MASKİ ikinci yaşını kutluyor
Manisa Büyükşehir Belediyesi Manisa Su ve Kanalizasyon İdaresi (MASKİ) Genel Müdür Vekili Mahmut Bilgen kuruluşlarının ikinci yıl dönümü nedeniyle basın açıklaması yayımladı. MASKİ’nin kurulum sürecin...
MASKİ resmen kuruldu
MASKİ’nin resmi olarak kuruluşuna dair açıklamalarda bulunan Bilgen, “Manisa Su ve Kanalizasyon İdaresi Genel Müdürlüğü, 6360 sayılı kanunla Büyükşehir olan Manisa ilimizin ilk ve tek Genel Müdürlüğü’dür. 31 Mart 2014 tarihinde resmi olarak kurulmamızın ardından, çalışmalarımızın önemli bir bölümünü tamamlayarak 15 Temmuz tarihi itibariyle hizmete başladık. Merkezde Yunusemre ve Şehzadeler ilçelerimizin yanında, 15 ilçemizde de yapılanmamızı tamamlayarak büyük bir heyecanla çalışmalarımıza başladık. Şuanda, bünyemizde görev yapan 1454 personelimizle 17 ilçemize altyapı hizmeti ulaştırıyoruz” dedi.
İlçe ilçe gezilerek toplantılar yapıldı
Büyükşehir Kanunu ile birlikte belediyenin hizmet alanının değiştiğini ve genişlediğini ifade eden Genel Müdür Vekili Bilgen, bağlı kuruluş olan MASKİ’de, bu değişimi anlatmak için tanıtım toplantıları düzenlediklerini söyledi. İlçe ilçe gezerek muhtarlar ve vatandaşlarla görüşmeler yapıldığını belirterek, “Belde belediyelerinin kapanmasıyla beraber başlayan yeni yapılanmaya uyum elbette ki kolay olmadı. Biz bu sistem değişikliğini il genelinde bire bir görüşmeler yaparak aktarmak istedik. Bunun için ise en önemli birim olan muhtarlıklardan başladık. Su ve kanalizasyon konusunda muhataplarının MASKİ Genel Müdürlüğü olduğunu, bu konudaki hizmetlerimizin de 17 ilçemize yayılacağını kendilerine anlattık. Onlar da bize mahallelerinde yaşanan sorunları ilettiler. Bu sorunların ortadan kaldırılması için gerekli notlarımızı alarak bir yol haritası çıkardık ve hemen çalışmalarımıza start verdik” açıklamasında bulundu.
Mahalleler hizmetle tanıştı
Göreve geldiklerinde mahallelerin altyapı konusunda çok büyük eksikliklerinin olduğunu söyleyen Bilgen, yıllardır altyapı hizmeti ulaşmamış yerleşimlerin MASKİ sayesinde hizmetle tanıştığını belirterek, “Göreve başladığımız zaman, ilçe merkezlerinde bile kanalizasyon alt yapısı olmadığı için fosseptik kullanmak zorunda olan, içme suyu şebekesi bulunmadığından su ihtiyaçlarını kuyu suyundan taşıma yoluyla karşılayan mahallelerimizin olduğunu gördük. Çoğu bölgede hiçbir şekilde altyapı sistemi yoktu. Bunun üzerine her ilçemizde nüfus ve yerleşim yerlerini de dikkate alarak aciliyetlerine göre planladığımız toplam 95 mahalle için proje tasarlayarak, hem içme suyu hem de kanalizasyon şebekelerini yenilemeye başladık. Bu projemizin büyük bir kısmı şuan bitme aşamasında” dedi.
114 mahallede 456 proje
Bilgen, mahallelerin yıllanmış altyapı sorunlarını çözmek için yeni projeler geliştirildiğini vurgulayarak, “Mahallelerimizin altyapı sıkıntılarına çare olacak bir diğer projemiz de yolda. İlk etapta 4 ilçemizde kesin projeleri için proje ihalesini gerçekleştirdiğimiz çalışmalarımızda 25 mahallede kanalizasyon, 15 mahallede içme suyu, 11 mahallede dere ıslahı ve enerji temini yapılacak noktaları belirledik. 114 mahallemizde toplamda 4 farklı çalışma ile aslında 456 projeyi hayata geçirmiş olacağız. Gelişen ve büyüyen Manisa’mızın ihtiyaçlarına cevap veren yeni projelerimizle, şehrimizi sağlıklı altyapıya kavuşturmaya devam ediyoruz” diye konuştu.
