MEMİŞ; GÜNDEMİ MEŞGUL EDEN TÜM KONULARA AÇIKLIK GETİRDİ
Manisa Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri Halil Memiş, katıldığı televizyon programında Manisa gündemine damga vuracak açıklamalar yaptı. İmardan, su zammına; otoparklardan Saruhan otel yanındaki a...
‘Evsel katı atık vatandaşa yük getiriyor’
Mecliste yaşanan gerginliklerin sorulması üzerine açıklamalarda bulunan Genel Sekreter Halil Memiş, Büyükşehir Belediyesi’ne yüklenmeler olduğunu söyledi. Su zammı konusunun çok konuşulduğu ve halkı ilgilendirdiğini dile getiren Memiş, su tarifelerinin her ilçede farklı farklı olduğunu ve standart getirilmesi amacıyla bir düzenleme yapıldığını ifade etti. Asıl tartışma konusunun evsel katı atıkla ilgili olduğunu dile getiren Memiş, altyapı oluşturulmadan ve hukuki zemine oturtulmadan bu kararın alınmaması için çaba sarf ettiklerini söyledi. Memiş, “Meclisin halkın zararına olabilecek bir karara imza atmadan önce çok da acele etmeden ilgili bakanlıklara bir görüş sorulması, oradan gerilen görüşle hareket edilmesi, ilgili şube müdürleri gelsin, ortak akılla Manisa’nın lehine olabilecek çözümü bulalım dedik. Meclis bunu makul karşıladı. Bakanlığa görüş yazısı yazdık. Sonrasında bakanlıktan görüş geldi. Bakanlık bunun analizlerini yapacaksınız, vatandaşa duyuracaksınız, vatandaşla sözleşme yapmadan bu paraları tahsil edemezsiniz diyor. Bir çok konu önergeyle meclise sunuluyor. Aslında bunun daireye gelmesi ondan sonra meclise gelmesi, ilçeler arası tarifeler arası farklılıkların düzeltilmesi adına çalışma yapılması gerekirdi. Öyle olmadı. Bir önergeyle meclise getirildi. 5 belediyenin evsel katı atık ücret tarifesi var. İlçe belediyeleri tarafından düzenlenecek evsel katı atık tarifelerinin tahsili, su faturalarına yansıtılması kararı getirildi. Yunusemre’nin, Şehzadeler’in evsel katı atık tarifeleri yok. Başkanımız son mecliste bu kararın alınmasının uygun olmadığını, bununla ilgili hukuki yolu deneyeceğini ifade etti. Bunun uygulamaya geçmesi su faturalarına artı 5 lira yük getiriyor. Kamuoyunda Ömer Faruk Çelik, Zülfikar Gürcan 1-2 lira olabileceğini söylüyorlar. Ama 2 lira değil, bizim elimizdekiler 4-5 lira civarında. Bu oturulur konuşuluyor. Ama hukuki altyapı oluşturulması gerekir. Sözleşme yapılmadan bunun yapılması hukuki sorunlara yol açabilir” dedi.
Vatandaşa müjde
Manisa kamuoyunu meşgul eden su faturalarıyla ilgili televizyon programında halka müjde veren Memiş, daha önce ticarethanelere getirilen dörtlü kademenin ikiye indirileceğini ifade etti. Memiş, “Belediye başkanımızın başkanlığında değerlendirme yaptık. Bu tarifenin değiştirilmesi gerektiği kanaatine vardık. Ben başkanımızı adına müjde vereyim. MASKİ genel kurulunu olağanüstü toplantıya çağırıp, ticarethanelerde ilgili kademelerinde 2’ye indiriliyor. Meclisin bu konudaki kanaatini ne olur bilemeyiz. Şuan tahminen söyleyeyim 1-50 arası 4 buçuk, 50 sonrası 6 lira. Meclisin iradesine etki etmemiz yönlendirmemiz mümkün değil. Bu idarenin teklifi olarak gelecektir. İdare olarak bizim duruşumuz bu yönde” diye konuştu.
