladı. Ama şu anda bu yıl neler yapılacağıyla konuşmak için daha erken. Dernek olarak bizim Mesir çalışmalarımız sadece Mesir Festivali'yle sınırlı değil. Yıl boyunca üretimimiz devam ediyor. Tabii Mesir'e her geçen gün yoğun bir ilgi var. İçerisinde bulundurduğu 41 çeşit baharatı ile şifa vereceği inancı ve gerçekten de 41 çeşit baharatın kendine göre özellikleri var. Biz bundan taviz vermeden dernek ürünlerimizi üreterek piyasaya sunuyoruz. Mevsim itibariyle baharatlı, şekerli ürünlerin tüketimi artıyor. Biz şu anda yılda 120 ton civarında Mesir üretiyoruz. Ve ürettiğimiz bütün Mesir'i de piyasaya sunuyoruz" diyerek açıklamalarını sürdürdü.
"CAMİDEN SAÇILAN MESİR İLE YIL BOYUNCA ÜRETİİLEN MESİR ARASINDA ÜRETİM FARKI YOK"
Mesir'in haricinde çayını da ürettiklerini hatırlatan Başkan Tanık, "Yaşlılar, çocuklar Mesir'i tüketemeyenler kış aylarında ilgi görüyor. Biliyorsunuz ayrıca lokumunu da yaptık, lokumun da içinde 41 çeşit baharat var. Bunlar da çok ilgi görüyor. Tabii burda esas konu Mesir macununun klasik hali. Çubuklu, kavanoz ve tüp halinde biliyorsunuz. Bizim için öncelikli olan bu geleneği sürdürmek. Geçen yıl 5 ton Mesir saçmıştık festivalde. Şunu da söylemek istiyorum saçımı yapılan Mesirlerle, yıl içinde ürettiğimiz macunların üretim anlamında hiçbir farkı yok bunu da vatandaşlarımız bilsinler. Aynı kalitede üretiliyor. Tabii burda camiden kapmanın ayrı bir geleneği var" dedi.
“MESİR’E YURTDIŞINDAN TALEP VAR”
Mesir macunlarına yurtdışından talebin olduğunu da belirten Başkan Tanık, Yurtdışından Mesir'e talep son bir iki yıldır fazlalaşıyor. Buraya gelip giden insanlar ülkelerinde Mesir'i anlatıyor. Mesir'i ihraç da ediyoruz ama istediğimiz boyutlarda mı, değil. Çünkü bu yöresel bir ürün. Tonlarca gönderiyoruz demek yanlış olur ama bizim için bu taleplerin gelmesi, herhangi bir yere az da olsa Mesir macununun gitmesi bile avantaj olduğunu düşünüyorum" diye konuştu.
Bunlar da ilginizi çekebilir