ANA MANŞET

Naci Görür Manisa’da | ‘Manisa Depreme Hazır mı?’

Yerbilimci Prof. Dr. Naci Görür, Manisa Genç İş İnsanları Derneği (MAGİAD) tarafından düzenlenen ‘Manisa Depreme Hazır mı?’ adlı programa katıldı.

Yerbilimci Prof. Dr. Naci Görür, Manisa Genç İş İnsanları Derneği (MAGİAD) tarafından düzenlenen ‘Manisa Depreme Hazır mı?’ adlı programa katıldı. MAGİAD Başkanı Güngör Serdar Bozyaka, Manisa’nın bir deprem kenti olduğunu, bundan dolayı herkesin üzerine düşen görevi yapması gerektiğini kaydetti, deprem konusunda yetkili olan Naci Görür’ü Manisalılarla buluşturduklarını ifade etti.

Kültür Sitesi Lale Salonunda gerçekleşen programda konuşan Prof. Dr. Naci Görür, Manisa’nın aktif fay hatları üzerinde bulunduğunu açıkladı, bu fayların Manisa’yı tehdit ettiğini, bu canlı fayların 7 ve üzeri deprem üretme potansiyeline sahip olduğunu kaydetti.

Deprem doğal bir olay

Naci Görür,

“Manisa’yı eğer depreme dirençli yapmazsanız Manisa’nın geleceği yok demektir. Bilime inanan çağdaş toplumlarda artık bu zamanlarda depremden yıkılmak, depremden çok sayıda can kaybı vermek gerçekten bu toplumlar arasında çok ayıp olarak karşılanıyor.  Deprem doğal bir olaydır ama siz o hasarları önleyecek önlemleri almazsanız insanlarınızın can kıymetini sağlamazsanız ya yönetiminizde ya kendinizde sorun var demektir. Manisa’daki fay hatları özellikle dağ kenarlarına, dağ yamaçları ve ova içlerine doğru bu fayların dağılımını görüyoruz” dedi.

Manisa deprem olacak mı ne zaman olacak?

Manisa’nın tektonik yapı olan horst ve graben arazi özelliklerine sahip olduğuna dikkat çeken Naci Görür, Gediz Grabeni, Büyük Menderes ve Küçük Menderes Grabeni bulunduğunu, bunların içinde de büyük akarsuların aktığını vurguladı.  Görür,

“Batı Anadolu hep grabenlerden meydana gelmiş. Graben dediğimiz normal faylardan oluşmuş çöküntü alanlarıdır. Sizler gelip bu çöküntü alanın üzerine bu şehri kurmuşsunuz. Dolaysıyla tektonik yapının içinde yaşıyorsunuz. Bundan bu tektonik yapıda depremler mutlaka olur. Bugün olmazsa yarın olur, yarın olmazsa öbür gün olur. Dolaysıyla kalkıp bizim burada deprem olacak mı ne zaman olacak, nasıl olacak bunları konuşmanın hiç anlamı yok.  Bu bölge er geç depremle sınanacaktır. Tarih boyunca sürekli deprem olmuştur. Olduğu zaman da acı, keder üzüntü bizi bekliyor demektir. Mal kaybı, can kaybı demektir. Daha bir sene önce bir deprem oldu. 50 bin insanımızı toprağa verdik. Yani bu depremleri şimdi ciddiye almayacaksak ne zaman alacağız? Manisa’nın mülk sahiplerisiniz, yaşayan insanlarısınız. Buranın sahipleri sizsiniz. Kendi iradenizi kullanın, mülkünüze sahip çıkın, siyasetle asla uğraşmayın. Ama kim gelirse gelsin, benim Manisa’mızı dirençli bir kent haline getirin. Manisa deprem dirençli hale getirilebilir mi elbette getirilebilir. Manisa depreme dirençli kent hale gelirse büyük bir depremden minimum etkilenir.  Bir deprem oldu Güneydoğu felç oldu” diye konuştu. 

Türkiye’de 7,6 şiddetinde meydana gelen bir depremde binlerce insanın hayatını kaybettiğini söyleyen Görür, depreme dirençli olan Japonya ve Tayland gibi ülkelerde aynı şiddette meydana gelen depremlerde ise birkaç kişinin hayatını kaybettiğine dikkat çekti. Görür, deprem üretmenin bu ülkenin, bu coğrafyanın kaderi olduğunu bunun engellenemeyeceğini dile getirdi. 13,6 milyon seneden beri bu bölgede bu tektonik karakterin oluştuğunu, milyonlarca senedir devam ettiğini, bundan sonra da devam edeceğini kaydetti. Görür,

“Bizler bu topraklarda yaşayacaksak, bu depremlerle baş etmemiz lazım. Depremde binlerce insanı toprağa veremeyiz, bunun için bir çare bulmamız lazım” diye konuştu.

“Deprem dünyanın yaşadığını gösterir”

Manisa’da tarih boyunca çok şiddetli depremlerin yaşandığını vurgulayan Naci Görür, Manisa’nın ve çevresi deprem ürettiğini, depreme yabancı olmadığını kaydetti. Görür,

“Manisa’yı depreme hazır hale getirmek zorundasınız. Depremin olmasını engellememeliyiz.  Deprem dünyanın nabız atışlarıdır. Deprem olmazsa dünya ölür. Deprem dünyanın yaşadığını gösterir. Deprem olmazsa dünya ölsün demektir. Ama biz depremin kucağına oturur, gerekli önlemleri almazsak öldürür bizi iş bu kadar açık. Deprem dirençli bir Manisa için deprem dirençli kentler için bölgeyi çok iyi bilmeliyiz. Topografyasını bilmeliyiz. Jeoloji ve zeminini bilmeliyiz” dedi.

 

{ "vars": { "account": "UA-43204872-1" }, "triggers": { "trackPageview": { "on": "visible", "request": "pageview" } } }