ANA MANŞET

Pazarlardaki sebze atığı Spil’deki canlılara hayat oldu

517 Metre zirvede -15 derecede yaşam mücadelelerini sürdüren yılkı atları,geyikler ve diğer canlılara yönelik yemleme işlemleri kış süresince süreceği belirtildi 

Ahmet ÜNSAL/Manisa 

Mevsimin ikinci kar’ı Manisa Spil Dağı Milli Parklar bölgesini beyaza büründürdü.  
Kar kalınlığının 30 cm bulmasıyla birlikte yaban hayvanların zor şartlarda beslenme ihtiyacı arttı. Tarım ve Orman Bakanlığı Doğa Koruma ve Milli Parklar 4. Bölge Müdürlüğü ekipleri görev alanındaki Manisa Spil Dağı Milli Parkında yaban hayvanlarına yönelik yem desteği çalışması gerçekleştirdi.
  1517 Metre zirvede -15 derecede yaşam mücadelelerini sürdüren yılkı atları,geyikler ve diğer canlılara yönelik yemleme işlemleri kış süresince süreceği belirtildi. 

  Doğa Koruma ve Milli Parklar Müdürlüğüne bağlı ekipler 250 kilo pazar atığı ve 500 kilo yemi hayvanlar için belirli noktalara bıraktı. 
    Doğa Koruma ve Milli Parklar 4. Bölge Müdürü Adil Şencan, Spil’in zirvesindeki dondurucu soğukta yaşamlarını sürdüren yüzlerce yılkı atı,geyikler ve diğer canlıların b.eslenebilmeleri için gerekli yem bırakılması işlemleriyle ilgili olarak;
 “Manisa ilimizde yer alan Spil Dağı Milli Parkında meydana gelen kar yağışı ve dondurucu soğukta yem bulmakta zorlanan başta alana geçen yıl yerleştirilen kızıl geyikler olmak üzere yaban hayvanlarına ve kentin simgesi durumunda olan yaklaşık 600-700 civarındaki yılkı atına yönelik olarak yemleme çalışmasını gerçekleştirdik.  Bölge Müdürlüğümüzün görev alanında yer alan 4 ilimizdeki (Manisa, İzmir, Muğla, Aydın) yaban hayvanı yaşam alanlarında yaban hayvanlarına yönelik olarak geçen yıl 155 bin 851 kg yem desteğinde bulunduk.  Bu yılda yaban hayvanlarının yeme ulaşmakta zorlandığı tüm alanlarda, Bölge Müdürlüğümüze bağlı yaban hayatı koruma ekiplerimizce ihtiyaç duyulan yem desteği hızlı bir şekilde yapılacaktır.  Ayrıca çalışma yaptığımız alanlar fotokapan, ayak izi, dışkı ya da uzaktan gözlem ile izlenerek uygulamanın hedefine ulaşıp ulaşmadığının değerlendirilmesi yapılıyor” dedi. 

Yağışların olmamasının doğal dengeyi de bozduğuna işaret eden Şencan, 
“Neredeyse 3 aydır hiç yağış almadan gidiyordu. Bu doğal olarak doğal dengeyi bozuyordu. Bunun aynı zamanda yaza da etkisi çok fazla. Yazın çok kurak ve orman yangınları olarak da çok sıkıntılı bir periyoda giriyordu. Yağışların dengeye oturması, biraz karın yağması bizi sevindirdi” dedi.

{ "vars": { "account": "UA-43204872-1" }, "triggers": { "trackPageview": { "on": "visible", "request": "pageview" } } }