Ege’nin tek hibrid ameliyathanesinde ameliyatlar başladı
Manisa Celal Bayar Üniversitesi Hafsa Sultan Eğitim, Araştırma ve Uygulama Hastanesi Kalp ve Damar Cerrahisi Anabilim Dalı, Ege Bölgesi’nde tek olan yeni hibrid ameliyathanesinde, dünyada nadir olarak...
Ameliyat olan hasta ertesi gün taburcu edildi
Manisa CBÜ Tıp Fakültesi Kalp ve Damar Cerrahisi Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Ömer Tetik yaptıkları bu önemli ameliyatla ilgili bilgi vererek, “Polikliniğimize baş dönmesi, bacak ağrısı ve yol yürüyememe şikayetleri ile başvuran 80 yaşındaki Aydın Koyuncu isimli hasta, tanı ve tedavi amacıyla yatırıldı. Yaptığımız anjiyografi neticesinde sol boyun damarında ciddi darlık, karın ana damarının (aort damarı) tamamen tıkalı olduğu ve karın ana damarının ayrılma yerindeki her iki iliak damarlarda da darlık tespit ettik. Öncelikle hastanın boyun damarına yönelik ameliyatı yapılarak damarı açıldı. Bundan yaklaşık iki hafta sonra karın ana damarına ve ana damardan ayaklara kan veren iki ana damara yönelik, endovasküler dediğimiz yöntemle ameliyat yapmadan kapalı olarak tedavi etmeyi planladık. Normalde bu tür hastalara tüm karın ve her iki kasıkları açılarak ameliyatla suni damar takılmaktadır. Kliniğimizde ilk kez karın ana damarı ve ayrılma yerindeki iki damara kapalı yöntemle (ana damara wall-stent ve bilateraliliak arterler için kissingstend yerleştirilmesi işlemini) hibrid ameliyathanemizde ben, Yrd. Doç. Dr. Funda Yıldırım, Op. Dr. Dilşad Amanvermez Şenaslan, Dr. Abdulkerim Damar ve Dr. Barış Bayram ile birlikte gerçekleştirdik. Bu yöntemle hastanın karnı açılmadığı gibi anestezi, yani narkoz da verilmemiş oluyor. Ayrıca hastanın hastanede yatış süresi kısalıyor. Hastamızı ertesi gün taburcu ettik. Bu tür hastaların kapalı (girişimsel)yöntemle tedavi edilmesi, dünyada oldukça nadir ve tecrübeli kliniklerde uygulanan bir tedavi yöntemidir” diye konuştu.
Ege Bölgesi'nde tek
Prof. Dr. Ömer Tetik, Manisa CBÜ yeni Kalp Hastanesinde kurdukları ve Ege Bölgesi’nde tek olan hibrid ameliyathanede, uygun olan anevrizma (damar balonlaşması) ve damar tıkanıklığına yönelik hastalıklara, katater ile kapalı yöntemle müdahaleleri yapmaya başladıklarını dile getirerek, “Ateroskleroz dediğimiz damar sertliği sistemik, yani vücudun tüm damar sistemini etkilemektedir. Özellikle bacak ve baldırlarda yürümekle oluşan ve ayakta durunca geçen ağrı şikayetleri olan hastaların zaman geçirmeden Kalp ve Damar Cerrahisi Kliniklerine başvurmaları gerekir. İleri yaş, diyabet, artmış kan yağları, sigara içimi, yüksek tansiyon, şişmanlık ve hareketsizlik, bu hastalıklar için önemli risk faktörleridir. Özellikle sigara bu konuda çok önem arz etmekte ve içilmemesi hastalık riskini önemli derece azaltmaktadır” dedi.