2 yılda toplam 206 bin metre hat
MASKİ kurulduğundan bugüne kadar il genelinde döşenen toplam hattın metrajına da değinen Bilgen, “MASKİ, 17 ilçemizde 2 yılda toplam 116 bin 141 metre kanalizasyon ve yağmur suyu hattı döşedi. Kanalizasyon hattı olmayan mahallelerimiz, ulaştırdığımız hizmetle kanalizasyonla tanıştı. Her yağışta sel baskınlarından zarar gören yerleşimler, yağmur suyu hatlarına kavuştu. Aynı şekilde içme suyunda da Manisa genelinde 90 bin metre içme suyu şebeke hattı döşeyerek, hiçbir ayrım yapmadan vatandaşlarımıza temiz, güvenilir ve kesintisiz su temini sağladık” diyerek, görevlerinin sağlıklı altyapılar inşa etmek olduğunu ifade etti.
İçme suyu temizliğinde önemli hamleler
17 ilçede yaptıkları inceleme gezileri sırasında sayısı bin 200’ü aşan içme suyu depolarının da kontrol edildiğini kaydeden Bilgen, “Depolarda karşılaştığımız manzara gerçekten içler acısıydı. Bakımsız depoların tesisatları eskimiş ve sürekli sorun çıkartarak insanları susuz bırakıyordu. Hiçbir şekilde temizlik görmediği için depoların içleri maalesef kir pas içerisindeydi. İnsanlar su ihtiyaçlarını yıllarca bu depolardan karşılamışlar. Buna daha fazla izin veremezdik. Hemen bu doğrultuda bir program hazırlayarak ilk etapta il genelinde 68 içme suyu depomuzu tamamen yeniledik. Tesisatlar daha teknolojik ve gelişmiş cihazlarla değiştirilerek, boya ve temizlikleri yapıldı. Hatta yetersiz gelen bölgelerimizde yeni beton, krom-çelik ve prefabrike su depoları inşa edildi. Artık Manisalının su içerken içi daha rahat. Bunlara ek olarak, 160 adet depomuzu daha yeniliyoruz” diyerek, Manisa’nın her köşesine sağlıklı ve güvenli içme suyu temin etmenin en önemli görevleri olduğunu belirtti.
Atıksu arıtma tesisleri işletmeye alındı
MASKİ’nin en hassasiyet gösterdiği konu olan Gediz ve Kuzey Ege Havzası’nın temizlenmesi için acilen atıksu arıtma tesislerinin hizmete sunulduğunu ifade eden Bilgen, “Manisa Büyükşehir Belediye Başkanımız Sayın Cengiz Ergün’ün en büyük hedefi, Gediz’de balık tutulacak bir ortamın sağlanması ve bu konuda verilen sözlerin yerine getirilmesidir. Biz de bu amaçla, öncelikle il genelinde mevcut olan ancak maliyeti nedeniyle çalıştırılamayan 13 adet atıksu arıtma tesisimizi işletmeye aldık. Bu tesisleri, bakım, onarım ve işletilmesi için yaklaşık 10 milyon lira sözleşme bedeliyle çalışır duruma getirerek Manisa’mızın hizmetine sunduk. Bunun yanında Manisa merkezde bulunan atıksu arıtma tesisinin ihtiyacı karşılayamıyor olması nedeniyle, hemen yenisini kurmak için çalışmalarımızı başlattık. Şuan tesisimizin inşaatı devam ediyor. Yapımı bittiğinde tesisimiz, 2050 yılına kadar 960 bin kişilik nüfusa hitap edecektir. Merkezin yanı sıra, ilçelerimizde inşa ettiğimiz atıksu arıtma tesislerindeki çalışmalarımız da tüm hızıyla sürüyor. Yatırımlarımız tamamlandığında Turgutlu, Soma ve Gördes ilçelerimiz de atıksu arıtma tesislerine kavuşacak. Çevre dostu yatırımlarımızla, verimli tarım alanlarına, derelere ve Gediz’e bırakılan atıksuların Manisa’mız ve Manisalı vatandaşlarımız için tehlike arz etmesinin önüne geçiyoruz” dedi.