İlçe belediyeleri sevinecek
Saruhan Otel’in arkasında yer alan araziyle ilgili de bilgi veren Büyükşehir Genel Sekreteri Memiş, arazinin satışı için belediye meclisinin karar vermesi gerektiğini vurguladı. Daha önce Yunusemre ve Şehzadeler Belediyelerinin buranın satışına olumlu baktığını ve mutabakata varıldığını kaydeden ancak mecliste bu karardan vazgeçildiğini hatırlatan Memiş, bu arazinin satışından elde edilecek payın 17ilçeye dağıtılması için girişim başlattıklarını müjdeledi. İlçe belediyelerine müjde veren Memiş, “İlçe belediyeleri niye onlarla paylaşıyorsunuz bizimle de paylaşın dediler. Biz bunun yüzde 55’ini 17ilçeye ortaklaşa dağıtma kararını meclis gündemine getireceğiz” dedi.
‘İmarda kim kazanacak, bize açıklayın’
Büyükşehir Belediye Meclis toplantısında gündeme Ulucami projeleriyle ilgili sorulan soruyu yanıtlayan Memiş, imar konusunda muhalefet meclis üyelerine seslendi. Manisa’nın tarih kokan bir şehir olduğunu kaydeden Memiş, “Ulucami bizim belediye başkanımız Cengiz Ergün’ün imara bakış açısının göstergesidir. Manisa tarih kokan bir kenttir. Ulucamide tarihsel bir simgedir. İmar adına bir şeyler yapacaksak tarihi dokuyu görünür hale getirmemiz gerekiyor. Yeni sosyal yaşam alanları yaratmamız gerekiyor. Bunu yaparken de Manisa’da yaşayan vatandaşın konut ihtiyacını çözmemiz gerekiyor. Kentimize özen göstermiyoruz. İmarı yapılaşmadan ibaret görürseniz olmaz. Bununla ilgili yaptığımız plan revizyonları son mecliste ret edildi. Şöyle bir söylem var. Zülfikar Gürcan yeni bir terminoloji söyledi. İmara bakış açımız kazan kazandır. Biz imar uygulamalarında gelecek nesillerin kazanmasını istiyoruz. Bize ne güzel Allah razı olsun büyükşehir yöneticileri hassasiyet gösterdi. Yaşanabilir, yeşil alanları olan, tarihi dokuyu var olan bir imar uyguladılar derler. Biz kazan kazan değil, Manisalının ve gelecek nesillerin kazanmasından yanayız. Mülk sahibi mi, emlakçı mı, siyasetçiler mi? Tarafın kim olduğunu öğrenmemiz gerekiyor” diye konuştu.
Otoparklar dolu açıklamalarına yanıt
Kula ve Turgutlu otoparkları konusunda Manisa kamuoyunda yanlış bir bilgilendirme olduğunu ve bazı resimlerle halkın yönlendirilmeye çalışıldığını açıklayan Genel Sekreter Memiş, bu otoparklardan kesinlikle ücret alınmadığını ve kullanılmadığını açıkladı. Memiş, “ Biz otoparklar 1 ay daha bizim tasarrufumuzda olmayacak dedik. Vatandaş park ediyor ama ücret alamıyor. Kula otoparkı 10 milyonluk bir yatırımdı. Kula’da ücret alınıyor denmesi yanlıştır. O resimleri de ben de aldım. Biz oradan gelir elde edemiyoruz. Turgutlu otoparkı konusunda gösterilen resimler de otopark ücreti diye alınan para işgaliye harcıdır. Ve resimlerde gösterilen otopark da bizim söylediğimiz otopark değildir. Bu belediye binasının altında belediye resmi araçlarının park edilmesi gereken bir bölüm. Zaten burası otopark alanı değil, belediye hizmet alanı olarak gözüküyor. Belediye araçları dışındakiler için işgaliye harcı alınıyor” dedi.