Sosyal projelere imza atıldı
MASKİ’nin il genelinde gerçekleştirdiği altyapı çalışmalarının yanı sıra, sosyal projelere de ağırlık verildiğinin altı çizen Bilgen şunları söyledi:
“MASKİ olarak eğitim programlarına özellikle önem veriyoruz. Suyun önemi ve bilinçli kullanımı konusunda seminerler düzenlediğimiz Su Tasarrufu Eğitim Projemiz’le 17 ilçemizdeki çocuklarımıza ulaştık. Onlara hediyeler dağıtarak, suyun neden korunması gerektiğini ve tasarruf yöntemlerini anlattık. Böylece, çocuklarımızın su kadar temiz ve berrak hafızalarında “Su Hayattır” bilincini oluşturduk. Belediyeler, halka sadece temel hizmetleri götüren kurumlardan ibaret olmamalı. Sosyal belediyecilik anlayışını benimsemek, hizmet kalitesini artıran önemli unsurlar arasında yer alır. Biz de bu amaçla kurumumuz içerisinde çeşitli uygulamalar yürütüyoruz. Alo 185 çağrı merkezimizi arayarak bize ulaşıldığında, abonelik işlemlerini gerçekleştirmek için merkezimize gelemeyecek durumda olan hasta, yaşlı, kimsesiz ya da engelli vatandaşımızın evlerine giderek yerinde hizmet veriyoruz. Aldığımız geri dönüşler gayet olumlu. Vatandaşlarımız, bu yaklaşımımızın onları çok mutlu ettiğini söylüyorlar.Aynı şekilde bizler de ihtiyacı olanlara hizmet kolaylığı sağladığımız için memnuniyet duyuyoruz”
MASKİ Kuleleri şehre prestij kattı
Manisa Büyükşehir Belediyesi’nin en büyük projelerinden biri olan ikiz kulelerin tamamlanmasıyla birlikte vatandaşa daha rahat ve hızlı hizmet ulaştırma noktasında önemli bir adım atıldığını vurgulayan MASKİ Genel Müdür Vekili Bilgen, “Manisa Büyükşehir Belediyemizce şehrimize kazandırılan modern hizmet binamız ile Oda ve Dernekler İş Kulelerimiz, Manisa’mızın prestijli yapılarından olmuştur. Abone merkezimiz de dahil olmak üzere, 12 daire başkanlığımızın bulunduğu yeni binamızda rahat ve huzurlu bir çalışma ortamı elde etmiş olduk. Binamızın altında yer alan kapalı otoparkımızla da şehrimizin otopark ihtiyacını büyük ölçüde karşılıyoruz. Hemen yanımızdaki Oda ve Dernekler İş Kulelerimizde ise halkımızın dinlenme ihtiyacını karşılayacak alışveriş merkezleri, kafe ve restoran alanları ile toplantı salonu da mevcut. Manisa'da faaliyet gösteren oda ve derneklere, ortak giderlere katılma karşılığı Büyükşehir Belediyemizce tahsis edilecek veya kiralanacak bölümler sayesinde, zor koşullarda hizmet vermeye çalışan oda ve dernekler rahat bir nefes alacaklar” diye konuştu.
Daha büyük projelere imza atılacak
MASKİ’nin, altyapıda Manisa’da tek ve en büyük güç olduğunun altını çizen Bilgen, “Halkımızın bize duyduğu güvenle daha büyük projelere imza atacağımızdan kimsenin şüphesi olmasın. Manisa hem bizim için, hem de ülkemiz için çok değerli bir şehir. Bu bilinçle yürüttükleri özverili çalışmaları nedeniyle tüm personelimize şükranlarımı iletiyorum. Kuruluş sürecimizin en başından bugüne kadar desteğini ve önderliğini her zaman yakından hissettiğimiz Büyükşehir Belediye Başkanımız Sayın Cengiz Ergün’e de teşekkürlerimi sunuyorum. Kendisinin Manisa ve MASKİ üzerinde gerçekten büyük emeği var. Biz de gerçekleştirdiğimiz her projemizde, yaptığımız her yatırımda büyük işler yapan Büyükşehir Belediyemizin varlığıyla emin adımlarla ilerliyoruz. Manisa’mız için var gücümüzle çalışmaya devam edeceğiz” diyerek, Manisa halkına da yanlarında oldukları için teşekkür etti.