Memiş’ten ilçelere müjde üstüne müjde
Memiş, amaçlarının hizmet üretmek olduğunu belirterek, “ biz hizmet üretiyoruz, hizmetin önüne geçilmemesini istiyoruz. Buradan kimseyi hedef almak istemiyorum. Hep birlikte hizmet edelim. Sayın başkanımız çok doğru tespit yaptı. Bir ay daha buranın bu şekilde işletilmesini istemiyoruz dedi. Kamu zararı olursa vatandaşa hizmet edemeyiz. O otoparkların ücretini ilçeler alamıyor. Orada başka bir tartışma da var. Otopark gelirlerinden ilçelere pay verilmesi konusu gündeme geldi. Açık otoparklarda var. Sokak otoparkları. Onun kararını alacağız. Oradan elde edilen gelirlerin yarısı ilçe belediyelerine gidecek. Şimdiye kadar sokak otoparklarından tahsil edilen ilçe belediyelerine nüfuslarına göre bu paralar aktarılacak” dedi.
İlçelerde kaçak yapılaşma var
Kaçak yapılarla ilgili soruları yanıtlayan Memiş, Büyükşehir Belediyesi tarafından yapılan çalışmalarda kaçak yapılaşmasının sürdüğünü tespit ettiklerini açıkladı. İlçe belediyelerini uyaran Memiş, “Kaçak yapılarla ilgili belediyemizin bir çalışması var. İmar bizim için çok önemli. İmar dosyalarını ilçe belediyelerine gönderiyoruz. Daha önce Manisa belediyesiyken kaçak yapı olarak yapılan, ceza verilen itiraz edilen dosyalar ilçelere devredildi. Ondan sonra da bizim ekiplerimiz kaçak yapı yapıldığını tespit etti. Fotoğraflar yeni çekildi. Bunlar eski fotoğraflar dediler. Bu fotoğraflar 04-02-2015 tarihinde çekilmiştir. Bizim şuanda müdahale ettiğimiz ilçe belediyelerine bildirdiğimiz kaçak yapılan 30 Marttan sonra oluşan yapılardır. Biz bunu yaparken Valiliğe de bilgi verdik. İlçe belediyelerinin imar yetkisini denetleme yetkimiz var. İlçe belediyelerini uyarma mecburiyetimiz var. Gelecek nesillere iyi bir kent bırakmanın yolu kötü yapılaşmaya engel olmaktan geçiyor” diye konuştu.
‘Koordinatörlükler ilçe belediyelerinin yükünü alıyor’
İlçelerdeki koordinatörlükleri paralel yapılanmaya benzetilmesi konusunda sorulan soruyu cevaplandıran Memiş, “Zülfikar Gürcan ilçelerde paralel belediyelerin kurulduğunu iddia etti. Bu aslında çok güzel bir uygulama. Toplu ulaşım, yol, su, kanalizasyon gibi temel belediyecilik hizmetleri Büyükşehir Belediyesi’nin bünyesindedir. Bazılarını devredebilirsiniz. Ama biz dedik ki ilçe belediyelerinin mali sıkıntıları yüksek diye biz yapalım dedik. Hatta belediyeler bu hizmetlerin devralınmasını kendisi istedi. Şimdi kamuoyunda deniyor ki bu büyük bir yanlış bunu söylemek istiyorum. Zülfikar Gürcan biz Köprübaşı’nda belediyeyi 60 kişiyle yönetiyorduk, Büyükşehir Belediyesi sadece AK Parti ilçe belediyelerinde bir paralel yapı oluşturdu. Köprübaşı’nda 120 kişi çalışıyor dedi. Bizim sadece Büyükşehir Belediyesi’nin yapacağı tüm hizmetler dahil personel sayımız 59’dur. 60 kişiyle hizmet ediyoruz denen yerde temel belediyecilik hizmetlerinin hepsi büyükşehre devredildi. Biz Köprübaşı’nın tamamını mahalleriyle birlikte tüm ilçe sınırlarına 59 kişiyle hizmet ediyoruz. MHP’li ilçelerin hiçbirinde koordinatörlük oluşturmadılar dediler. İsteyenler gelsin, Turgutlu’da, Salihli’ye, Alaşehir’e gitsinler” dedi.
‘İlçelere çağrı: Proje üretin, yapalım’
Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri Halil Memiş, muhalefet ilçe belediyelerine proje üretip getirmelerini istedi. Memiş, “Bizim en hızlı yol aldığımız ilçeler MHP’li belediyeler ve Gölmarmara Belediyesi’dir. Çünkü burada caddelerin, yolların, parkların paylaşımı yapıldı. Diğer yerlerde proje yapacağız, bina yapacağız, inşaat sınırlarını bile bilmiyoruz. Belediye başkanlarımız birlikte yapacağımız projeleri bize getirsinler” diye konuştu.
Bakanlık kredileri yeni onayladı
Atık su arıtma tesisleri hakkında açıklamalarda bulunan Memiş, AK Partili meclis üyelerinin ‘180 milyonluk yetki verdik, kullanmadılar’ sözlerine de cevap verdi. Atık su arıtma tesislerinin son durumunu aktaran Memiş, “Niye yapılmadı bunlar. Ağustosta MASKİ’ye 150 milyon borçlanma yetkisi verildi. Bunun uygulanması için İçişleri Bakanlığı tarafından onaylanması gerekiyor. Onaylanmak üzere İçişleri Bakanlığı’na gönderildi. İçişleri Bakanlığı 09-02 2015 tarihinde bu rakamı 136 milyona çekerek bunu onayladı. Eylül’de onaylanmış olsaydı 2014’de bu ihalelerin hepsi bitmiş olurdu. Merkez arıtma tesisi konusunda da onay bekliyoruz. Kalkınma Bakanlığı programa alırsa yine bir bizim tarafımızdan uzun vadeli bir ödeme ile yapılacak” dedi.
‘Aylarca komisyonda bekleyen kararlar var’
İmar konusunda önerge verilmesinin sorunlara yol açtığını kaydeden Memiş, mecliste alınan karar sayısının 1200 olarak açıklanmasına rağmen bunun ancak 600 olduğunu ifade etti. Manisa menfaatine olacak konularda fikir birliği çağrısı yapan Memiş, “ Herkesin farklı görüşleri olacak. Ancak kendilerini büyükşehirden ayrı görmemeleri gerekir. Hepiniz büyükşehir belediyesi meclis üyesisiniz. İlçe belediyesini ne kadar savunuyorsanız büyükşehri de savunmalısınız. Siyasi kaygılarla hareket edilmesi hizmet üretmekteki şevkimiz kırar. Bizim meclis iradesine karşı durmamız söz konusu olamaz. Biz birçok konunu sürüncemede bırakılmasına karşıyız. Aylarca komisyonda olan kararlar var. Komisyona havale edilen gündem maddesi hakkında meclisin karara bağlaması gerekiyor. Komisyon karar vermezse belediye başkanı gündeme alır görüşülmesini sağlar. Biz ise erteliyoruz” diye konuştu.
‘Bu kanunu biz yapmadık’
Genel Sekreter Memiş, büyükşehre büyük paylar aktarıldığına yönelik iddiaları rakamlarla çürüttü. Memiş, “İlçe belediyelerinden büyükşehir büyük paylar aktarılıyor deniyor. Yunusemre Belediyesi’nden gelen paylardan 60 milyon büyükşehre aktarıldı diyor. Atık su parası da 40 milyon tahsil edilmesi gerekiyordu. Sadece Yunusemre Belediyesi’nden 100 milyonluk kaynağın aktarıldığını söylüyor. Bir kere doğru değil. Kanunu zaten biz yapmadık. Yeni büyükşehir yapılan yerlerde çok büyük başarıyla uygulanacağını söyleyen reform olduğunu söyleyen yine onlardır. Matematik yalan söylemez. Şehzadeler belediyesinden bize 8 milyon 395 bin lira büyükşehre aktarılmış. Yine Yunusemre’den 10 milyon 287 bin lira. Su ve kanalizasyon da dahil edildiğinde yaklaşık 25 milyon ediyor” diye konuştu.
Bunlar da ilginizi çekebilir